МЕТОДОЛОГІЯ ОЦІНКИ СПОЖИВАННЯ ВІРТУАЛЬНОЇ ВОДИ З УРАХУВАННЯМ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА

Автор(и)

  • О. Ю. Судук Національний університет водного господарства та природокористування, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.3.2018.190377

Ключові слова:

віртуальна вода, водний слід, випаровування, органічна продукція, традиційне землеробство, водні ресурси, зелена економіка, зелена вода, оцінка, синя вода

Анотація

Статтю присвячено дослідженню та обґрунтуванню теоретико-методологічних засад оцінки
споживання віртуальної води з урахуванням особливостей органічного виробництва з використан-
ням інструменту «водний слід», що дає змогу приймати правильні управлінські рішення щодо
раціонального використання водних ресурсів у аграрній сфері, зокрема в органічному сільськогос-
подарському виробництві.
Водний слід як інструмент, дає можливість всебічно оцінити відношення споживача або ви-
робника до використання прісноводних систем: є комплексним показником оцінювання обсягів
водоспоживання і рівня забруднення водних ресурсів за всіма якісними компонентами; не є інди-
катором локального впливу на навколишнє природнє середовище, водоспоживання і забруднення
водних ресурсів, оскільки цей вплив залежить від вразливості місцевої водної системи і кількості
води, що використовують споживачі і забруднювачі прісноводної системи. Інструмент водний слід
дає точну інформацію про те, як вода використовується для різних цілей; є основою для формулю-
вання висновків про стійке і обґрунтоване використання водних ресурсів та їх розподіл, а також
основою для оцінки екологічних, соціальних та економічних наслідків на регіональному рівні.
На основі адаптованої методики проведено оцінку водного сліду органічного землеробства
України. У більшості регіонів, що характеризуються низькою водозабезпеченістю, цей показник
є високим унаслідок вирощування сільськогосподарських культур зі значним водоспоживанням.
Загалом, реалізація запропонованої методики дасть можливість забезпечити продовольчу, еко-
логічну безпеку об’єкта дослідження та підвищити конкурентоспроможність галузі.

Біографія автора

О. Ю. Судук, Національний університет водного господарства та природокористування

кандидат сільськогосподарських наук

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