ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ СТІЙКИХ ПРОДОВОЛЬЧИХ СИСТЕМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2022.275863

Ключові слова:

цілі сталого розвитку, продовольча безпека, екологічна безпека, харчові продукти, природні ресурси, біорізноманіття, зміни клімату

Анотація

У статті наведено аналіз сучасних вітчизняних та світових наукових джерел щодо екологічних аспектів, які можуть бути використані при формуванні ефективних та стійких продовольчих систем. Гостра продовольча проблема знаходиться в замкнутому колі — надлишку продуктів харчування та голодуванні мільйонів людей на планеті. У світі, де продовольства виробляється набагато більше, ніж споживається, проживає менша кількість населення планети, і навпаки. За прогнозами ООН до 2050 р. населення світу сягне 9,7 млрд людей, причому найбільше зростання буде спостерігатися в регіонах, які вже стикаються з відсутністю продовольчої безпеки. Тому, одним із шляхів вирішення проблеми забезпечення людства достатньою кількістю якісної і поживної їжі є перехід до стійких продовольчих систем. Відомо, що діяльність, пов’язана з продовольчою системою, включає: вирощування, збирання, обробку, пакування, транспортування, маркетинг, продаж, приготування їжі, споживання та утилізацію харчових продуктів. До цієї системи входять також інші необхідні ресурси (земля, добрива, засоби захисту рослин, праця, вода, техніка, знання, капітал та ін.) та результати, створені (викиди парникових газів, сільськогосподарські відходи, муніципальні стічні води тощо) на кожному етапі цього ланцюга. Крім того, продовольчі системи мають значний як позитивний, так і негативний вплив на здоров’я людей та стан навколишнього природного середовища. Сучасні продовольчі системи є нестійкими, і ймовірно, що навантаження на природні ресурси лише зростатиме. Продовольчі системи мають пряму залежність від природних ресурсів. Відомо, що збитки для навколишнього природного середовища при забезпеченні продовольчої безпеки є неминучим, і нині гостро стоїть питання як їх можна мінімізувати. Було застосовано методи дослідження, що включали системний підхід, порівняльний аналіз та узагальнення.

Біографії авторів

О.С. Дем’янюк, Інститут агроекології і природокористування НААН

доктор сільськогосподарських наук, професор

І.І. Гуменюк, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат біологічних наук

А.С. Левішко, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат біологічних наук

Посилання

FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. (2021). The State of Food Security and Nutrition in the World 2021. Transforming food systems for food security, improved nutrition and affordable healthy diets for all. Rome, FAO. URL: https://doi.org/10.4060/cb4474en [іn English].

Food and Agriculture Organization of the United Nations. DOI: http://www.fao.org/about/en [іn English].

Von Braun, J., Afsana, K., Fresco, L., Hassan, M., & Torero, M. (2021). Food Systems — Definition, Concept and Application for the UN Food Systems Summit. A paper from the Scientific Group of the UN Food Systems Summit. New York, USA [іn English].

EAT-Lancet Commission. (2019). Food, planet, health: healthy diets from sustainable food systems. Summary report of the EAT-Lancet Commission. London, The Lancet [іn English].

WRI (2019). Creating a sustainable food future: A menu of solutions to feed nearly 10 billion people by 2050. URL: https://www.wri.org/food/future/ [іn English].

Guidance document for the prevention and abate of ammonia emissions from agricultural sources (2014). ECE/EB.AIR/120. United Nations [іn English].

Pinchuk, V.О., Demyanyuk, О.S. (2021). Ekolohichni priorytety u vyrobnytstvi produktsii tvarynnytstva Ukrainy dlia realizatsii polityky “European Green Deal” [Ecological priorities in the production of livestock products of Ukraine for the implementation of the "European Green Deal" policy]. Ekolohichna bezpeka ta zbalansovane pryrodokorystuvannia v ahropromyslovomu vyrobnytstvi: materialy Mizhnarodnoi naukovopraktychnoi konferentsii (Kyiv, 7–8 lypnia 2021 r.) — Environmental safety and balanced use of nature in agro-industrial production: materials of the International Scientific and Practical Conference (Kyiv, July 7–8, 2021). Kyiv [in Ukrainian].

Demyanyuk, O., Symochko, L., Hosam, E.A.F. Bayoumi Hamuda, Symochko, V., Dmitrenko, O. (2019). Сarbon pool and biological activities of soils in different ecosystems. International Journal of Ecosystems and Ecology Science (IJEES), 9 (1), 189–200. DOI: https://doi.org/10.31407/ijees91 [іn English].

Food System Transformation and SDGs: Navigating the Nexus (2020). United Nations Development Programme (UNDP) [іn English].

