Економічна оцінка вирощування суниці садової за різних систем захисту рослин у Правобережному Лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2021.253094Ключові слова:
інсектициди, акарициди, врожайність, якісні показники ягід, економічна ефективністьАнотація
У статті наведено результати досліджень за 2016–2020 рр. щодо ефективності вирощування суниці садової ремонтантних сортів Мурано і Вівара за застосування різних хімічних препаратів у системі захисту рослин проти шкідників в умовах Правобережного Лісостепу України. Встановлено, що вирощування суниці садової сорту Мурано є більш вигідним, ніж сорту Вівара. У середньому за 2016–2020 рр. урожайність сорту Мурано за використання інсекто-акарицидів становила 33,22–33,44 т/га та отримано приріст урожаю 16,48–16,70 т/га. Врожайність сорту Вівара становила 25,12–25,60 т/га, а приріст урожаю до контролю склав 12,06–12,54 т/га. Найвищий відсоток ягід вищого ґатунку з умістом сухої речовини 12% було зібрано сорту Мурано (48,2%) із застосуванням комплексу препаратів Аполло® (0,5 л/га) + Цезар™ (0,2 л/га) + Маврік™ (0,6 л/га), що в 2,2 раза більше, ніж у контролі і на 8% більше, ніж за застосування еталонної системи захисту рослин. Аналогічно, найвищий відсоток високоякісної ягоди сорту Віваро (35,2%) отримано за застосування комплексу інсекто-акарицидів, що в 1,3 раза більше за контроль. Досліджувані системи захисту (Масаї®, 0,4 кг/га + Біскайя®, 0,8 л/га; і Аполло®, 0,5 л/га + Цезар™, 0,2 л/га + Маврік™, 0,6 л/га) за рівнем урожайності та низкою показників економічної ефективності були або на рівні з еталонною системою захисту (Санмайт®, 0,7 кг/га + Моспілан®, 0,5 кг/га), або дещо економічно вигіднішими. За незначного зростання виробничих витрат на препарати інсекто-акарицидної дії рівень рентабельності при вирощуванні сорту Мурано зріс до 78,3–78,6%, або в 1,4 раза, сорту Вівара — до 71,4–72,0%, або в 1,6 раза. Найвищий умовно чистий прибуток за низького рівня собівартості продукції отримано при вирощуванні суниці садової обох сортів за застосування комплексу препаратів Аполло® (0,5 л/га) + Цезар™ (0,2 л/га) + Маврік™ (0,6 л/га), що дає підставу рекомендувати систему захисту рослин до впровадження.
Посилання
World’s Leading Strawberry Producing Countries. URL: https://www.atlasbig.com/en-au/countries-bystrawberry-production [in English].
Meleshko, K. (2018). V yagodnom biznese Ukraina operezhaet svoih sosedej iz SNG [Ukraine is ahead of its CIS neighbors in the berry business]. Yagodnik — Berry Magazine, 2 (8), 5–9 [in Russian].
Food and Agricultural Organization. (2020). Statistical Data Base. Crops; FAO: Rome, Italy [in English].
Husaini, A.M., Xu, Y.W. & Neri, D. (Eds). (2016). Challenges of climate change to strawberry cultivation: uncertainty and beyond. In: Strawberry: growth, development and diseases. 262–288 [in English].
Dragavtseva, I.A., Kuznetsova, A.P., Klyukina, A.V. (2020). Novyj podhod k stabilizacii produkcionnogo processa sortov plodovyh kul’tur v usloviyah fluktuacii klimata [A new approach to stabilization of the production process of fruit culture cultivars under climate fluctuation]. Byulleten’ Gosudarstvennogo Nikitskogo Botanicheskogo Sada — Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens, 135, 111–118 [in Russian].
Karpenko, V.P., Burliai, A.P., Butsyk, R.M., Maiboroda, V.M. (2019). Produktyvnist sunytsi sadovoi za riznykh tekhnolohii vyroshchuvannia [Strawberry productivity depending on the technology of growing]. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho UNUS – Collected Works of Uman National University of Horticulture, 95 (1), 116–127 [in Ukrainian].
Ivanova, T.E., Lekomtseva, E.V., Tutova, T.N., Sokolova, E.V., Nesmelova, L.A. (2021). Urozhajnost’ i kachestvo zemlyaniki sadovoj pri vnesenii udobrenij [Yield and quality of strawberries when applying fertilizers]. Ovoshchi Rossii — Vegetable crops of Russia, 3, 94–99 [in Russian].
Kilic, N., Burgut, A., Gündesli, M.A., Nogay, G., Ercisli, S., Kafkas, N.E., Ekiert, H., Elansary, H.O., Szopa, A. (2021). The effect of organic, inorganic fertilizers and their combinations on fruit quality parameters in strawberry. Horticulturae, 7, 354 [in English].
Luo, G., Xuea, L., Xub, W., Zhaoa, J., Wanga, J., Dinga, Y., Luana, K., Leia, J. (2019). Breeding deca-ploid strawberry with improved cold resistance and fruit quality. Scienta Horticulturae, 251, 1–8 [in English].
Marchenko, L.A. (2021). Produktivnost’ zemlyaniki sadovoj i selekcionnye vozmozhnosti ee povysheniya [Productivity of garden strawberry and breeding possibilities to improve it]. Sibirskij vestnik sel’skohozyajstvennoj nauki –Siberian Herald of Agricultural Science, 51 (3), 65–74 [in Russian].
