РОЗДІЛЕННЯ НЕОНА НА ІЗОТОПНІ КОМПОНЕНТИ МЕТОДОМ РЕКТИФІКАЦІЇ У ОДИНОЧНІЙ КОЛОНІ

Автор(и)

  • В. Л. Бондаренко Московский государственный технический университет им. Н.Э. Баумана, Лефортовская наб., д.1, факультет «Энергомашиностроение», г. Москва, РФ, 105005, Російська Федерація https://orcid.org/0000-0003-1562-7255
  • Ю. М. Симоненко Одесская национальная академия пищевых технологий, Учебно-научный институт холода, криотехнологий и экоэнергетики им. В.С. Мартыновского, ул. Дворянская, 1/3, г. Одесса, Украина, 65082, Україна https://orcid.org/0000-0002-7827-0591
  • Л. Н. Цветковская Одесская национальная академия пищевых технологий, Учебно-научный институт холода, криотехнологий и экоэнергетики им. В.С. Мартыновского, ул. Дворянская, 1/3, г. Одесса, Украина, 65082, Україна https://orcid.org/0000-0002-3956-583X
  • Э. В. Матвеев ООО «Криоин Инжиниринг», Таможенная пл., 1А, г. Одесса, Украина, 65026, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18198/j.ind.gases.2016.0850

Ключові слова:

Неон, Ізотопи, Ректифікаційна колона, теоретична тарілка, Коефіцієнт вилучення

Анотація

Ізотопи неону є дуже цінними газами, використовуваними в високих технологіях. Виробництво їх потребує суттєвого вдосконалення. Вивчено залежність ступеня вилучення ізотопів у вигляді цільових продуктів від складу фракцій, одержуваних в ректифікаційної колоні. Експериментальним шляхом визначено висота контактного простору, еквівалентна одній теоретичній тарілці. Представлені схемні рішення, що забезпечують багатостадійний поділ неону на ізотопи 20Ne і 22Ne в одиночній колоні. Наведені приклади технологічної послідовності вилучення продуктів з ізотопною концентрацією 99,99%. Розраховано час, необхідний для отримання заданої кількості ізотопних компонентів при різних флегмових числах і навантаженнях колони від 20 до 80%.

Біографії авторів

В. Л. Бондаренко, Московский государственный технический университет им. Н.Э. Баумана, Лефортовская наб., д.1, факультет «Энергомашиностроение», г. Москва, РФ, 105005

В.Л. Бондаренко

Ю. М. Симоненко, Одесская национальная академия пищевых технологий, Учебно-научный институт холода, криотехнологий и экоэнергетики им. В.С. Мартыновского, ул. Дворянская, 1/3, г. Одесса, Украина, 65082

Ю.М. Симоненко

Л. Н. Цветковская, Одесская национальная академия пищевых технологий, Учебно-научный институт холода, криотехнологий и экоэнергетики им. В.С. Мартыновского, ул. Дворянская, 1/3, г. Одесса, Украина, 65082

Л.М. Цветковська

Э. В. Матвеев, ООО «Криоин Инжиниринг», Таможенная пл., 1А, г. Одесса, Украина, 65026

Е.В. Матвєєв

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ. ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ. БЕЗПЕКА.