Аналітична оцінка самосійних лісів в Україні

Автор(и)

  • А.В. Городична Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0001-5733-1220

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2022.275035

Ключові слова:

лісове господарство, лісовкриті землі сільськогосподарського призначення, самозаліснені території, моніторинг лісів, статистичні дані про ліси в Україні

Анотація

Визначено, що потреба у збільшенні лісоресурсного потенціалу і підвищенні ефективності лісогосподарського виробництва змушує шукати більш раціональні науково-методологічні підходи до використання лісів. Звісно, для цього необхідно володіти достовірною інформацією про наявний стан лісового покриву території. Відомо, що статистичні дані про площу лісового фонду країни враховують тільки площі лісів, розміщені на землях лісогосподарського призначення і не містять інформації про необліковані ліси на землях сільськогосподарського призначення. Самосійні ліси в Україні — досить поширене явище, яке може суттєво впливати на збільшення лісистості країни. Наразі законодавчо не визначено саме поняття “самосійний ліс” і не зрозуміло, як найбільш ефективно використовувати це явище для блага суспільства з економічної та екологічної перспективи. Саме тому необхідно визначити, наскільки самосійні ліси розповсюджені на території країни і про які саме площі йде мова. Зважаючи на сучасні тенденції розвитку технологій дистанційного зондування Землі, було проведено аналітичну оцінку самосійних лісів в Україні. Аналітична оцінка полягає у співставленні космічних знімків із Публічної кадастрової карти України та даних космічних спостережень (ДЗЗ — дистанційного зондування Землі). На знімках виявлено, що великі території земель сільськогосподарського призначення вкриті лісами і не використовуються за цільовим призначенням декілька десятків років. У результаті досліджень опрацьовано графічний метод визначення площ самосійних лісів і встановлена закономірність у зміні коефіцієнтів лісистості та сільськогосподарської освоєності території з врахуванням площ самосійних лісів. Для наочного представлення результатів графічного методу визначення площ самосійних лісів було використано кадастровий план обліку земель КСП “Соснівське” за 2007 р. За даними дистанційного зондування Землі та даними Публічної кадастрової карти було виявлено значні площі розповсюдження самосійних лісів на території КСП “Соснівське”, які утворилися за період 2007–2021 рр.

Біографія автора

А.В. Городична, Національний університет біоресурсів і природокористування України

аспірантка кафедри геодезії та картографії

Посилання

Shvydenko, A. Z. (2018). Lis, nauky pro zhyttia, systemnyi analiz: hlobalni vyklyky [Forest, life sciences, system analysis: global challenges]. The Third Millennium Sustainable Development Goals: Challenges for Life Sciences: International Conference (Kyiv, Ukraine, May 23–23, 2018). Kyiv, 2018. URL: https://tlu.kiev.ua/uploads/media/Kiev_Shvidenko_Anniverssary_Conf_23-35_May_2018_F.ppt [in Ukrainian].

Myroniuk, V.Ya. (2022). Rozroblennia metodyky poiednannia nazemnykh vybirkovykh danykh i materialiv dystantsiinoho zonduvannia Zemli dlia inventaryzatsii lisiv Ukrainy. Ahropolitychnyi zvit. [Development of a method of combining ground sample data and materials of remote sensing of the Earth for the inventory of forests of Ukraine. Agricultural policy report]. Kyiv. URL: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjswfDb7On5AhVvkosKHV6qDtIQFnoECAcQAQ&url=https%3A%2F%2Fnfi.org.ua%2Fdocuments%2F5%2FAPD_Bericht_Beratungsdienstleistungen_Myroniuk.pdf&usg= AOvVaw0Yq18UR_fzYyf2LVJBgsm7 [in Ukrainian].

Myroniuk, V. V. (2020). Inventaryzatsiia rivnynnykh lisiv Ukrainy za danymy suputnykovoi ziomky. Monohrafiia [Inventory of lowland forests of Ukraine based on satellite survey data. Monograph]. Kharkiv: JSC Kharkiv Book Factory “GLOBUS” [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-10

Номер

Розділ

Статті