Springmann, M., Clark, M., Mason-D’Croz, D. et al. (2018). Options for keeping the food system within environmental limits. Nature, 562 (7728), 519–525 [іn English].

Nguyen, H. (2018). Sustainable food systems. Concept and framework. FAO. URL: https://www.fao.org/3/ca2079en/CA2079EN.pdf [іn English].

Caron, P., Ferrero y de Loma-osorio, G., Nabarro, D. et al. (2018). Food systems for sustainable development: proposals for a profound four-part transformation. Agronomy for Sustainable Development, 38 (41), 1–14. DOI: https://doi.org/10.1007/s13593-018-0519-1 [іn English].

Gliessman, S. (2016). Transforming food systems with agroecology. Agroecology and Sustainable Food Systems, 40 (3), 187–189. DOI: 10.1080/21683565.2015.1130765 [іn English].

Barrios, E., Gemmill-Herren, B., Bicksler, A. et al. (2020). The 10 Elements of Agroecology: Enabling transitions towards sustainable agriculture and food systems through visual narratives. Ecosystems and People, 16 (1), 230–247. DOI: https://doi.org/10.1080/26395916.2020.1808705 [іn English].

Agroecology for Sustainble Food Systems. (2022). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) [іn English].

Furdуchko, O., Demyanуuk, O. (2015). The importance of аgroecology in the process of well-balanced аgrosphere formation. Agricultural Science and Practice, 2 (1), 23–29 [іn English].

Tarariko, О.H., Demyanyuk, О.S., Kuchma, Т.L., Ilienko, Т.V. (2016). Pryrodookhoronni konventsii Rio: realizatsiia yikh polozhen u silskohospodarskii politytsi Ukrainy [Environmental protection conventions of Rio: implementation of their provisions in the agricultural policy of Ukraine]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 4, 7–14 [іn Ukrainian].

Demyanyuk, О.S. (2015). Prodovolcha bezpeka Ukrainy v konteksti zmin klimatu [Food security of Ukraine in the context of climate change]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 4, 14–21 [іn Ukrainian].

Lal, R. (2022). Reducing carbon footprints of agriculture and food systems. Carbon Footprints, 1 (3), 1–19 [іn English].

Demyanyuk, О.S (2022). Ahroekolohichni osnovy formuvannia stiikykh prodovolchykh system. Prodovolcha ta ekolohichna bezpeka Ukrainy v umovakh voiennoho stanu: kolektyvna monohrafiia [Agroecological foundations of the formation of sustainable food systems. Food and environmental security of Ukraine under martial law: collective monograph]. Kyiv: Vydavnytstvo NUBIP Ukrainy [in Ukrainian].

WWF. (2021). Living Planet Report 2020: Bending the curve of biodiversity loss. URL: https://www.wwf.org.uk/what-we-do/living-planet-report-2020 [іn English].

Palapa, N.V., Demyanyuk, О.S., Nagorniuk, О.M. (2022). Prodovolcha bezpeka Ukrainy: stan ta aktualni pytannia sohodennia [Food security of Ukraine: current state and current issues]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 2, 34–45 [іn Ukrainian].

Pytannia natsionalnykh priorytetiv transformatsii prodovolchykh system v Ukraini: Ukaz Prezydenta vid 07.02.2022 roku № 41/2022 [The issues of national priorities for the transformation of food systems in Ukraine: Presidential Decree from 07.02.2022 № 41/2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/41/2022#Text [іn Ukrainian].

Farm to Fork Strategy (2019). URL: https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-strategy_en [іn English].

Ivaniuta, S.P., Yakushenko, L.М. (2022). Yevropeiskyi zelenyi kurs i klimatychna polityka Ukrainy: analitychna dopovid [The European Green Course and the climate policy of Ukraine: an analytical report]. Kyiv: NISD [іn Ukrainian].

The Global Risks Report 2020 (2020). 15th Edition. World Economic Forum [іn English].

DuVal, A., Mijatovic, D., Hodgkin, T. (2019). The contribution of biodiversity for food and agriculture to the resilience of production systems — Thematic Study for The State of the World’s Biodiversity for Food and Agriculture. FAO, Rome [іn English].

Díaz, S., Settele, J., Brondízio, E.S. et al. (2019). Summary for policymakers of the global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. IPBES secretariat, Bonn, Germany [іn English].

IPBES. (2020). Initial scoping report for deliverable 1 (c): A thematic assessment of the underlying causes of biodiversity loss and the determinants of transformative change and options for achieving the 2050 vision for biodiversity. URL: https://ipbes.net/transformative-change [іn English].

UNCCD. (2017). Global Land Outlook. Bonn, Germany. URL: https://knowledge.unccd.int/glo/GLO_first_edition [іn English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-10

Номер

Розділ

Статті