РОЗРОБЛЕННЯ СКЛАДУ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ ІЗ ЗЕРНОВИМ ІНГРЕДІЄНТОМ

Autores/as

  • Т. В. РУДАКОВА Інститут продовольчих ресурсів НААН, м. Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/2313-478x.60/2015.57229

Palabras clave:

склад, молочні продукти для дитячого харчування, рисове борошно, математичні моделі, симплексметод.

Resumen

У сучасному харчуванні, особливо в умовах малорухливого способу життя і невеликих затрат, найбільшу увагу в
структурі харчування слід приділяти співвідношенню між тваринними і рослинними продуктами. Правильна організація
харчування передбачає надходження до дитячого організму не лише достатньої кількості харчових речовин, але й їх суворо
визначений якісний склад, що відповідає адаптаційним можливостям шлунково-кишкового тракту дитини та рівню його
обмінних процесів. При конструюванні продуктів дитячого харчування для дітей до 1 року застосовують параметри амі-
но- та жирнокислотного складу зрілого жіночого молока чи аналогічні показники, що відповідають молоку різних тримес-
трів. В цілому харчова комбінаторика — це науково-технічний процес створення нових продуктів дитячого харчування
шляхом формування заданих органолептичних, фізико-хімічних, енергетичних і лікувальних властивостей, завдяки введенню
харчових та біологічно активних добавок. При цьому, варто врахувати, що використання рослинної сировини, зокрема ри-
сового борошна, що має підвищену біологічну цінність, дозволяє отримати композиції, які характеризуються покращеним
вітамінним, мінеральним, вуглеводним та амінокислотним складом у порівнянні з окремо взятими компонентами, при цьо-
му можливе більш чітке керування процесом формування продуктів.
У статті наведено результати щодо розроблення складу молочних продуктів для дитячого харчування із застосу-
ванням загальної методології проектування продуктів харчування. Наведено хімічний склад, енергетична цінність та вар-
тість молочних та зернового (рисового борошна) інгредієнтів. Масову частку інгредієнтів, що входять до складу молочних
продуктів для дитячого харчування (кисломолочних та пастоподібних), обчислювали з урахуванням обмежень щодо меж
внесення кожного з них та якості готового продукту, а також найменшої вартості. Вітамінний та мінеральний комплек-
си, жирові інгредієнти застосовували у визначених кількостях, рекомендовані МОЗ України для дітей віком від 9-ти міся-
ців та від 2-х років. Вибір вітамінних та мінеральних комплексів базувався на основних критеріях розроблених ВООЗ: висо-
ка біозасвоєність протягом усього періоду зберігання збагаченого продукту; оптимальна вартість комплексу; проста
технологія внесення; відсутність взаємозв’язку мікронутрієнта з компонентами суміші, що призводить до зниження вмі-
сту або засвоєння інших харчових речовин. Складені математичні моделі задачі щодо складу кисломолочних та пастоподі-
бних продуктів для дітей різного віку лінійної форми, які вирішували симплекс-методом. В результаті було отримано оп-
тимальний склад молочних продуктів для дітей віком від 9-ти місяців та від 2-х років. Отже, використання математич-
ного моделювання і технічних засобів комп’ютерного проектування дозволяє створювати високозбалансовані, із заданим
рівнем аліментарної адекватності і дуже високими показниками харчової цінності молочних продуктів дитячого харчу-
вання.

Biografía del autor/a

Т. В. РУДАКОВА, Інститут продовольчих ресурсів НААН, м. Київ

канд. техн. наук, ст. наук. співр. відділу молочних продуктів та продуктів дитячого харчування

Citas

Башкиров, О.И. Проектирование специальных молочных продуктов для детей [Текст] / Башкиров О.И., Симо-

ненко С.В., Антипова Т.А., Куленко В. Г. // Молочная промышленность. – 2007. – № 6 – С. 48-51.

Проектирование состава продуктов детского питания [Текст]: обзор, информация / Анисимова А.В., Михайлов

Н.А., Бедных Б.С. и др.– М: АгроНИИТЭИММП, 1995. – 35 с.

Липатов, Н.Н. Методология проектирования продуктов питания с требуемым комплексом показателей пище-

вой ценности [Текст] / Липатов Н.Н., Рогов И.А. // Известия вузов. Пищевые технологии. – 1987. – № 2 – С. 9-15.

Липатов, Н.Н. Некоторые аспекты моделирования аминокислотной сбалансированности пищевых продуктов [Текст]

/ Липатов Н.Н. // Пищевая и перерабатывающая промышленность. – 1986. – № 4. – С. 49-52.

Остроумов, Л. А., Комбинированные молочные белковые продукты с использованием растительного сырья

[Текст] / Остроумов Л. А., Бобылин В.В., Остроумова Т. А., Брагинский В.И., Вождаева Л.И. // Хранение и переработка

сельхозсырья. – 1998. – №8. – С. 28-30.

Покровский, А.А. Биохимические обоснования разработки продуктов повышенной биологической ценности

[Текст] / Покровский А.А. // Вопросы питания. – 1964. – № 1. – С. 3-16.

Покровский, А.А. О биологической и пищевой ценности продуктов питания [Текст] / Покровский А.А. // Вопро-

сы питания. –1975. – №3. – С. 25-29.

Publicado

2015-12-27

Número

Sección

Зерно: технологія та якість