Роль іонів магнію для росту і розвитку томатів при вирощуванні в умовах захищеного ґрунту

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2022.275039

Ключові слова:

теплиця, гідропоніка, поживний розчин, хлорофіл, хлороз, фотоелектроколориметрія

Анотація

Томат — одна з головних і популярних овочевих культур не тільки в Україні, але й усьому світі. За даними Food and Agricultural Organization (FАО), у світі томати займають перше місце за площами вирощування серед усіх овочів — понад 4 млн га. В Україні під цю культуру відводиться близько 93 тис. га — близько 24% загальної площі під овочами. З появою високоінтенсивних технологій із застосуванням систем крапельного поливу стали реальними врожаї томата у відкритому ґрунті 120–140 т/га, а в захищеному — більше 50 кг/м2. У наш час у тепличних господарствах усе більшого розповсюдження набуває метод малооб’ємної гідропоніки з використанням крапельного поливу. В якості субстрата використовують спеціальні матеріали — мінеральна вата, кокос, торф тощо. Обраний субстрат виконує функцію середовища для коренів, підживлення здійснюється за рахунок подачі розчину добрив. При вирощуванні на субстраті необхідно дуже точно дозувати добрива та забезпечувати рослини достатньою кількістю поживних речовин. У роботі досліджено вплив концентрації макроелементу магнію в субстраті з мінеральної вати на ріст і розвиток культури томата сорту Кампарі (коктейльні) в умовах захищеного ґрунту. Встановлено, що фотоелектроколориметричний метод визначення вмісту магнію у витяжках із мінеральної вати досить чутливий, простий і рекомендується до використання в серійних аналізах. Визначений вміст солей магнію (72,0 мг/л) виявився недостатнім для вирощування томатів у період масового плодоношення. Контроль вмісту магнію дозволяє значною мірою попередити хлороз томатів і отримувати високоякісні врожаї.

Біографія автора

Л.П. Морозова, Вінницький національний аграрний університет

кандидат хімічних наук, старший викладач

Посилання

Brezhnev, D.D. (1964). Tomatу [Tomatoes]. 2 edition. L.: Kolos [in Russian].

Ali, M.Y., Sina, A.A.I., Khandker, S.S., Neesa, L., Tanvir, E.M., Kabir, A. & Gan, S.H. (2021). Nutritional Composition and Bioactive Compounds in Tomatoes and Their Impact on Human Health and Disease: A Review. Foods, 10 (1), 45 [in English].

Vуrodova, A.P., Yanovchik, O.E. (2009). Okraska plodov tomata opredelyaet ikh biologicheskuyu tsennost [The color of tomato fruits determines their biological value]. Kartofel i ovoshchi — Potatoes and vegetables, 2, 30 [in Russian].

Kolupaev, Yu.Ye., Karpets, Yu.V. (2010). Formirovanie adaptivnykh reaktsiy rasteniy na deystvie K 61 abioticheskikh stressorov [Formation of adaptive responses of plants to the action of K 61 abiotic stressors]. K: Osnova [in Russian].

Alekhina, N.D., Yermakov, I.P. (Ed.). (2005). Fiziologiya rasteniy: uchebnik dlya studentov VUZov [Plant Physiology: textbook for university students]. M.: Izdatelskiy tsentr “Akademiya” [in Russian].

Belikov, P.S., Dmytrieva, G.A. (2002). Fiziologiya rasteniy: uchebnoe posobie [Plant Physiology: textbook]. M.: Izd-vo RUDN [in Russian].

Kapusta, L.S. (2006). Pomidory dlia tryvaloho zberihannia [Tomatoes for long-term storage]. Dim, sad, horod — House, garden, vegetable garden, 3, 12 [in Ukrainian].

Yanchuk, A.S. (2010). Vуrashchivanie tomatov v otkrуtom grunte dlya potrebleniya v svezhem vyde [Growing tomatoes outdoors for fresh consumption]. Ovoshchevodstvo — Vegetable growing, 4, 45–47 [in Russian].

Kravchenko, V.A. (2007). Obshchie podkhodу k tekhnologii vуrashchyvaniya tomatov v uslovyiakh zashchishchennogo grunta [General approaches to the technology of growing tomatoes in greenhouse conditions]. Ovoshchevodstvo — Vegetable growing, 10, 58–59 [in Russian].

Korogod, S.A. (2010). Bezrazsadnуi sposob vуrashchyvaniya tomatov [The seedless way to grow tomatoes]. Ogorodnik — Gardener, 4, 14–15 [in Russian].

Bуkhanova, K.E. (2001). Rannespelуe sorta pomidorov [Еarly ripe varieties of tomatoes]. Kartofel i ovoshchi — Potatoes and vegetables, 3, 40–41 [in Russian].

Miroshnichenko, E.V. (2010). Skorospelуy pomidor [Еarly ripening tomatо]. Ovoshchi i fruktу — Vegetables and fruits, 10, 56 [in Russian].

Morozova, L. (2021). Control of potassium concentration in fertilizing tomatoes in protected soil. Sciences of Europe, 64 (3), 21–26 [in English].

Morozova, L. (2021). The role of calcium ions in the prevention of riding mold of tomatoes in protected soil. Sciences of Europe, 66 (2), 12–17 [in English].

Likhochvor, V., Demchishin, A. (2016). Rol kaltsiya i magniya pri intensivnom zemledelii [The role of calcium and magnesium in intensive farming]. Propozytsiia — Offer, 1. URL: https://propozitsiya.com/rol-kalciya-i-magniya-pri-intensivnom-zemledelii [in Russian].

Karnaukhov, O.I., Melnychuk, D.O., Chebotko, K.O. & Kopilevych, V.A. (2001). Zahalna ta bioneorhanichna khimiia [General and bioinorganic chemistry]. K.: Feniks [in Ukrainian].

Gil, L.S. Pashkovskiy, A.Y. & Sulima, L.T. (2012). Sovremennoe ovoshchevodstvo zakrуtogo i otkrуtogo grunta. Prakticheskoe rukovodstvo [Modern vegetable growing of closed and open ground. Practical guide]. Zhytomyr: Ruta [in Russian].

Aliev, Е.A. (1985). Vуrashchivanie ovoshchey v gidroponnуkh teplitsakh [Growing vegetables in hydroponic greenhouses]. 2nd edition, supplemented and revised. Kyev: Urozhai [in Russian].

Naydun, S.N., Yurin, V.M. (2004). Mineralnoe pitanie rasteniy. Metodicheskie rekomendatsii k laboratornуm zanyatiyam, zadaniya dlya samostoyatelnoy rabotу i kontrolya znaniy studentov [Mineral nutrition of plants. Guidelines for laboratory classes, assignments for independent work and control of students’ knowledge]. M.: BHU [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-10

Номер

Розділ

Статті