Репрезентація естетичних категорій в художньому оформленні тортів
DOI:
https://doi.org/10.32461/2226-0285.1.2022.262584Анотація
Метою роботи є розкриття соціокультурного та естетичного змісту декорування тортів, яке відображає естетичний ідеал суспільства на актуальному етапі його розвитку. Методологія дослідження базується на системному підході, що передбачє розгляд естетичних категорій в їх взаємозв’язку та реалізації в соціально-культурній сфері, та використанні порівняльного, логіко-семантичного, дескриптивного методів та методів декомпозиції і міждисциплінарного синтезу. Наукова новизна роботи полягає застосуванні категоріального апарату естетики для системного аналізу художньо-прикладної творчості на прикладі декорування тортів. Висновки. Кулінарна культура має двоїсту природу, що поєднує теоретичне знання про технології приготування їжі та емпіричний рівень втілення цих знань у конкретних кулінарних виробах. На декорування тортів як різновид художньо-прикладного мистецтва впливають такі естетичні категорії: прекрасне, гармонія, ритм та пропорція. Вони детермінують візуальне втілення творчого задуму кондитера. Гармонійність окреслено як іманентну предметові матеріального світу організованість, що досягається статично через симетрію візуальних елементів та динамічного через ритм та врівноважується завдяки дотриманню пропорцій. Категорією естетичного постає метакатегорія естетики, в якій реалізовані як об'єктивно-матеріальні властивості світу, так і властивості суб'єкта соціального життя. Естетичний смак втілює здатність адекватного освоєння естетичних якостей дійсності, що виражається в системі безпосередніх емоційних оцінок та їх інтелектуально-критичного осмислення. Торти розглядаються як один з ключових різновидів кулінарного мистецтва, що поєднують смакові властивості і особливий художній підхід до декорування, що зумовлено соціокультурним значенням цього різновиду десертів у ритуальних практиках соціального життя. Виготовлення святкового торта демонструє важливість поєднання технологічно правильного та зваженого виконання його основи та подальшого декорування, втілюючи антиномію прекрасного та практичного.
Ключові слова: естетика, практична естетика, кулінарне мистецтво, декорування тортів, естетичні категорії, естетичний смак.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access.