Контроль концентрації макроелемента фосфору в субстраті при вирощуванні томатів в умовах захищеного ґрунту

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.2.2023.282753

Ключові слова:

хімічний склад, теплиця, гідропоніка, елементи живлення, поживний розчин, фотоелектроколориметрія

Анотація

Хоча більшість томатів вирощують у відкритому ґрунті, їх культивування у скляних теплицях або теплицях тунельного типу, вкритих пластиковою плівкою, стає все більш поширеним для забезпечення місцевих ринків свіжими плодами. У закритому ґрунті вирощують переважно високорослі сорти томатів. Вони дозволяють максимально ефективно використовувати площу теплиць і отримувати багаті врожаї. Томати, що вирощуються в теплицях, можуть зберігатися протягом 11 місяців, на відміну від тих, що вирощуються на відкритому ґрунті. Томати зазвичай збирають у недостиглому вигляді, і дозрівають вони вже під час транспортування або на полицях магазинів. Різні види томатів, які вирощуються в теплицях, як правило, мають більш тривалий термін зберігання, кращий смак та вищу ринкову вартість, на відміну від тих, що вирощуються у відкритому ґрунті. Зазвичай, рослини приєднуються до опор за допомогою одного дроту, при цьому зайві бічні пагони (пасинки) видаляються таким чином, щоб залишилося одне стебло. Висоту кущів томатів можна поступово зменшувати для зручності відразу після дозрівання перших грон томатів. Пагони та суцвіття видаляються для збільшення довжини куща томатів, кількості плодів на ньому та їхньої ваги з метою задоволення потреб ринку. Смак, колір, форма та текстура — це надзвичайно важливі критерії оцінки якості свіжих томатів. Також плоди повинні бути чистими та не містити ознак гниття чи хвороб. Свіжі томати повинні бути однаковими за формою, симетрією та розміром. Вони повинні мати яскравий та однорідний колір, не містити зелених плечей, плям і характерних ознак недозрілості. У теплицях підтримуються високі концентрації вуглекислого газу (600–1000 ppm) для покращення процесу фотосинтезу, швидкості росту та врожайності. Подібна практика дуже часто використовується в регіонах із низькою врожайністю та системах інтенсивного сільськогосподарського виробництва. Хоча висадка томатів у ґрунт у теплицях тунельного типу все ще досить поширена, більшість сортів тепличних томатів інтенсивного типу вирощують на субстратах, таких як мінеральна вата. Фертигація забезпечує належне живлення поживними речовинами та виключає більшість факторів, що пов’язані з особливостями важких ґрунтів і які важко контролювати. Вирощування томатів у теплицях потребує використання значної кількості води. Для підживлення томатів їх виробникам потрібно також враховувати масу та ступінь розчинності мінеральних добрив у воді. Деякі елементи або сполуки, присутні в зрошувальній воді, можуть впливати на ріст рослин, саме тому існує необхідність у контролі за їх рівнем. У роботі досліджено вплив концентрації макроелемента фосфору в субстраті з мінеральної вати на ріст і розвиток культури томата сорту Розалєтта (рожеві) у період масового плодоношення в умовах захищеного ґрунту. Встановлено, що фотоелектроколориметричний метод визначення вмісту фосфору у витяжках із мінеральної вати досить чутливий, простий і рекомендується до використання в серійних аналізах. Визначене середнє значення вмісту макроелементу фосфору (50,0 мг/л) виявилося вищим від того, яке необхідне для вирощування томатів у період масового плодоношення. Контроль вмісту фосфору дозволяє значною мірою попередити хвороби томатів і отримувати високоякісні врожаї.

Біографія автора

Л.П. Морозова, Вінницький національний аграрний університет

кандидат хімічних наук, старший викладач

Посилання

Andreev, Yu.M. (2002). Ovoshchevodstvo [Vegetable growing]. M.: Profobrizdat [in Russian].

Vashchenko, S.F. (1978). Trebovaniya k teplichnуm sortam tomata i metodika ikh otsenki [Requirements for greenhouse varieties of tomato and methods for their evaluation]. L.: Kolos [in Russian].

Boos, G.V. (1968). Ovoshchnуe kulturу v zakrуtom grunte [Vegetable crops in closed ground]. L.: Kolos [in Russian].

Goloveshkin, V.G., Golubev, M.V., Nikiforov, A.M. (1987). Maloobemnaya tekhnologiya tomata [Low-volume tomato technology]. Plodoovoshchnoe khozyaystvo — Fruit and vegetable farm, 7, 21–24 [in Russian].

Krynytskyi, H.T., Zaika, V.K., & Hut, R.T. (2011). Fiziolohiia roslyn. Praktykum: pidruchnyk [Physiology of plants. Practicum: textbook]. Lviv [in Ukrainian].

Alpatev, A.B., Sokol, P.F., & Agapov, A.C. (1986). Metodicheskie ukazaniya po selektsii sortov i gibridov tomata dlya otkrуtogo i zashchyshchennogo grunta [Guidelines for breeding varieties and hybrids of tomato for open and protected ground]. M.: VNIISSOK [in Russian].

