МАСОВА КОНЦЕНТРАЦІЯ ЙОДУ В ОВОЧЕВО-СИРНИХ ПАСТАХ
DOI:
https://doi.org/10.15673/2073-8684.27/2014.29692Ключові слова:
йододефіцит, овочево-сирні пасти, порошки із гідробіонтів, ламінарія, йод, біоорганічні сполуки йодуАнотація
Розроблені технології овочево-сирних паст з використанням йодовмісної сировини, яка є важливим компонентом тироксину та виявляє профілактичну дію щодо захворювань функцій щитовидної залози. Методом інверсійної вольтамперометрії встановлено кількісний вміст загального йоду у овочево-сирних пастах. Дослідження вмісту йоду в пастах свідчать, що додавання до харчового раціону овочево-сирних паст з підвищеним вмістом йоду нормалізує тиреоїдний гомеостаз серед населення регіону йодної ендемії і є способом профілактики йододефіцитних станів.
Посилання
Mikroelementy. (1991). Pod redakciej prof. M.V. Katalymova. Inostrannaв literatura, 196.
Kravchenko, V. I. (2008). Ocinyuvannya jododeficy`tny`x zaxvoryuvan` ta monitory`ng yix usunennya : posib. dlya kerivny`kiv program. 3 vy`d. K.: "K.I.S.", 104.
Kozyarin, I.P., Korzun, V.N. (2009). Medy`ko-social`ni problemy` profilakty`ky` jododeficy`tny`x zaxvoryuvan`, My`stecztvo likuvannya, 4, 39–43.
Korzun, V. N., Voronczova, T. O., Boloxnova, T. V., Derkach, A. V. (2011). Novi metody` u profilakty`ci ta likuvanni jododeficytnych zaxvoryuvan u ditej. Nauk.-prakt. zhurn. "Aktual`ni py`tannya pediatriyi, akusherstva ta ginekologiyi". T, Ukrmedkny`ga, 128–130.
Mazaraki, A.A., Peresichnyi, M.I., Kravchenko, M.F. ta in. (2012). Texnologiya charchovy`ch produktiv funkcional`nogo pry`znachennya: monogr. 2-ge vy`d., pererobl. i dop. K. : Ky`yiv. nacz. torg.-ekon. un-t, 1116.
Korzun, V.N., Paracz, A.M., Bruslova, K.M. ta in. (2004). Novi pidxody` u vy`rishenni problemy` likvidaciyi joddeficy`tny`x zaxvoryuvan`. Problemy` xarchuvannya, 3, 21–25.
Aminina, N.M., Vy`shnevs`k,a T.I. (2007). Sklad jodovmisny`x ekstraktiv z laminariyi yapons`koyi. Y`zvesty`ya vuzov. Py`shhevaya texnology`ya, 1, 24–27.
Budnikov G.K. (2003). Osnovy sovremennogo elektrohimicheskogo analiza. M.: Mir, Binom L3, 592.
Hotimиenko, S.A., Ћukova, G.F., Aleљko-Oћevskij Ы.P., i dr. (2006). Rezul’taty meћlaboratornyh issledovanij po opredeleniы soderћaniв joda v jodirovannom moloиnom belke razliиnymi metodami. Mikroиlementy v medicine, 3, 43–48.
Metodiиeskie ukazaniв MUK 4.1.1481-03. (2003). Opredileniв masovoj koncentracii joda v piŝevyh produktah, prodovol’stvennom syr’e, piŝevyh i biologiиeski aktivnyh dobavkah na vol’tamperometriиeskim metodom. M, Minzdrav Rossii, 41.
Pod red. F.Љol’ca. (2006). Иlektroanaliteиiskie metody. Teorit i praktika. Per. s ang. M, BINOM. Laboratoriв znanij, 326.
Ћukova, G.F., Savik, S.A., Hotimenko, S.A. (2004). Metody kolinestvennogo opredeleniв joda v piŝevyh produktah i prodovol’stvennom syr’e. Voprosy pitaniв, 5, 105–123.
Kaz’min, V.D. (1999). Morskie sokroviŝa. M.: Piŝevaв promyљlennost’, 138.
Sokolov, S.В., Zamotaev I.P. (2000). Spravoиnik po lekarstvennym rasteniвm (fitoterapiв). M.: Nedra, 512.
Petriиenko, L.K., Petriиenko S.P. (2000). Cennyj produkt pitaniв. Rybovodstvo i rybolovstvo, 3, 17.
Dietelin, M. et al. (1999). Iodine an autoimmune phenolmena in the thyroid. Nuklearmedizin, 38, 5, 3-6.
Josern, T.N., Morrison, S., Farahe, M. (1984). Iodination by Thyroid Peroxidase. Methods in Enzimology, 107, 445–475.
Hetzel, B.S. (2000). Iodine and neuropsychological development. J. Nutr, 130(28). 493–495.
Hetzel, B.S. (1985). Iodine deficiency disorders (IDD) and their eradication. Lancet, 2, 1126–1129.
Diplock, A.T. et al. (1998). Functional food science and defense against restive oxidative species. British J. Nutrition, 80, 3, 77–112.
Lima, N., Mederios-Neto J. (1984). Transient thyrotoxicosis in endemic goiter patients following exposure to a normal iodine intake. Clin. Endocrinoi, 21, 6, 631–637.