Еколого-економічні дослідження використання побічних продуктів тваринного походження

Автор(и)

  • Орест Іванович Фурдичко Інститут агроекології і природокористування НААН,
  • Л. І. Свалявчук Інститут агроекології і природокористування НААН,
  • О. Л. Шевцова Національна академія аграрних наук України,

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.2.2019.184040

Ключові слова:

еколого-економічні дослідження, тваринництво, птахівництво, побічні продукти тваринного походження

Анотація

Проведено ретроспективний аналіз наукової літератури та огляд нормативно-законодавчої бази за темою дослідження. Висвітлено головні переваги ведення птахівництва порівняно з іншими галузями тваринництва. Показано екологічні наслідки для навколишнього природного середовища внаслідок динамічного розвитку виробництва птахопродукції. Відповідно до Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначених для споживання людиною», відходи тваринництва класифіковано за трьома категоріями. Продукти, що належать до категорії І, є найнебезпечнішими, їх необхідно видаляти, а ввезення продуктів цієї категорії на територію України суворо заборонено. Продукти категорії ІІ та ІІІ піддаються переробці для виробництва органо-мінеральних добрив та кормів тваринного походження. Усі суб’єкти господарювання, діяльність яких призводить до утворення відходів тваринного походження, мають дотримуватись вимог Закону України «Про відходи» та забезпечувати їх подальшу утилізацію. У разі недотримання підприємством усіх законодавчих норм щодо поводження з відходами, передбачається штраф відповідно до встановленого законодавства. Висвітлено, що Київська обл. належить до лідерів із виробництва продукції тваринництва і створює значне антропогенне навантаження, що становить 170% від середнього показника в Україні.

Біографії авторів

Орест Іванович Фурдичко, Інститут агроекології і природокористування НААН

доктор економічних наук, професор, академік НААН

Л. І. Свалявчук, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат біологічних наук

Посилання

Lisitsyin, A.B. (2016). Mirovaya praktika formirovaniya kachestva myasnogo syirya i trebovaniya k nemu pererabatyivayuschey promyishlennosti [World practice of forming the quality of raw meat and the requirements of the processing industry]. Myasnaya industriya. [Meat industry]. 9, 6–9 (Іn Russ.)

FAO Statistical Pocketbook (2015). Food and Agriculture Organization of the United Nations, 232. Retrived from http://www.fao.org/3/a-i4691e.pdf (In Eng.)

Rodić, V. (2006). The influence of instruments for environmental protection to livestock production. Contemporary agriculture. 55 (1–2), 42–47 (In Eng.)

Wossink, A. & Wefering F. (2003). Hot Spots in Animal Agriculture. Emerging Federal Environmental Policies and the Potential for Efficiency and Innovation Offsets. International Journal Agricultural Resources, Governance and Ecology. 2, 228–242 (In Eng.)

German, V.V. (2009). Ekologichna bezpeka pry vyrobnytstvi tvarinnitskoyi produktsiyi [Ecological safety in the production of livestock products]. Ahroekologichniy zhurnal. [Agroecological journal]. 2, 5–8 (In Ukr.)

Masberg, I.V., Keyvan, M.P., Tertychna, O.V. and Brigas, O.P. (2014). Bioindikatsiya stanu atmosfernogo povitrya v zoni diyalnosti tvarinnitskih kompleksiv [Bioindication of the state of atmospheric air in the area of livestock complexes]. Ahroekologichniy zhurnal [Agroecological journal]. 1, 40–42 (In Ukr.)

Moklyachuk, L.I., Lukin, S.M., Kozlova, N.P. and Martkoplishvili, M.M. (2014). Zagryaznenie okruzhayuschey sredyi himicheski aktivnyim azotom iz selskohozyaystvennyih istochnikov: problema i puti resheniya [Environmental contamination with chemically active nitrogen from agricultural sources: a problem and solutions]. Ahroekologichniy zhurnal [Agroecological journal]. 1, 13–21 (In Russ.)

Tertychna, O.V. & Boroday, V.P. (2015). Ekologichni zasadi rozvytku promislovogo ptahivnitstva [Ecological principles of development of industrial poultry farming]. Ahroekologichniy zhurnal [Agroecological journal]. 2, 6–12 (In Ukr.)

Boyko, L.O., Boyko, V.O. and Avercheva, N.O. (2016). Rozrobka prognozu ta perspektivi rozvitku galuzi ptahivnitstva do 2020 roku [Development of forecast and prospects for poultry industry development till 2020]. Tehnologicheskij audit i rezervy proizvodstva [Technological audit and production reserves]. 4/6 (30), 34–40 (In Ukr.)

The official site of the State Statistics Service of Ukraine. [Electronic source]. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (In Ukr.)

The Verkhovna Rada of Ukraine (2015), The Law of Ukraine «On by-products of animal origin not intended for human consumption». Retrieved from: http://zakon.rada.gov.ua/ (date of accesse: 21.03.2019).

Tertychna, O.V., Pinchuk, O.V., Boroday, V.P. and Stepanov, R.A. (2016). Tendentsiyi rozvitku ta ekologichni

problemi promislovogo tvarynnytstva suchasnoyi aglomeratsiyi [Development trends and environmental problems of industrial livestock in modern agglomeration]. Visnyk ahrarnoi nauky [Bulletin of Agrarian Science]. 6, 54–59 (In Ukr.)

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