Gunar, I.I., Kaspshik, M., & Krastina, Ye.Ye. (1960). Reaktsiya tomata na pererуvу svetlogo i temnogo periodov v raznуe chasу sutok [The reaction of a tomato to breaks in the light and dark periods at different hours of the day]. Izv. TSKhA — News TSKhA, 1 (2), 98–102 [in Russian].

Andreeva, E.H., Morev, B.B. (1984). Reaktsiya raznуkh sortov tomata na ponizhennuyu osveshchennost [The reaction of different varieties of tomato to low light]. Sb. nauch. tr.: Еkologicheskie osobennosti ovoshchnуkh kultur i razrabotka agrotekhnicheskikh еlementov tekhnolohii ikh vуrashchivaniya — Sat. scientific Proceedings: Ecological features of vegetable crops and the development of agrotechnical elements of the technology of their cultivation, 45–49. M. [in Russian].

Velik, V.F. (Ed.), Aleksashin, V.I., Andreeva, R.A., & Antonov Yu.P. (1984). Ovoshchevodstvo otkrуtogo grunta [Outdoor vegetable growing]. M.: Kolos [in Russian].

Gavrish, S.F. (2003). Gibridy F1 tomata dlya intensivnуkh tekhnologiy [Tomato F1 hybrids for intensive technologies]. Gavrish, 5, 2–3 [in Russian].

Gavrish, S.F. (2007). Novуe indeterminantnуe gybridу tomata selektsii Agrofirmу “Gavrish” dlya osteklennуkh i plenochnуkh teplits [New indeterminate tomato hybrids bred by Agrofirm “Gavrish” for glazed and film greenhouses]. Gavrish, 4, 2–4 [in Russian].

Gavrish, S.F. (2008). Novinki selektsii teplichnogo tomata [Novelties in greenhouse tomato breeding]. Gavrish, 6, 3–6 [in Russian].

Morozova, L. (2021). Control of potassium concentration in fertilizing tomatoes in protected soil. Sciences of Europe, 64 (3), 21–26 [in English].

Morozova, L. (2021). The role of calcium ions in the prevention of riding mold of tomatoes in protected soil. Sciences of Europe, 66 (2), 12–17 [in English].

Morozova, L.P. (2022). Rol ioniv mahniiu dlia rostu i rozvytku tomativ pry vyroshchuvanni v umovakh zakhyshchenoho hruntu [The role of magnesium ions for the growth and development of tomatoes when grown in protected soil conditions]. Zbalansovane pryrodokorystuvannia — Balanced nature management, 4, 112–118 [in Ukrainian].

Naydun, S.N., Yurin, V.M. (2004). Mineralnoe pitanie rasteniy. Metodicheskie rekomendatsii k laboratornуm zanyatiyam, zadaniya dlya samostoyatelnoy rabotу i kontrolya znaniy studentov [Mineral nutrition of plants. Guidelines for laboratory classes, assignments for independent work and control of students’ knowledge]. M.: BHU [in Russian].

Khatsevych, O.M., Dzhus, R.R. (2018). Mineralni dobryva: klasyfikatsiia, vlastyvosti, zastosuvannia: navchalno-metodychnyi posibnyk [Mineral fertilizers: classification, properties, application: training manual]. Ivano-Frankivsk: Prykarpatskyi natsionalnyi universytet imeni Vasylia Stefanyka [in Ukrainian].

Gil, L.S., Pashkovskiy, A.I., & Sulima L.T. (2012). Sovremennoe ovoshchevodstvo zakrуtogo i otkrуtogo grunta. Prakticheskoe rukovodstvo [Modern vegetable growing of closed and open ground. Practical guide]. Zhytomyr: Ruta [in Russian].

Shevchuk, M.I., Veremeienko, S.I., & Lopushniak, V.I. (2012). Ahrokhimiia: Pidruchnyk. Ch. 2. Dobryva ta yikh vplyv na bioproduktyvnist gruntu [Agrochemistry: Textbook. Part 2. Fertilizers and their influence on soil bioproductivity]. Lutsk: Nadstyria [in Ukrainian].

Karasiuk, I.M., Herkiial, O.M., & Hospodarenko, H.M. (1995). Ahrokhimiia: pidruchnyk [Agrochemistry: textbook]. Kyіv: Vyshcha shkola [in Ukrainian].

Lisoval, A.P., Davydenko, U.M., & Moiseienko, B.M. (1994). Ahrokhimiia. Laboratornyi praktykum [Agrochemistry. Laboratory practice]. Kyіv: Vyshcha shkola [in Ukrainian].

Aliev, Е.A. (1985). Vуrashchivanie ovoshchey v gidroponnуkh teplitsakh. 2-e izdanie, dopolnennoe i pererabotannoe [Growing vegetables in hydroponic greenhouses. 2nd edition, enlarged and revised]. Kyіv: Urozhai [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-27

Номер

Розділ

Статті