Вплив муки із шкірки грейпфрута на стан пацюків при експериментальному дисбіозі та гепатиті

Autores/as

  • А. П. Левицький ГУ " Институт стоматологии НАМН Украины " Одесская национальная академия пищевых технологий, г. Одесса, Ukraine
  • І. А. Селіванська ГУ " Институт стоматологии НАМН Украины " г. Одесса, Ukraine
  • А. П. Ларінська Одеська національна академія харчових технологій, м. Одеса, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/2313-478x.56/2014.36215

Palabras clave:

грейпфрут, хімічний склад, годування, гепатопротектор, антибіотик

Resumen

У статті показано шляхи раціонального використання вторинної сировини при використанні і переробці грейпфрутів, оскільки до 25% сировини потрапляє у відходи, які мають високу харчову та біологічну цінність. Обґрунтовано доцільність використання шкірки грейпфрута в годівлі сільськогосподарських тварин. Вивчено хімічний склад борошна з шкірки грейпфрута, на підставі якого була зроблена гіпотеза про можливе позитивний вплив на організм тварин, а також визначено можливі напрями використання. Визначено фізико - технологічні характеристики борошна, на підставі яких компонент може бути використаний в технології виробництва комбікормів. В умовах in vivo було визначено лікувальнопрофілактичні дію борошна з шкірки грейпфрута. Визначено біохімічні показники в слизовій оболонці тонкої кишки щурів з дисбіозом та гепатитом, які отримували борошно з грейпфрута. Встановлено, що при патології збільшується рівень маркерів запалення (МДА і ОПА), які достовірно знижуються під впливом борошна з грейпфрута. Активність лізоциму (показник неспецифічного імунітету) при патології знижується майже в 2 рази, а введення борошна з грейпфрута відновлює активність лізоциму до норми. Проведено біохімічне дослідження сироватки крові, встановлено що при патології у сироватці зростає рівень печінкових маркерів (АЛТ і білірубіну). Борошно з грейпфрута знижує їх рівень, що свідчить про гепатопротекторну дії цієї кормової добавки, яка може використовуватися і в ветеринарії. Встановлено, що добавка борошна з шкірки грейпфрута в раціон щурів в дозі 2 г на щура надає гепатопротекторний та антідісбіотіческій ефекти при експериментальному гепатиті і дисбіозі

Biografía del autor/a

А. П. Левицький, ГУ " Институт стоматологии НАМН Украины " Одесская национальная академия пищевых технологий, г. Одесса

 д - р біол .  наук ,  проф .

І. А. Селіванська, ГУ " Институт стоматологии НАМН Украины " г. Одесса

канд .  техн .  наук

А. П. Ларінська, Одеська національна академія харчових технологій, м. Одеса

канд .  техн .  наук

Citas

Дудченко Л. Г. Харчові рослини - цілителі / Л. Г. Дудченко, В. В. Кривенко. - К.: Наукова думка, 1988. -272 с.

Формазюк В. І. Енциклопедія харчових лікарських рослин. Культурні та дикорослі рослини в практичній медицині /

В. І. Формазюк. К.: А. С. К., 2003. - 792 с.

The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: I. An in vitro agar assay / L. Reagor, J. Gusman, L. McCoy юетал.] // J. Altern. complement Med. - 2002. - v. 8. - P. 325-332.

The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: II. Mechanism of action and in vitro toxicity / J.P. Heggers, J.Коттінгем, J. Gusman [et al.] // J. Altern. complement Med. - 2002. - v. 8. - P. 333-340.

Левицький А. П. Антимікробна функція печінки / А. П. Левицький, С. А. Дем'яненко, Ю. В. Цісельскій. - Одеса: КП ОГТ, 2011. - 141 с.

Методичні вказівки до виконан лаборатрні робіт з курсу «Науково - технічний прогрес у зернопереробній Галузі (комбікормова

промисловість) ». - Ч. 1. - Одеса, 2011. - 47 с.

Єрмаков А. І. Методи біохімічного дослідження рослин / А. І. Єрмаков. - Л.: Агропромиздат, 1987. - 430 с.

Дарбре А. (Ред.). Практична хімія білка / А. Дарбре (ред.). - М.: Світ, 1989. - 623 с.

Пильнева П. Н. Визначення загального азоту в рослинному матеріалі з використанням приладів Сереньева / П. Н. Пильнева // В кн.: Біохімічні методи дослідження селекційного матеріалу. СБ науч. праць, вип. Х V. - Одеса, ВСГІ, 1979. - С. 14-19.

Лебедєв П. Т. Методи дослідження кормів, органів і тканин тварин / П. Т. Лебедєв, А. Т. Усович. - М.: Россельхозіздат, 1976. - 3- е вид. - 389 с.

Пат. № 31012 UA. МПК (2006) А 61 Р 31/00. Способ моделювання дисбіозу (дісбактеріозу) / Левицький А. П., Селіванська І. Про., Цісельс -

кий Ю. В. [Та ін.]. - 2008, Бюл. № 6.

Гаврикова Л. М. Уреазна активність ротової рідини у хворих з гострою одонтогенной інфекцією щелепно - лицевої ділянки / Л. М. Гаврикова, І. Т. Сегень // Стоматологія. - 1996. - Спец. вип. - С. 49-50.

Ферментативний метод визначення дисбіозу порожнини рота для скринінгу про - і пребіотиків (метод. Рекомендації) / А. П. Левіц -

кий, О. А. Макаренко, І. А. Селіванская [и др.] - К.: ДФЦ, 2007. - 26 с

Біохімічні маркери запалення тканин ротової порожнини: метод. рекомендації / А. П. Левицький, О. В. Деньга, О. А. Макаренко

[И др.] - Одеса, 2010. - 16 с.

Горячковська А. М. Клінічна біохімія в лабораторній діагностиці / А. М. Горячковська. - Одеса: Екологія, 2005. - 616

Publicado

2015-01-14

Número

Sección

Корми, якість, технологія та тваринництво