НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ ЯК СКЛАДНИК ГАСТРОНОМІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ЕТНОСУ: СУТНІСТЬ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

  • Сергій Красовський

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-0285.1.2021.238536

Анотація

Мета статті – запропонувати методи дослідження національної кухні як гастрономічного коду етносу. Методологія дослідження. У пропонованій статті національна кухня розглядається крізь призму аналітичного методу, що уможливлює застосування автентичних способів її вивчення та виявлення багатогранності форм її репрезентації. Наукова новизна одержаних результатів полягає в розгляді національної кухні як гастрономічного коду етносу, тобто впорядкованого способу споживання їжі, обумовленого середовищем проживання, культурно-історичним розвитком і релігійним компонентом. У статті також вперше запропоновано в якості методологічного підґрунтя вивчення національної кухні феноменологічний, структурний методи та метод інтерпретації, сукупне застосування яких сприятиме вибудовуванню оригінальної концепції дослідження широкого кола питань національної кухні. У висновках наголошено, що розширення сучасних гастрономічних практик людей, збільшення підприємств громадського харчування, популярність гастрономічного туризму, бажання долучитися до екзотики за допомогою куштування зумовлюють розширення дослідницького інтересу у сфері гастрономічної культури та її компонента - національної кухні. Звернено увагу на проблеми, які потребують вивчення, зокрема виявлення гастрономічного коду етносу, що розкриває сутність національної кухні, а також припускає можливість по-новому трактувати історію та культуру народу крізь призму їжі. Запропоновано найбільш доцільні методи дослідження гастрономічного коду: феноменологічний, структурний та метод інтерпретації, застосування яких в сукупності сприятиме виявленню упорядкованого образу світобудови етносу, розкриттю через практики куштування невідомих сторінок історії культури, інтерпретації зв'язку страв з укладом життя та особливостями культури, за допомогою рецептів виявити особливості харчування, пріоритетні страви та їх інгредієнти, технології приготування.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-31

Номер

Розділ

Культурологія