Дизайн готельно-рестораних комплексів в умовах пандемії COVID-19

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-2180.41.2022.262701

Анотація

Мета статті. Вивчення та аналіз інноваційних рішень у проєктуванні об’єктів готельно-ресторанного господарства в умовах пандемії, відповідно до їхньої естетичної, соціально-культурної та утилітарної функцій, з  дотриманням усіх карантинних вимог у сфері готельно-ресторанного бізнесу. Методологія базується на провідних загальнонаукових принципах: системності, розвитку, детермінізму. Системний підхід передбачає вивчення структур: прийняття проєктного рішення в готельно-ресторанному бізнесі в період карантину як складного об’єкта, аналіз усіх складових проєктного рішення, їх взаємозв’язку за змістом, структурою, формою вираження, виразністю. Наукова новизна. У дослідженні проаналізовано просторове рішення закладів готельно-ресторанного господарства, відповідно до моделей їх презентаційних та дизайнерських концепцій і сучасних нормативних вимог, з урахуванням сучасних тенденцій і перспектив розвитку закладів. Висновки. Сфера громадського харчування – одна з перших, яка відчула негативні наслідки, зокрема значне зниження прибутків, від пандемії COVID-19. З березня 2020 року більша частина закладів була змушена припинити роботу. Для продовження діяльності були задіяні інноваційні технології, високотехнологічні пристрої, прилади, гаджети, апарати тощо, які надали можливість закладам обслуговувати та зацікавлювати клієнтів. Проаналізовано дизайнерські й інноваційні рішення з оформлення та проєктування закладів готельно-ресторанного господарства в умовах пандемії для подолання кризової ситуації в нашій країні та за кордоном. Окреслено шляхи вдосконалення установ при загрозі пандемії. Вказано креативні дизайнерські рішення в проєктуванні закладів готельно-ресторанного бізнесу.

Ключові слова: готельно-ресторанне господарство, заклад громадського харчування, дизайн, інновації, технології.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-26

Номер

Розділ

Дизайн