Barooah, A. & Datta, H.S. (2020). Response of nutrient management on growth, yield and quality of strawberry: A review. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9 (5), 3222–3228 [in English].
Mykhalska, O.M., Beldii, N.M., Demyanyuk, O.S. (2013). Ahroekolohichna otsinka zastosuvannia rehuliatoriv rostu roslyn dlia vyroshchuvannia ovochevykh kultur [Agroеcological assessment of the application of plant growth regulators for growing vegetables]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 2, 71–75 [in Ukrainian].
Wei, F., Hu, X., Xu, X. (2016). Dispersal of Bacillus subtilis and its effect on strawberry phyllosphere microbiota under open field and protection conditions. Sci Rep, 6, 22611 [in English].
Kumar, R., Bakshi, P., Singh, M., Singh, A.K., Vikas, V., Srivatava, J.N., Kumar, V., Gupta, V. (2018). Organic production of strawberry: A review. Int. J. Chem. Stud., 6, 1231–1236 [in English].
Kobi, H.B., Martins, M.C., Silva, P.I., Souza, J.L., Carneiro, C.S., Heleno, F., Queiroz, M.E.L.R., Costa, N.M.B. (2018). Organic and conventional strawberries: Nutritional quality, antioxidant characteristics and pesticide residues. Fruits, 73, 39–47 [in English].
Mostoviyak, S.M. & Poprotska, V. (2020). Shkidnyky sunytsi, yak faktor znyzhennia produktyvnosti kultury, v umovakh Vinnytskoi oblasti [Strawberries’ pests as a factor of decrease productivity of crop in the conditions of Vinnytsia region]. Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva – Bulletin of Uman National University of Horticulture, 1, 138–141 [in Ukrainian].
Willden, S.A., Cox, K.D., Pritts, M.P., Loeb, G.M. (2021). A comparison of weed, pathogen and insect pests between low tunnel and open-field grown strawberries in New York. Crop protection, 139, 105388 [in English].
Markovskiy, V.S. (2017). Sunitsya sadova [Garden strawberries]. Kyiv: Dіm, sad, gorod [in Ukrainian].
Environmental Working Group (EWG)’s 2020 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™. (2020). URL: https://www.ewg.org/foodnews/summary.php [in English].
Zhang, Y., Si, W., Chen, L. et al. (2021). Determination and dietary risk assessment of 284 pesticide residues in local fruit cultivars in Shanghai, China. Sci Rep., 11, 9681 [in English].
Wang, J., Cheng, W., Wu, J., Ji, M. (2017). Goals and key technology of fertilizer-pesticide «Double Reduction» and synergism for greenhouse strawberry. Agric. Sci. Technol., 18 (11), 2113–2122 [in English].
Majeed, A. (2018). Application of agrochemicals in agriculture: benefits, risks and responsibility of stakeholders. J. Food Sci. Toxicol., 2, 1–2 [in English].
Mezzetti, B., Giampieri, F., Zhang, Y., Zhong, Ch. (2018). Status of strawberry breeding programs and cultivation systems in Europe and the rest of the world. Journal of Berry Research, 8, 205–221 [in English].
Tekhnolohiia vyroshchuvannia sunytsi. Osnovni vymohy [Technology for the strawberry cultivation growing. Main requirements]. (2008). DSTU 4788:2007 : from 01st January 2009. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy [in Ukrainian].
Markowski, V.S. & Zavgorodniy, I.V. (1993). Metodyka provedennia ahronomichnykh doslidiv z yahidnymy kulturamy [Methods of agronomic experiences with berry crops]. Кyiv: ІG UAАS [in Ukrainian].
Karpenchuk, G.K. & Melnic, А.V. (1987). Uchety, nablyudeniya, analizy, obrabotka dannyh v opytah s plodovymi i yagodnymi rasteniyami: Metodicheskie rekomendacii [Records, observations, analyses, data processing in experiments with fruit and berry plants: Methodical recommendations]. Uman: Uman agricultural institute [in Russian].
Frukty ta ovochi svizhi. Vidbyrannia prob [Fresh fruits and vegetables. Sampling]. (2003). DSTU ISO 874–2002. Кyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy [in Ukrainian].
Naichenko, V.M. (Ed). (2001). Praktykum z tekhnolohii zberihannia i pererobky plodiv ta ovochiv z osnovamy tovaroznavstva [Workshop on the technology of storage and processing of fruits and vegetables with the basics of commodity science]. Кyiv: FADA, LTD [in Ukrainian].
Shestopal, O.M. (Ed). (2006). Metodyka ekonomichnoi ta enerhetychnoi otsinky typiv nasadzhen, sortiv, investytsii v osnovnyi kapital, innovatsii ta rezultativ tekhnolohichnykh doslidzhen u sadivnytstvi [Methods of economic and energy assessment of plantings, varieties, fixed capital investments, innovations and results of technological research in horticulture]. Кyiv [in Ukrainian].
Sunytsia svizha. Tekhnichni umovy [Fresh strawberry. Technical conditions]. (2015). DSTU 7653:2014: from 01st July 2015. Kyiv: Minekonomrozvytku Ukrainy [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).