Дослідження регіональних особливостей захоронення твердих побутових відходів в Україні

Автор(и)

  • В. Ю. Приходько Одеський державний екологічний університет, Україна

Ключові слова:

тверді побутові відходи, захоронення, індикатори, районування

Анотація

Мета. Аналіз сучасної ситуації із захороненням твердих побутових відходів на основі офіційної статистичної інформації, розробка набору показників-індикаторів та характеристика на їх основі особливостей захоронення відходів на регіональному рівні. Методи. Cтатистичні методи аналізу інформації, в т.ч. метод багатовимірного статистичного аналізу – кластерний аналіз. Результати. В основу розробки набору індикаторів ситуації із захороненням твердих побутових відходів на національному рівні покладена офіційна статистична інформація щодо утворення і захоронення твердих побутових відходів, а також послуг з вивезення відходів. Аналіз сформованої бази даних по регіонах України дозволив виявити окремі недоліки у первинній інформації та значну варіабельність даних. Перехід від абсолютних до питомих значень показників покладений в основу формування набору показників-індикаторів, що об’єднані у три блоки, які характеризують утворення та захоронення твердих побутових відходів (5 показників), місця захоронення твердих побутових відходів (12 показників) та соціально-економічні показники (3 показники). Для районування території України за ситуацією із захороненням твердих побутових відходів використано метод кластерного аналізу. Розраховані для 24 регіонів України значення індикаторів свідчать про значні регіональні відмінності. На основі вибраних 11 індикаторів проведено районування території України за ситуацією із захороненням твердих побутових відходів з виділенням чотирьох кластерів (нанесених на карту-схему України) та їх узагальнених характеристик. Висновки. Для вирішення завдання міжрегіонального зіставлення і якісного аналізу інформації доцільно перейти від первинних даних щодо утворення і захоронення, а також надання послуг із вивезення твердих побутових відходів до похідних показників – індикаторів. В результаті отримано чотири кластери областей України з узагальненими характеристиками для кожної групи. За результатами кластеризації можна зробити висновок, що найгіршою ситуація є у Київській та Львівській областях. Найкраща ситуація із захороненням твердих побутових відходів (за сукупністю індикаторів) характерна для Волинської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Одеської і Чернігівської областей.

Біографія автора

В. Ю. Приходько, Одеський державний екологічний університет

канд. геогр. наук, доц.

Посилання

Silpa Kaza, Lisa Yao, Perinaz Bhada-Tata and Frank Van Woerden What a Waste 2.0: A Global Snapshot of Solid Waste Management to 2050. WBG, 2018. 295 p.

Стан сфери поводження з побутовими відходами в Україні за 2018 рік. URL: http://www.minregion.gov.ua/napryamki-diyalnosti/zhkh/terretory/stan-sferi-povodzhennya-z-pobutovimi-vidhodami-v-ukrayini-za-2018-rik/ (дата звернення 20.11.2019)

Приходько В. Ю. Анализ и перспективы проблемы твердых бытовых отходов . Трансграничное сотру-дничество в области экологической безопасности и охраны окружающей среды: материалы IV меж-дунар. научно-практ. конф. Гомель: ГГУ им. Ф. Скорины. 2018. С.129-133.

Національна стратегія управління відходами в Україні до 2030 року (схвалено розпорядженням КМУ від 08.11.2017 р. за № 820-р). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/820-2017-%D1%80 (дата звернення 27.10.2019 р.).

Сафранов Т. А., Приходько В. Ю., Шаніна Т. П. Проблема розміщення відходів на звалищах та поліго-нах Одеської області. Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна серія «Еко-логія». 2016. Вип. 14. С. 83-90.

Приходько В. Ю. Особливості застосування методу зважених балів для районування території за вико-ристанням земель для видалення твердих побутових відходів (на прикладі Одеської області). Фізична географія та геоморфологія. 2016. № 3(83). С. 71-76

Приходько В. Ю. Комплексные экологические исследования проблемы отходов на региональном уро-вне. Географические аспекты устойчивого развития регионов : материалы II междунар. научно-практ. конф., Гомель, 23-24 марта 2017 г. Гомель: ГГУ им. Ф. Скорины, 2017. С. 102-106.

Приходько В. Ю., Просянюк І. О. Особливості використання земель для захоронення твердих побуто-вих відходів у Вінницькій області. Вестник Гидрометцентра Чёрного и Азовского морей. 2017. № 1 (20). С. 154-161.

Приходько В. Ю. Характеристика ситуации с твердыми бытовыми отходами на основе эколого-географического анализа. География в современном мире: вековой прогресс и новые приоритеты : материалы междунар. научно-практ. конф. студентов, аспирантов и молодых ученых. Санкт-Петербург. 2018. С.516-519

Приходько В. Ю., Осиновська В. Я. Обґрунтування набору показників для характеристики ситуації з твердими побутовими відходами на регіональному рівні. Екологічна безпека: сучасні проблеми та пропозиції: наук. праці національного наукового круглого столу та ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції (Харків, 26 квітня 2019 р.). С. 64-68.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-27