Інтенсивність зниження концентрації нітратів у зерні злакових культур залежно від періоду зберігання

Автор(и)

  • О.П. Ткачук Вінницький національний аграрний університет, Україна
  • Л.А. Яковець Вінницький національний аграрний університет, Україна
  • О.В. Ватаманюк Вінницький національний аграрний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2018.276717

Ключові слова:

нітрати, зерно, забруднення, пшениця озима, ячмінь ярий

Анотація

Висвітлено небезпеку забруднення рослин нітратами та шкоду від них в організмі людини. Досліджено динаміку зміни концентрації нітратів у зерні пшениці озимої та ячменю ярого залежно від періоду зберігання після обмолоту. Встановлено тенденцію зниження вмісту нітратів у зерні залежно від термінів його зберігання.

Посилання

The research of the amount of heavy metals and nitroso compounds in concentrated tomato products / V. Shutyuk, S. Vasilenko, A. Bessarab, O. Benderska // Харчова наука і технологія. — 2016. — Т.10, Вип. 3. — С. 56–60.

Барвінченко В.І. Грунти Вінницької області / В.І. Барвінченко. — Вінниця. — 2004. — 46 с.

Журавлёв В.Ф. Токсичность нитратов и нитритов / В.В. Журавлёв, М.М. Цапков // Гигиена и санитария. — 2012. — №1. — С. 60–69.

Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції / В.Д. Ганчук, М.Г. Христіансен, О.М. Бутенко [та ін.] // Восточно-европейский журнал передовых технологий. — 2012. — № 6 (60). — С. 47–49.

Дорогунцов С.І. Екологія / С.І. Дорогунцов, К.Ф. Коценко, М.А. Хвесик. — К.: КНЕУ, 2005. — 371 с.

Білявський Г.О. Основи екології: Підручник / Г.О. Білявський, Р.С. Фурдуй, І.Ю. Костіков. — К.: Либідь, 2004. — 403 с.

Fletcher J.R. Effect of cooking on the nitrate levels in vegetables / J.R. Fletcher // Nutr. Health. — 1987. — № 5 (1–2). — P. 61–63.

Variquaux P. Tichitcal note: loss of nitrate from carrots during / P. Variquaux, F. Variquaux, L. Tichit // J. Food Technol. — 1986. — Vol. 21. — P. 401–407.

Добрива та їх використання / І.У. Марчук, В.М. Макаренко, В.Є. Розстальний, А.В. Савчук. — К.: ТОВ «Юнівест Маркетинг», 2002. — 246 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-02-28

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА