Принципи оцінки екологічних ситуацій

Authors

  • Г. Д. Гуцуляк Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського,
  • Ю. Г. Гуцуляк Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону,

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.2.2019.184156

Keywords:

принципи, господарська діяльність, екологічні особливості, навколишнє природне середовище, антропогенний вплив

Abstract

Визначено чинники, які необхідно всебічно враховувати при веденні інтенсивної господарської діяльності, що своєю чергою, потребує глибокого вивчення екологічних особливостей навколишнього природного середовища, складних і взаємозалежних явищ, які відбуваються в біосфері під впливом господарської діяльності людини, різноманітних суспільно-політичних, соціально-економічних, виробничих і демографічних процесів. Обґрунтовано принципи, якими необхідно керуватися під час виконання конкретних завдань просторового аналізу екологічних ситуацій та їх оцінки: принцип залежності формування і розвитку екологічних ситуацій від природних і соціально-економічних чинників; принцип відповідності (невідповідності) антропогенного навантаження потенціалу стійкості і природно-ресурсному потенціалу ландшафту; принцип екологічної значущості природних і соціально-економічних чинників; принцип пріоритетності; принцип тривалості, переривчастості розвитку екологічних ситуацій; принцип небезпеки і ризику виникнення екологічної ситуації; модульний принцип; комбінаційний принцип.

Author Biographies

Г. Д. Гуцуляк, Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського

доктор економічних наук, професор
член-кореспондент НААН

Ю. Г. Гуцуляк, Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону

доктор економічних наук, старший науковий співробітник

References

Гуцуляк Ю.Г. Концептуальний підхід до конструювання агроекосистем: сталий екологобеспечний розвиток природокористування. Чернівці: Прут, 2009. 48 с.

Шкуратов О.І. Організаційно-економічні основи екологічної безпеки в аграрному секторі України: теорія, методологія, практика: монографія. К.: ДКС-Центр, 2016. 356 с.

Гуцуляк Г.Д., Гуцуляк Ю.Г. Теоретико-методичні засади сталого розвитку // Засади сталого розвитку Косівщини: монограф. наук. праці. Чернівці: Прут, 2005. С. 9–82.

Дягодюк Є.Г., Сайко В.Ф., Корнійчук М.С. та ін. Вирощування екологічно чистої продукції рослинництва. К.: Урожай, 1992. 320 с.

Реметюк А.Л. Науково-технічний прогрес і проблеми гігієни праці. К.: 1978. 247 с.

Фурдичко О.І. Екологічні основи розвитку агросфери в контексті європейської інтеграції України. К.: «ДІА», 2014. 432 с.

Шкуратов О.І. Удосконалення інструментарію організаційно-економічного забезпечення екологічної безпеки в аграрній сфері // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Економіка і менеджмент. 2016. Вип. 4 (68). С. 171–175.

Мишенин Е.В., Семененко Б.А., Мишенина Н.В. Экономический механізм экологизации производства. Сумы: ИПП «Мрия-1» ЛТД, 1996. 140 с.

European Council. Green Paper on market-based instruments for environment and related policy purposes. Brussels, 2007. SEC (2007) 388. 33 p.

Фурдичко О.І., Шкуратов О.І. Стратегічне управління екологічною безпекою в аграрному секторі //АгроСвіт. 2016. № 8. С. 3–8.

Эрисман Ф.Ф. Краткий учебник по гигиене. [3-е изд]. М.: Карцев, 1912, 524 с.

Issue

Section

ECOLOGICAL SAFETY