Оцінка стану вирощування овочевих культур в умовах відкритого ґрунту в Україні
DOI:
https://doi.org/10.33730/2310-4678.3.2023.287829Ключові слова:
виробництво овочів, збалансоване харчуваня, посівні площі, урожайність, динаміка виробництва, експортний потенціалАнотація
На основі офіційних статистичних даних комплексно проаналізовано стан виробництва овочів відкритого ґрунту в Україні та рівень забезпечення населення свіжими овочами за період 2009–2021 рр. Встановлено незначне розширення площ під овочами відкритого ґрунту (лише на 0,9%) у 2021 р. порівняно з 2009 р. Водночас обсяги виробництва продукції за цей же період зросли на 13,2% і досягли 9,45 млн т, що становить понад 240 кг овочів (без картоплі) на особу і знаходиться в межах встановлених медичних норм. Однак наявне недостатнє споживання зеленних культур, зокрема кропу й петрушки листкової на рівні 0,363 кг/людину, або 9% від норми. Проведено ранжування і групування основних видів овочевих культур за показником валового виробництва в господарствах усіх категорій за 2018–2021 рр. Встановлено, що масово в Україні вирощують 10 основних видів овочевих культур із валовим виробництвом понад 1000 тис. ц, серед яких культури “борщового набору”, а також огірки, гарбузи, кабачки. Частка цього сегменту в загальних валових зборах овочевих культур становить 97,2%. До другої групи (валове виробництво від 100,1 до 1000 тис. ц) належать баклажан, кукурудза цукрова, цибуля порей, горох зелений, капуста цвітна та броколі, перець стручковий гіркий та капуста пекінська. Частка цієї групи в загальній структурі виробництва складає 2,3%. До третьої групи з валовим виробництвом до 100 тис. ц увійшло 25 культур із часткою 0,5% у валових зборах овочевих культур. Це зеленні культури, усі види салатів, деякі коренеплідні і плодові овочеві культури тощо. Аналіз регіональної структури виробництва овочів (без картоплі) показав, що основними виробниками і постачальниками на внутрішній продовольчий ринок у 2021 р. були Херсонська (12,4% усього обсягу виробництва), Львівська (8,3%), Дніпропетровська (7,9%), Київська (7,1%) та Миколаївська (6,3%) області. У 2021 р. розширення посівних площ овочів відкритого ґрунту в межах 7–16% відбулося у Вінницькій, Донецькій, Івано-Франківській і Київській областях, натомість у восьми областях фіксували зменшення площ від 5% до 18%. Встановлено, що овочеві культури в умовах відкритого ґрунту переважно виробляють у господарствах населення, що за посівними площами та обсягами виробництва становить майже 92% і 86% відповідно. Однак рівень урожайності овочевих культур у господарствах населення вдвічі нижча, ніж у підприємствах. Спеціалізація виробництва овочів, зокрема зеленних і малопоширених, у господарствах населення базується на територіальному розміщенні біля великих міст і промислових центрів.
Посилання
World Health Organization. URL: https://www.who.int [in English].
Omelchuk, S.T., Kuzminska, O.V. (2016). General nutrition. Study Guide. Kyiv [in English].
Piven, N. (2018). Rekomendatsii shchodo zdorovoho kharchuvannia doroslykh [Recommendations for a healthy diet for adults]. Praktykuiuchyi likar — The practitioner, 1, 39–46 [in Ukrainian].
FAO (2021). World Food and Agriculture — Statistical Yearbook 2021. Rome. URL: https://www.fao.org/3/cb4477en/online/cb4477en.html#chapter-2_1 [in English].
Korniienko, S.I., Romanova, L.V., Rud, V.P., Humeniuk, A.V. (2014). Formuvannia marketynhu v ovochevykh pidpryiemstvakh: monohrafiia [Formation of marketing in vegetable enterprises: monograph]. Kharkiv: Apostrof [in Ukrainian].
Tsakirpaloglou, N., Bueno-Mota, G.M., Soriano, J.C. et al. (2023). Proof of concept and early development stage of market-oriented high iron and zinc rice expressing dicot ferritin and rice nicotianamine synthase genes. Sci Rep, 13, 676. DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-022-26854-z [in English].
Dias, J.S. (2012). Nutritional Quality and Health Benefits of Vegetables: A Review. Food and Nutrition Sciences, 3 (10), 1354–1374. DOI: https://doi.org/10.4236/fns.2012.310179 [in English].
