ЛІКУВАЛЬНИЙ МАСАЖ В ПРОГРАМІ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ПІСЛЯ ДІАФІЗАРНИХ ПЕРЕЛОМІВ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ У ВІДНОВНОМУ ПЕРІОДІ

Автор(и)

  • Антон Герасимов Харківська державна академія фізичної культури, Україна
  • Денис Підкопай Харківська державна академія фізичної культури, Україна

Ключові слова:

фізична терапія, лікувальний масаж, переломами стегнової кістки

Анотація

За матеріалами наукової літератури виявлені вихідні показники у хворих в дослідженнях авторів, що дозволило скласти власну програму фізичної терапії для хворих з переломами стегнової кістки у відновному періоді, яка включає використання традиційних засобів фізичної терапії: кінезотерапії, лікувальний масаж і фізіотерапевтичні процедури. В роботі визначено, що лікувальний масаж в рамках комплексного лікування ушкоджень опорно-рухового апарату дозволяє зменшити інтенсивність лікувальної терапії, прискорити регенерацію і трофічні явища в ушкоджених тканинах, запобігти виникненню ускладнень у всіх періоді лікування.

Посилання

Вергелес К. Н. Навчально-методичний посібник з масажу з основами анатомії та фізіології людини. Одеса : «Букпрес», 2012. 317 c.

Горбатюк С. О. Фiзична реабiлiтацiя при травмах опорно-рухового апарату. Рiвне : Волинськi обереги, 2008. 200 с.

Єфіменко П. Б. Техніка та методика класичного масажу : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. 2-е вид., перероб. й доп. Харків : ХНАДУ, 2013. 296 с.

Кунічев Л.А. Лікувальний масаж. Київ : Вища школа, 1990. 288 с.

Марченко О.К. Формування стереотипу правильної ходи у хворих з наслідками діафізарних переломів кісток нижніх кінцівок. IX Міжнар. наук, конгресу «Олімпійський спорт та спорт для всіх». Київ : Олімпійська література, 2005. С. 806-812.

Мурза В. П., Мухін В. М. Фізична реабілітація в хірургії : навчальний посібник. Київ : Науковий світ, 2008. 246 с.

Мухін В. М. Фізічна реабілітація : навчальний посібник. Київ : Олімпійська література, 2009. 488 с.

Ніканоров О.К. Застосування традиційних та нетрадиційних методів фізичної реабілітації у хворих з діафізарними переломами стегнової кістки та кісток гомілки : автореф. дис. …канд. мед.наук : Київ, 2006. 18 с.

Пархотік І. І. Фізична реабілітація при травмах кінцівок. : монографія. Київ : Олімпійськая література, 2007. С. 84-88.

Підкопай Д. О. Лікувальний масаж : підручник. Харків : Коллегіум, 2021. 400 с.

Шарбель Юсеф, Подкопай Т.В. Методические особенности применения банных процедур в физической реабилитации при травмах нижних конечностей. Фізична реабілітація та рекреаційно-оздоровчі технології. 2016;3:24450.

Malanga GA, Yan N, Stark J. Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgrad Med. 2015;127(1):5765.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-30

Номер

Розділ

Статті