Контроль концентрації мікроелемента феруму в субстраті при вирощуванні томатів в умовах захищеного ґрунту
DOI:
https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2025.324365Ключові слова:
хімічний склад, теплиця, гідропоніка, елементи живлення, поживний розчин, фотоелектроколориметріяАнотація
Овочівництво є однією з важливих галузей сільського господарства України. Численні наукові дослідження та використання їх результатів на практиці засвідчили, що застосування добрив і зрошення в теплицях можуть у кілька разів підвищити врожайність овочевих культур. Сприяти збільшенню економічної ефективності овочівництва може впровадження промислових технологій вирощування, які базуються на повній механізації головних виробничих процесів, скороченні витрат води, створенні сортів культурних рослин із високою потенційною продуктивністю. Проблема розробки та впровадження промислових технологій потребує вирішення цілої низки складних завдань, до яких належать: створення й повсюдне поширення сортів овочевих культур, придатних для механізованого збирання; розробка комплексу агротехнічних заходів, який охоплює норми, строки та засоби внесення добрив, режими зрошення, заходи боротьби з бур’янами, шкідниками та хворобами; вивчення впливу погодних умов на зростання культур, формування врожаїв, зіставлення агрокліматичних ресурсів територій вирощування з вимогами культур тощо. Характерною рисою сучасного овочівництва є його інтенсифікація шляхом збільшення частки ранніх овочів у захищеному ґрунті, внесення добрив та ін. Однією з основних овочевих культур, що вирощуються в Україні, є томати. Відомо, що їх урожаї на території України дуже мінливі та визначаються забезпеченістю території світлом, теплом, вологою, елементами живлення, а також біологічними особливостями культури. Підвищенню врожайності томатів сприяє багато чинників, зокрема впровадження у виробництво нових, продуктивніших сортів, сортове районування, яке передбачає розміщення різних за скоростиглістю сортів відповідно до агрокліматичних ресурсів території та біологічних особливостей цієї культури. Виявлення причин коливання продуктивності овочевих культур у часі та на території, розробка на цій основі кількісних показників, які давали б змогу з достатньою точністю характеризувати величину врожаїв залежно від погодних умов, що складаються в окремі роки в різних регіонах — досить складна проблема, яка вирішується в сучасних дослідженнях з агрометеорології. Через часту зміну сортового складу та велику кількість сортів різних термінів дозрівання овочеві культури є складним об’єктом для досліджень. Хоча більшість томатів вирощують у відкритому ґрунті, їх культивування в скляних теплицях або теплицях тунельного типу, вкритих пластиковою плівкою, стає все більш поширеним для забезпечення місцевих ринків свіжими плодами. У закритому ґрунті вирощують переважно високорослі сорти томатів. Вони дозволяють максимально ефективно використовувати площу теплиць та отримувати багаті врожаї. У теплицях підтримують високі концентрації вуглекислого газу (600–1000 ppm) для покращення процесу фотосинтезу, швидкості росту та врожайності. Подібна практика часто використовується в регіонах із низькою врожайністю та системах інтенсивного сільськогосподарського виробництва. Хоча висаджування томатів у ґрунт у теплицях тунельного типу все ще досить поширене, більшість тепличних сортів томатів інтенсивного типу вирощують на субстратах, таких як мінеральна вата. Фертигація забезпечує достатнє надходження поживних речовин та усуває більшість чинників, пов’язаних із важкими характеристиками ґрунту, які важко контролювати. Вирощування томатів у теплицях потребує використання значної кількості води. Для підживлення томатів виробникам потрібно також враховувати масу та ступінь розчинності мінеральних добрив у воді. Деякі елементи або сполуки, наявні в зрошувальній воді, можуть впливати на ріст рослин, саме тому існує необхідність контролю їх рівня. У роботі досліджено вплив концентрації мікроелемента феруму в субстраті з мінеральної вати на ріст і розвиток культури томата сорту Біоранж (жовті плоди) у період масового плодоношення в умовах захищеного ґрунту. Встановлено, що фотоелектроколориметричний метод визначення вмісту мікроелемента феруму в мінераловатних витяжках є досить чутливим, простим і рекомендованим для використання в серійних аналізах. Визначене середнє значення вмісту мікроелемента феруму (1,23 мг/л) виявилося достатнім для вирощування томатів у період масового плодоношення. Контроль умісту феруму дозволяє значною мірою попередити хвороби томатів на хлороз листя та отримувати високоякісні врожаї.
Посилання
Sidhu, V., Nandwani, D., Wang, L., & Wu, Y. (2017). A study on organic tomatoes: effect of a biostimulator on phytochemical and antioxidant activities. Journal of food and quality, 3, 1–8. doi: https://doi.org/10.1155/2017/5020742
Oliveira, A.B., Moura, C.F.H., Gomes-Filho, E., Marco, C.A., Urban, L., & Miranda, M.R.A. (2013). The impact of organic farming on quality of tomatoes is associated to increased oxidative stress during fruit development. PLoS ONE, 8, e56354. doi: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0056354
Araujo, J.C., & Telhado, S.F.P. (2015). Organic food: a comparative study of the effect of tomato cultivars and cultivation conditions on the physico-chemical properties. Foods, 4 (3), 263–270. doi: https://doi.org/10.3390/foods4030263
Bozhko, L.Yu. (2010). Climate and productivity of vegetable crops in Ukraine. Odesa: Odesa State Environmental University Publishing House.
Pieper, J.R., & Barret, D.M. (2009). Effects of organic and conventional production systems on quality and nutritional parameters of processing tomatoes. Journal of the Science of Food and Agriculture, 89, 177–194. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.3437
Bourn, D., & Prescott, J. (2002). Comparison of the nutritional value, sensory qualities and food safety of organically and conventionally produced foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 42, 1–34. doi: https://doi.org/10.1080/10408690290825439
Bozhko, L.Yu. (2013). Assessment of the impact of extreme events on the productivity of agricultural crops. Odesa: Ecology.
Bozhko, L.Yu, Yarmolska, O.Ye., & Barsukova, O.A. (2010). Dynamic model of forming of amount and quality of harvest of vegetable cultures. Ukrainian hydrometeorological journal, 6, 138–147.
Brauer, M., Barney, D.L., & Robbins, J.A. (2009). Growing tomatoes in cool, shortseason locations. Bulletin 864. University of Idaho Extension. Retrieved from http://www.cals.uidaho.edu
Nilsen, E.T., Freeman, J., Grene, R., & Tokuhisa, J. (2014). Rootstock provides water conservation for a grafted commercial tomato (Solanum lycopersicum L.) line in response to mild-drought conditions. PLoS One, 9 (12), e115380. doi: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0115380.eCollection 2014
Chaika, T.O., Barabolia, O.V., Perepadchenko, T.O., & Shapoval, T.I. (2021). Growing tomatoes by using organic farming methods in private sector of the Forest Steppe of Ukraine. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 3, 74–81. doi: https://doi.org/10.31210/visnyk2021.03.09
Vinha, A.F., Barreira, S.V.P., Costa, A.S., Alves, R.C., & Oliveira, M.B.P.P. (2014). Organic versus conventional tomatoes: Influence on physicochemical parameters, bioactive compounds and sensorial attributes. Food and Chemical Toxicology, 67, 139–144. doi: https://doi.org/10.1016/j.fct.2014.02.018
Morozova, L. (2021). Control of potassium concentration in fertilizing tomatoes in protected soil. Sciences of Europe, 64 (3), 21–26. Retrieved from https://www.europe-science.com/wp-content/uploads/2021/02/VOL-3-No-64-2021.pdf
Morozova, L. (2021). The role of calcium ions in the prevention of riding mold of tomatoes in protected soil. Sciences of Europe, 66 (2), 12–17. Retrieved from https://www.europe-science.com/wp-content/uploads/2021/03/VOL-2-No-66-2021.pdf
Morozova, L.P. (2022). The role of magnesium ions for the growth and development of tomatoes when growing in protected soil conditions. Balanced nature using, 4, 112–118. doi: https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2022.275039
Morozova, L.P. (2023). Control of the concentration of the macroelement phosphorus in the substrate when growing tomatoes in protected soil conditions. Balanced nature using, 2, 115–122. doi: https://doi.org/10.33730/2310-4678.2.2023.282753
Lisoval, A.P., Davydenko, U.M., & Moiseienko, B.M. (1994). Agrochemistry. Laboratory workshop. Kyіv: Vyshcha shkola.
Krynytskyi, H.T., Zaika, V.K., Hut, R.T., et al. (2011). Plant Physiology. Workshop: textbook. Lviv.
Shevchuk, M.Yo., Veremeienko, S.I., & Lopushniak, V.I. (2012). Agrochemistry: textbook. Part 2. Fertilizers and their influence on soil bioproductivity. Lutsk: Nadstyria.
Rocha, M.C., Deliza, R., Corrêa, F.M., Carmo, M.G.F., & Abboud, A.C.S. (2013). A study to guide breeding of new cultivars of organic cherry tomato following a consumer-driven approach. Food Research International, 51, 265–273.
Jensen, C.R., Battilani, A., & Plauborg, F. (2010). Deficit irrigation based on drought tolerance and root signalling in potatoes and tomatoes. Agricultural Water Management, 98, 403–413.
Karasiuk, I.M., Herkiial, O.M., Hospodarenko, H.M., et al. (1995). Agrochemistry: textbook. Kyіv: Vyshcha shkola.
Vallverdú-Queralt, A., Jáuregui, O., Medina-Remn, A., & Lamuela-Ravents, R.M. (2012). Evaluation of a method to characterize the phenolic profile of organic and conventional tomatoes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 3373–3380. doi: https://doi.org/10.1021/jf204702f
Ishida, B.K., & Chapman, M.H. (2004). A comparison of carotenoid content and total antioxidant activity in catsup from several commercial sources in the United States. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52, 8017–8020. doi: https://doi.org/10.1021/jf040154o
Khatsevych, O.M., & Dzhus, R.R. (2018). Mineral fertilizers: classification, properties, application: teaching and methodological manual. Ivano-Frankivsk: Vasyl Stefanyk Precarpathian National University.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).