Morris, M.C., Wang, Y., Barnes, L.L., Bennett, D.A., Dawson-Hughes, B., Booth, S.L. (2018). Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study. Neurology, 90 (3), e214–e222. DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000004815 [in English].
Ramya, V., Priya Patel (2019). Health benefits of vegetables. International Journal of Chemical Studies, 7 (2), 82–87 [in English].
Mohylna, O.M., Rud, V.P., Khareba, O.V. et al. (2018). Priorytetni napriamy naukovoho zabezpechennia vyrobnytstva maloposhyrenykh vydiv ovochevykh roslyn v Ukraini [Priority areas of scientific support for the production of uncommon types of vegetable plants in Ukraine]. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo — Vegetable and melon growing, 64, 75–88 URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Oib_2018_64_11 [in Ukrainian].
Terokhina L.A., Rud, V.P., Mozghovskyi, O.F. et al. (2021). Marketynhovyi ohliad rynku zelennykh kultur [Marketing overview of the market of green crops]. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo — Vegetable and melon growing, 70, 111–124 [in Ukrainian].
Key figures on the European food chain. (2022). Luxembourg: Publications Office of the European Union. URL: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/15216629/15559935/KS-FK-22-001-EN-N.pdf [in English].
Salo, I.A. (2021). Rozvytok rynku ovochiv v Ukraini [Development of the vegetable market in Ukraine. Economy of agro-industrial complex]. Ekonomika APK — Economy of APC, 1, 41–48 [in Ukrainian].
Ofitsiinyi vebsait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [The official website of the State Statistics Service of Ukraine]. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ [in Ukrainian].
Roslynnytstvo Ukrainy — 2021. Statystychnyi zbirnyk [Plantation of Ukraine — 2021. Statistical collection]. (2022). Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [in Ukrainian].
Ofitsiinyi vebsait Derzhavnoi mytnoi sluzhby Ukrainy [Official website of the State Customs Service of Ukraine]. URL: https://customs.gov.ua/en/ [in Ukrainian].
Ofitsiinyi vebsait Ukrainskoi asotsiatsii biznesu ta torhivli [Official website of the Ukrainian Business and Trade Association]. URL: https://www.ubta.com.ua/ [in Ukrainian].
Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: http://www.fao.org [in English].
FAO. 2023. Safe food for everyone — FAO’s work on food safety: science, standards and good practices. Rome. DOI: https://doi.org/10.4060/cc4347en [in English].
Sievidova, I.O., Leshchenko, L.O. (2017). Stan, problemy ta perspektyvy rozvytku ovochivnytstva v Ukraini [Status, problems and prospects of development of vegetable growing in Ukraine]. Investytsii: praktyka ta dosvid — Investments: practice and experience, 12, 28–33 [in Ukrainian].
Boyko, L.O. (2020). Suchasni tendentsii rozvytku ovochevoi haluzi v umovakh yevrointehratsii Ukrainy [Modern trends in the development of the vegetable industry in the conditions of the European integration of Ukraine]. Agrosvit — Agroworld, 6, 69–76 [in Ukrainian].
Hetman, T. (2019). Borshchovyi nabir takyi uliublenyi i… dorohyi?! [The borscht set is so popular and... expensive?!]. Ovochivnytstvo — Vegetable, 3, 148–153 [in Ukrainian].
Demyanyuk, O.S., Hlushchenko, L.A., Symochko, L.Yu. (2022). Rozvytok haluzi ovochivnytstva v umovakh Zakarpattia: perspektyvy ta problemy sohodennia [Development of the vegetable growing industry in Transcarpathia: current prospects and problems]. Ekolohichna bezpeka ta zbalansovane pryrodokorystuvannia v ahropromyslovomu vyrobnytstvi: materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii (7–8 lypnia 2022 r.) — Environmental safety and balanced use of nature in agro-industrial production: materials of the International Scientific and Practical Conference (p. 98–102). Kyiv [in Ukrainian].
Zakharchuk, O.V. (2021). Rozvytok eksportu ahroprodovolchoi produktsii v Ukraini. [Development of export of agro-food products in Ukraine]. Ekonomika APK — Economy of APC, 1, 28–33 [in Ukrainian].
АtlasВig. URL: https://www.atlasbig.com [in English].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).