ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІЗНИМИ ГАЗАМИ І СПЕЦІАЛЬНИМ УСТАТКУВАННЯМ ПЕРСПЕКТИВНИХ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Автор(и)

  • Ю. М. Симоненко Одеська національна академія харчових технологій, Навчально-науковий інститут холоду, кріотехнологій і екоенергетики ім. В.С. Мартинівського, вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18198/j.ind.gases.2014.0721

Ключові слова:

Діоксид вуглецю, Азот, Аргон, Екстракція, Розчинність, Регульована газова середа

Анотація

Технічні гази широко використовуються при виробництві та зберіганні харчових продуктів, а також у теплицях для інтенсифікації вирощування і прискорення дозрівання овочів та фруктів. Сучасний рівень техніки дозволив розширити обсяги випуску газових речовин та їх номенклатуру. З'явилися системи для приготування газових сумішей та прилади для контролю за їх складом. Вказуються сфери застосування чистих газів і комбінованих речовин при виробництві та зберіганні продуктів харчування. Розглядаються особливості зберігання та використання в цих цілях СО2, N2 і Ar в різних агрегатних станах. Розроблено та досліджено обладнання для використання СО2 в процесах вилучення біологічно активних речовин. Наведені приклади вирішення інженерних завдань застосування газів в харчовій галузі.

Біографія автора

Ю. М. Симоненко, Одеська національна академія харчових технологій, Навчально-науковий інститут холоду, кріотехнологій і екоенергетики ім. В.С. Мартинівського, вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082

Ю.М. Симоненко, доктор техн. наук

Посилання

Alimov S.P. (2013). Gasification stations and equipment for transportation, storage and technological operations with carbon dioxide// Tekhnicheskie Gazy. [Industrial Gases]. — № 2. — P. 70-72. (Rus.).

Bondarenko V.L., Losyakov N.P., Simonenko Yu.M. et al. (2011). Systems for preparation mixtures based on rare gases// Tekhnicheskie Gazy. [Industrial Gases]. — № 4. — P. 52-59. (Rus.).

Bondarenko V.L., Simonenko Yu.M. (2013). Cryogenic technology for extraction of rare gases.— Odessa: Astroprint,— 332 p. (Rus.).

Bondarenko V.L., Losyakov N.P., Simonenko Yu.M. et al. (2012). Application of membrane processes in the technologies of separation gas mixtures based on air components// Tekhnicheskie Gazy. [Industrial Gases]. — № 2. — P. 9-20. (Rus.).

Zhadan V.Z. (1985). Moisture transfer in the fruit and vegetable storages. — M:. Agropromizdat.— 197 p. (Rus.).

Chumak I.G., Onischenko V.P. (1981). On the thermodynamic theory of heat and humidity processes in chamber of the refrigerator// Holodilnaya Tehnika. [Refrigeration Engineering].— № 3. — P. 44-48. (Rus.).

Chumak I.G., Onischenko V.P. (2007). Mathematical modeling of processes of heat and humidity during storage of fruit and vegetable raw materials in modified atmosphere// Кholodilnaya Tekhnika i Tekhnologiya. [Refrigeration Engineering and Technology]. — № 4. — P. 51-57. (Rus.).

Gumerov F., Yarrulin F. (2008). Supercritical fluids and SKF-technology// The Chemical Journal. — October. — P. 26-30. (Rus.).

Bondarenko V.L., Vigurzhinskaya S.Yu., Dyachenko T.V. et al. (2006). Techno-economic analysis of argon transport. // Tekhnicheskie Gazy. [Industrial Gases]. — № 2. — P. 60-67. (Rus.).

Krichevskiy I.R. (1975). Concepts and fundamentals of thermodynamics. — M.: Chemistry. — 440 p. (Rus.).

Handbook of Physical and Technical Fundamentals of Cryogenics (1975). Ed. M.P. Malkov.— Moscow: Ener-giya.— 432 p. (Rus.).

Krestov G.A., Nedelko B.E. (1971). Solubility and thermodynamics of dissolution of argon in aqueous of ethyl alcohol at a temperature of 30-70 °C// Izvestiya vuzov. Himiya i Нimtehnologiya. [Transactions of the Universities. Chemicals and Chemitehnology]. — V. 14. — № 8. —P. 1173-1177. (Rus.).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ТЕХНІЧНІ ГАЗИ В СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЯХ