Вплив умов вирощування насіння гірчиці на тривалість його зберігання

Автор(и)

  • І.І. Миколайко Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна https://orcid.org/0000-0002-4985-4918

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2024.302632

Ключові слова:

сорт, добрива, енергія проростання, схожість, фосфор, калій, азот

Анотація

У статті наведено результати досліджень щодо визначення впливу умов вирощування насіння на його якість упродовж тривалого зберігання. Дослідження проводили з насінням, що мало високі показники якості (енергії проростання і схожості) — 83–84%, яке вирощене без добрив (контроль) та з внесенням фосфорно-калійних добрив у дозі Р45К45 як без позакореневого підживлення, так і з одноразовим підживленням азотними добривами в дозі N15. Встановлено, що в середньому по всіх сортах за перший рік зберігання насіння як у контролі, так і насіння, вирощеного на удобрених ділянках, енергія проростання достовірно зменшилася: у контролі — з 96 до 95%; за внесення Р45К45 — з 96 до 97%; за спільного застосування основного удобрення і позакореневого підживлення азотними добривами — з 95 до 96%. Схожість насіння, яке вирощене із внесенням фосфорно-калійних добрив, упродовж першого року зберігання не зменшилася, а комбіноване застосування основного удобрення з одноразовим позакореневим підживлення як у перший, так і в другий рік зберігання забезпечило високу схожість насіння, яка була такою ж, як і до закладання досліду, — 96–97%. За три роки зберігання насіння, яке вирощене на фосфорно-калійному фоні, втратило схожість лише на 2%, а на фосфорну-калійному фоні з позакореневим підживлення — на 1% порівняно з контролем (до закладання досліду). За зберігання насіння впродовж трьох років енергія проростання і схожість у контролі (без добрив) достовірно зменшилася в усіх сортах. Залежно від сортових особливостей якість насіння аналогічно змінювалася впродовж його зберігання. Отже, якість насіння (енергія проростання і схожість), яке вирощене з використанням мінеральних добрив (основного удобрення фосфорними та калійними добривами в комплексі з позакореневим підживленням азотними добривами), упродовж трьох років зберігання достовірно не знижувалася, а спостерігалася лише тенденція зменшення. Водночас у контролі (без застосування добрив) упродовж другого та третього років зберігання якість насіння достовірно зменшилася в усіх сортах.

Біографія автора

І.І. Миколайко, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

кандидат біологічних наук, доцент

Посилання

Vyshnivskyi, P.S., Hubenko, L.V., Remez, H.H., & Liubchych, O.Ya. (2010). Vplyv systemy udobrennia na formuvannia produktyvnosti hirchytsi sareptskoi (Brassicajuncea L.) [The influence of the fertilization system on the productivity of Sarepta mustard (Brassicajuncea L.)]. Zbirnyk naukovykh prats NNTs “Instytut zemlerobstva UAAN” — Collection of scientific works of the Institute of Agriculture of the Ukrainian Academy of Sciences, 3, 233–237 [in Ukrainian].

Zhuravel, V.M., Budilka, H.I., & Vendel, H.V. (2016). Morfolohichne riznomanittia hirchytsi dlia stvorennia novoho vykhidnoho materialu [Morphological diversity of mustard for the creation of new starting material]. Oliini kultury. Tendentsii ta perspektyvy [Oil crops. Trends and perspectives]. Zbirnyk tez mizhnarodnoi naukovoi internet-konferentsii (1 lystopada 2016 r.) — Collection of theses of the international scientific internet conference (р. 13). Zaporizhzhia [in Ukrainian].

Arkhypenko, F.M., Sliusar, S.M., & Oksymets, O.L. (2006). Hirchytsia bila — kultura shyrokoho diapazonu vykorystannia [White mustard is a culture with a wide range of uses]. Ahronom — Agronomist, 3, 20–22 [in Ukrainian].

Zhuravel, V.M., Komarova, I.B. (2013). Minlyvist zhyrno kyslotnoho skladu olii hirchytsi sareptskoi i selektsiia na polipshennia yii yakosti [Variability of the fatty acid composition of Sarepta mustard oil and selection to improve its quality]. Selektsiia i nasinnytstvo — Breeding and seed production, 104, 75. [in Ukrainian].

Polishchuk, I.S., Klymchuk, O.V., & Polishchuk, M.I. (2011). Hirchytsia bila — dzherelo otrymannia biodyzelia na Vinnychchyni [White mustard with a fatty acid composition is a source of biodiesel in Vinnytsia]. Zbirnyk naukovykh prats VNAU — Collection of Scientific Works of VNAU, 8 (48), 20 [in Ukrainian].

