Економічна оцінка перспектив виробництва гранульованих органічних добрив з посліду курчат-бройлерів
DOI:
https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2020.226627Ключові слова:
бройлерне виробництво, птахівництво, побічні продукти тваринного походження, собівартість, рентабельність, економічна ефективність, органічне добриво, пташиний послідАнотація
У статті проаналізовано сучасний стан птахівництва в Україні та обґрунтовано вагому роль бройлерного виробництва в розвитку цієї галузі. Досліджено проблему поводження з побічними продуктами тваринного походження, оскільки їх обсяги демонструють зростаючу тенденцію. Доведена необхідність переробки побічних продуктів тваринного походження бройлерного виробництва. Запропоновано впровадження на підприємствах технології з виготовлення органічного добрива на основі посліду курей-бройлерів. Оцінено структуру собівартості, рівень рентабельності та економічну ефективність виробництва.
Посилання
Tertychna, O.V. & Borodai, V.P. (2015). Ekolohichna otsinka stanu dovkillia v zonakh vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva [Еcological foundations development of industrial poultry]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 2, 6–12 [in Ukrainian].
Sustainable development perspectives of poultry production (2015). M. Vaarst, H. Steinfeld, K. Horsted. World’s Poultry Science Journal, 71, 609–620 [in English].
Ibatullin I.I., & Panasenko Yu.O., Kononenko V.K. et al. (2000). Praktykum z hodivli silskohospodarskykh tvaryn. Kyiv [in Ukrainian].
Rodina, О.V. (2017). Rynok miasa Ptytsi: svitovi tendentsii ta stan v Ukraini [Poultry meat market: world trends and the situation in Ukraine]. Infrastruktura rynku — Market infrastructure, 7, 218–223. http://www.market-infr.od.ua/journals/2017/7_2017_ukr/38.pdf.
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua.
Prokopenko, O.M. (Ed.). (2019). Dovkillia Ukrainy za 2018 rik: statystychnyi zbirnyk [Environment of Ukraine in 2018: statistical collection
Sait Orhanizatsii svitovoho ta ekonomichnoho spivrobitnytstva ta rozvytku. [Website of the Organization for World and Economic Cooperation and Development]. Retrieved from: www.oecd.org.
Perspektyvna haluz: chomu Ukraina vidstaie vid svitovykh tempiv pererobky kuriachoho poslidu [Perspective industry: why Ukraine lags behind the global pace of chicken manure processing]. Retrieved from: agroreview.com. https://agroreview.com/news/perspektyvna-haluz-chomu-ukrayina-vidstaye-vid-svitovyh-tempiv-pererobky-kuryachoho-poslidu.
Tyravskyi, V. (n.d.). Ukrayna otstaet ot myrovыkh tempov pererabotky kurynoho pometa [Ukraine lags behind the world pace of processing chicken litter]. Retrieved from: ubr.ua. https://ubr.ua/market/agricultural-market/ukraina-otstaet-ot-mirovykh-tempov-pererabotki-kurinoho-pometa-3863784.
Voitenko, L. (Ed.). (2009). Vyrobnytstvo orhanichnykh dobryv. Naukovo-metodychni rekomendatsii [Production of organic fertilizers. Scientific and methodical recommendations].
Poslid ptashynyi. Pererobliannia na orhanichni ta orhanomineralni dobryva Tekhnolohichni protsesy. Osnovni parametry [Chicken litter. Processing into organic and organomineral fertilizers Technological processes. Basic parameters]. Poultry Market. Retrieved from: http://market.avianua.com/?p=1435.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).