ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА КОМБІКОРМОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ДЛЯ СВИНЕЙ, ЗБАГАЧЕНОЇ ЛІЗОЦИМОМ
DOI:
https://doi.org/10.15673/.55/2014.32292Ключові слова:
комбікормова продукція, препарат лізоциму, технологія введення ферментного препарату, продуктивна діяАнотація
У статті наведено характеристику імунної системи організму людини та функціональне призначення ферментів. На сьогодні одним із головних напрямків підвищення імунної системи людини є виробництво безпечної продукції рослинного та тваринного походження . Отримання високоякісної продукції тваринного походження залежить від генетичних особливостей порід свиней , умов утримання , програми відгодівлі на всіх етапах вирощування із забезпеченням високоефективними кормами , на якісні властивості яких впливають впровадження інноваційних технологій иробництва , рівень наукових розробок рецептів комбікормової продукції з науково обґрунтованим застосуванням ферментних препаратів . Визначено основну біологічну дію кормових ферментів . Теоретично обґрунтовано застосування ферментного препарату лізоциму у складі комбікормової продукції при годівлі тварин . Встановлено , що введення ферментного препарату лізоциму до складу комбікормів сприяє підвищенню їхньої продуктивної дії при годівлі тварин. Теоретично та експериментально досліджено ефективність введення ферментного препарату лізоциму , покритого оболонкою із желатину , до складу комбікормової продукції . Визначено біологічну ефективність комбікормової продукції , збагаченої лізоцимом , та ефективне використання ферментного препарату лізоциму в раціонах годівлі щурів . Розраховано склад рецепту комбікорму із застосуванням програми « КормОптима » та визначено оптимальний вміст лізоциму відповідно до норм годівлі та показників поживної цінності готової продукції для свиней .
Розроблено технологію введення препарату лізоциму та отримано дослідну партію комбікорму для годівлі тварин .
Проведено науково - господарські досліди для вивчення ефективності використання ферментного препарату лізоциму в раціонах годівлі свиней Визначено зоотехнічну ефективність комбікормової продукції , збагаченої лізоцимом , покритим оболонкою із желатину , виробленої за розробленою технологією , для свиней . Встановлено , що застосування препарату лізоциму при вирощу ванні молодняку свиней дозволяє отримати більшу продуктивність при менших витратах кормів на одиницю продукції
Посилання
Єгоров, Б.В. Технологія виробництва комбікормів [Текст]: підруч. для вищ. навч. закладів / Б.В. Єгоров. – Одеса.: Друкарський дім, 2011. – 448 с.
Егоров, Б.В. Опыт эксплуатации комбикормовых заводов IV поколения [Текст] / Б.В. Егоров, Н.В. Ворона // Зернові продукти і комбікорми. – 2011. – № 4. – С. 24 – 29.
Левицкий, А.П. Лизоцим вместо антибиотиков [Текст] / А.П. Левицкий. – Одеса.: КП ОГТ, 2005. – 74 с.
Єгоров, Б.В. Технологія виробництва преміксів [Текст] : підручник / Б.В. Єгоров, О.І. Шаповаленко, А.В. Макаринська. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 288 с.
Шаповаленко, О.І. Шляхи розвитку виробництва комбікормів в Україні [Текст] / О.І. Шаповаленко, Т.І. Янюк // Проблемы развития современных комбикормовых технологий. Материалы научно-практической конференции с международным участием, посвященной 115-летию со дня рождения профессора Демидова П.Г. 26 – 27 июня 2008 г. – Одесса, 2008. – С. 16 – 22.