Poliakov, O.I., Nikitenko, O.V., & Vendel, V.V. (2018). Vplyv mineralnoho zhyvlennia na produktyvnist hirchytsi yaroi za riznykh norm vysivu [The influence of mineral nutrition on the productivity of spring mustard under different sowing rates]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu oliinykh kultur NAAN — Scientific and technical bulletin of the Institute of Oil Crops of the National Academy of Sciences, 26, 89 [in Ukrainian].

Palpmarchuk, V.D, Doronin, V.A., Kolisnyk, O.M., & Alekseiev, O.O. (2021). Osnovy nasinnieznavstva (teoriia, metodolohiia, praktyka): monohrafiia [Basics of seed science (theory, methodology, practice): monograph]. Vinnytsia: Drukarnia TOV “Druk” [in Ukrainian].

Rekomendatsii po zberihanniu nasinnievoho materialu [Recommendations for seed storage]. URL: https://dndpss.gov.ua/gallery/ufb-rekomendacii-po-zbereganniu-nasinnia.pdf [in Ukrainian].

Podpriatov, H.I., Yashchuk, N.O. (2011). Zmina posivnykh yakostei zerna pshenytsi ozymoi riznykh sortiv zalezhno vid yoho volohosti v protsesi zberihannia [Changes in the sowing qualities of winter wheat grain of different varieties depending on its moisture content during storage]. Naukovi dopovidi NUBiP — Scientific reports of NULES, 4 (26) [in Ukrainian].

Novytska, N.V. (2019). Modyfikatsiinyi vplyv na yakist ta dovhovichnist nasinnia polovykh kultur [The modifying effect on the quality and durability of seeds of field crops]. Roslynnytstvo ta gruntoznavstvo — Horticulture and soil science, 10 (3), 12–19. DOI: https://doi.org10.31548/agr2019.03.012 [in Ukrainian].

Jasem, M., Burduk, T. (1988). Die Vitalitat von Zuckerrubensaatgut mit verschiedenen Alter. Qualitathatgut. Prod. Ertragsbechfluss Hall (Saale), 3, 563–572 [in German].

Chekhov, A.V., Aksonov, I.V., Poliakov, O.I., Zhuravel, V.M., &. Zhernova, N.P. (2010). Rekomendatsii po vyroshchuvanni hirchytsi u Zaporizhskii oblasti [Recommendations for growing mustard in Zaporizhzhia region]. Zaporizhzhia [in Ukrainian].

Blashchuk, M.I., Tereshchenko, N.M. (2014). Vplyv strokiv sivby ta doz mineralnykh dobryv na produktyvnist hirchytsi biloi [The influence of sowing dates and doses of mineral fertilizers on the productivity of white mustard]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytut oliinykh kultur NAAN — Scientific and technical bulletin of the Institute of Oil Crops of the National Academy of Sciences, 21, 65–74 [in Ukrainian].

Stankevych, H.M., Ovsiannykova, L.K., Sokolovska, O.H. (2016). Obrobka ta zberihannia dribnonasinnievykh oliinykh kultur: monohrafiia [Processing and storage of small-seeded oil crops: monograph]. Odesa: Vyd-vo KP “Odeska miska drukarnia” [in Ukrainian].

Nasinnia silskohospodarskykh kultur. Metody vyznachennia yakosti [Seeds of agricultural crops. Methods of determining quality]. (2002). DSTU 4138-2002. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy [in Ukrainian].

Fisher R.A. (2006). Statistical methods for research workers. New Delhi: Cosmo Publications [in English].

Ermantraut, E.R., Prysiazhniuk, O.I., Shevchenko, I.L. (2007). Statystychnyi analiz ahronomichnykh doslidnykh danykh v paketi STATISTICA 6. Metodychni vkazivky [Statistical analysis of agronomic research data in the STATISTICA 6.0 package. Methodical instructions]. Kyiv [in Ukrainian].

Sytnik, I.D., Yunyk, A.V., Doroshchuk, V.O., Tantsiura, S.Yu., Holubiev, K. V., &. Kakorin, M. O. (2012). Praktychni rekomendatsii po tekhnolohii vyroshchuvannia sortiv oliinykh, zernovykh ta kormovykh kultur [Practical recommendations on the technology of growing varieties of oil, grain and fodder crops]. K.: NULES, TOV “Rapsoil” [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-29

Номер

Розділ

Статті