DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.86047

Дослідження впливу добавок гідробіонтів на розмноження дріжджових клітин у тісті

Дмитро Павлович Крамаренко, Володимир Васильович Дуб

Аннотация


Наведено аналіз результатів дослідження впливу різних кількостей добавок гідробіонтів на розмноження дріжджових клітин. Виявлено позитивний вплив на процес розмноження дріжджових клітин добавок гідробіонтів рослинного і тваринного походження в кількостях, які були досліджені. Обґрунтовано вплив хімічного складу добавок з гідробіонтів на процес розмноження дріжджових клітин


Ключевые слова


тісто; гідробіонти; водорості; дріжджі; гідролізат; хліб; борошно; харчова цінність

Полный текст:

PDF (Українська)

Литература


Moore, T. R. (2016). Breads. Reference Module in Food Science. doi: 10.1016/b978-0-08-100596-5.00116-5

Van Steertegem, B., Pareyt, B., Brijs, K., Delcour, J. A. (2014). The role of gluten proteins in production and quality of a yeast leavened sugar and fat rich wheat based food model system. Food Research International, 62, 991–997. doi: 10.1016/j.foodres.2014.05.001

Jayaram, V. B., Cuyvers, S., Verstrepen, K. J., Delcour, J. A., Courtin, C. M. (2014). Succinic acid in levels produced by yeast (Saccharomyces cerevisiae) during fermentation strongly impacts wheat bread dough properties. Food Chemistry, 151, 421–428. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.11.025

Dejnychenko, G. V., Kramarenko, D. P., Girenko, N. I. (2015). Doslidzhennja vplyvu gidrolizatu z moljuskiv na zminu kyslotnosti zhytn'oi' zakvasky [The study of the influence of hydrolyzate of molluscs on the change in the acidity of the rye sourdough]. Rozvytok harchovyh vyrobnyctv, restorannogo ta gotel'nogo gospodarstva i torgivli: problemy, perspektyvy, efektyvnist. Kharkiv: HDUHT, 68–69.

Cauvain, S. P. (2016). Bread: Breadmaking Processes. Encyclopedia of Food and Health, 478–483. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00087-8

Drobot, B. I., Sytnyk, I. P., Korzun, V. N. (2000). Hlib z dodannjam vodorostej [Bread with added seaweed]. Zerno i hlib, 4, 24–25.

Erohyn, V. E. (2005). Byologychesky aktyvniye veshhestva chernomorskyh mydyj. Nekotoriye danniye o hymycheskom sostave [Biologically active substances of the black sea mussels. Some data on the chemical composition]. Morski byotehnichni systemy, 3, 37–46.

Korzun, V. N., Reus, M. A. (2000). Jakist strav z vykorystannjam zostery [The quality of food with the use of an eelgrass]. Strategija rozvytku turistychnoi' industrii' ta gromads'kogo harchuvannja. Kyiv, 434.

Klimova, E. V. (2015). Issledovanie himicheskogo sostava rjaski maloj (Lémna mínor) i perspektivy ispol'zovanija v pishhevoj promyshlennosti [The study of the chemical composition of duckweed (Lémna mínor) and prospects for use in the food industry]. Tehnologija i tovarovedenie innovacionnyh pishhevyh produktov, 6 (35), 3–7.

Sharan, L. O. (2006). Obg'runtuvannja ta rozrobka racional'noi' tehnologii' joduvannja hlibobulochnyh vyrobiv [Substantiation and development of rational technology of iodization of bakery products]. Kyiv, 20.

Kramarenko, D. P. (2007). Tehnologija molochno-bilkovyh farshiv z vykorystannjam jodovmisnoi' vodorostevoi' dobavky [Technology milk protein of minced fish with the use of iodine-containing supplements vedomostia]. Kharkov, 205.


Пристатейная библиография ГОСТ


Moore, T. Breads [Text] / T. Moore // Reference Module in Food Science. – 2016. – P. 121–127. doi: 10.1016/b978-0-08-100596-5.00116-5

Van Steertegem, B. The role of gluten proteins in production and quality of a yeast leavened sugar and fat rich wheat based food model system [Text] / B. Van Steertegem, B. Pareyt, K. Brijs, J. A. Delcour // Food Research International. – 2014. – Vol. 62. – P. 991–997. doi: 10.1016/j.foodres.2014.05.001

Jayaram, V. B. Succinic acid in levels produced by yeast (Saccharomyces cerevisiae) during fermentation strongly impacts wheat bread dough properties [Text] / V. B. Jayaram, S. Cuyvers, K. J. Verstrepen, J. A. Delcour, C. M. Courtin // Food Chemistry. – 2014. – Vol. 151. – P. 421–428. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.11.025

Дейниченко, Г. В. Дослідження впливу гідролізату з молюсків на зміну кислотності житньої закваски [Текст]: міжн. наук.-пр. конф. / Г. В. Дейниченко, Д. П. Крамаренко, Н. І. Гіренко // Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарства і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність. – Х.: ХДУХТ, 2015. – С. 68–69.

Cauvain, S. Bread: Breadmaking Processes [Text] / S. Cauvain // Encyclopedia of Food and Health. – 2016. – P. 478–483. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00087-8

Дробот, B. I. Хлiб з доданням водоростей [Текст] / B. I. Дробот, I. П. Ситник, В. Н. Корзун // Зерно i хлiб. – 2000. – № 4. – С. 24–25.

Ерохин, В. Е. Биологически активные вещества черноморских мидий. Некоторые данные о химическом составе [Текст] / В. Е. Ерохин // Морські биотехнічні системи. – 2005. – № 3. – С. 37−46.

Корзун, В. Н. Якість страв з використанням зостери [Текст]: міжн. наук.-пр. конф. / В. Н. Корзун, М. А. Реус // Стратегія розвитку турістичної індустрії та громадського харчування. – К., 2000. – 434 с.

Климова, Е. В. Исследование химического состава ряски малой (Lémna mínor) и перспективы использования в пищевой промышленности [Текст] / Е. В. Климова // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. – 2015. – Т. 6, № 35. – С. 3–7.

Шаран, Л. О. Обґрунтування та розробка раціональної технології йодування хлібобулочних виробів [Текст]: автореф. дис. ... канд. техн. наук / Л. О. Шаран. – К., 2006. – 20 с.

Крамаренко, Д. П. Технологія молочно-білкових фаршів з використанням йодовмісної водоростевої добавки [Текст]: дис. … канд. техн. наук / Д. П. Крамаренко. – Х., 2007. – 205 с.







Copyright (c) 2016 Дмитро Павлович Крамаренко, Володимир Васильович Дуб

Creative Commons License
Эта работа лицензирована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)