НАЙДАВНІШІ ОБРАЗИ ТЕРИАНТРОПІВ (ЗВІРОЛЮДЕЙ) ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ ТЕРОТЕЇСТИЧНИХ ТА ТОТЕМICТИЧНИХ УЯВЛЕНЬ ПЕРВІСНОГО ЛЮДСТВА

Автор(и)

  • Ярослава Бондарчук

DOI:

https://doi.org/10.32461/181571

Ключові слова:

териантроп, тотемізм, верхній палеоліт, зодіакальні знаки Діви та Лева.

Анотація

Мета роботи – на основі аналізу найдавніших палеолітичних зображень териантропів довести, що зародження культів звіролюдей 39 – 35 тисяч років до н.е. було пов’язане з переходом первісних стад до родоплемінних спільнот, коли із зміцненням родових зв’язків особливо гостро поставало питання походження роду. Довести також, що виникнення культів териантропів, які синтезували культ жінки-родоначальниці та культ звіра-тотема, збігається в часі з перебуванням Землі під зодіакальними знаками Діви і Лева та відображається у характеристиках цих знаків. Методологія дослідження ґрунтується на синтезуванні мистецтвознавчого аналізу артефактів з їх релігієзнавчим аналізом як сакральних об’єктів, які відображають головні культи та релігійно-світоглядні ідеї свого часу. Методом порівняння встановлено, що провідні релігійні ідеї, пов’язані з культом жінки та  усвідомленням кровного споріднення зі звіром-тотемом (з яким асоціювались уявлення про силу і верховенство), відображаються в характеристиках домінантних у 39 – 35 тисячолітті до н.е. зодіакальних знаків: Діви, що позиціює жіночий материнський принцип, та Лева, який позиціює верховенство, лідерство, владу. Наукова новизна: вперше виявлено, що відповідність характеристик зодіакальних знаків провідним релігійним культам певної доби спостерігається ще до часу виникнення астрономії, тобто є наслідком не міркувань давніх людей, а виявленням промислу надсвітового вищого Розуму. Висновки: Віра у териантропів була присутня у багатьох культурах у різні епохи. Але зародження культу звіролюдей (про що свідчать їх найдавніші зображення) припадає на 39 – 35 тисячоліття до н. е. Характеристики домінантних тоді зодіакальних знаків Діви і Лева відобразили головні ідеї того часу щодо головної ролі жінки у продовженні роду і містичних кровно-родинних зв’язків людини з тваринами, які асоціювались з уявленнями про лідерство, ієрархію, підпорядкування. Відображення провідних ідей у характеристиках зодіакальних знаків у той час, коли людина ще не вивчала Зодіак, дає підставу стверджувати, що це є наслідок вищого промислу, що шлях Сонячної системи під знаками великого кола Зодіаку позначає віхи духовної еволюції людства.

Посилання

Гурштейн А.А. Археоастрономическое досье: когда родился Зодиак?. Земля и Вселенная. Научно-популярный журнал Российской академии наук. 2011. № 5. С. 48 – 61.

Зверолюди – предки человека. Тайны ХХ века. Еженедельник. 2014. №13. URL: http://earth-chronicles.ru/news/2014-09-13-70830.

Хенкок Грем. Сверхъестественное. Боги и демоны эволюции. Москва : Эксмо, 2007. 800 с. URL: https://www.rulit.me/books/sverhestestvennoe-bogi-i-demony-evolyucii-read-334071-18.html.

Чмыхов Н.А. К семантике орнаментальных схем катакомбной керамики. Некоторые вопросы археологии Украины (сб. статей). Київ : «Вища школа», 1977. С. 14 – 31.

Чмихов М. О., Кравченко Н. М., Черняков І. Т. Археологія та стародавня історія України: Курс лекцій. Київ : Либідь, 1992. 376 с.

Шилов Ю. А. Космические тайны курганов. Москва : Молодая гвардия, 1990. 66 с.

Юрковец В. П. Постер «Климатические корреляции». URL: http://ladastro.ucoz.ru/poster_na_russkom.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-29

Номер

Розділ

Проблеми пластичного та ужиткового мистецтва