THE WINERY ECOLOGICAL ASPECTS

Authors

  • Г. В. Крусір Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/0453-8307.3/2013.57415

Keywords:

Wine Making, Waste, Environment

Abstract

The issues of wineries solid waste analysis as the environmental aspects of the wineries, as well as reducing the burden on the environment through the use of wineries solid wastes as secondary raw material for the new product obtaining are considered. The results of the wineries solid waste analysis as a valuable raw material for feed additive obtaining are given. It is proved that the dominant substance of marc and crests chemical composition are carbohydrates, namely cellulose.

References

Крусир Г.В., Кирияк А.В., Соколова И.Ф. Экологические аспекты винодельческих предпри-ятий // Екологічна безпека №2/2011(12).– Кремен-чуг.–2011.– С. 128-132

БрыкаловА. В., Белик Е. В., Антонова Н. А. Разработка технологии получения масла из косто-чек винограда // Сборник научных трудов «Совре-менные достижения в химии и биотехнологии». – Ставрополь.– 2005.– С. 64 – 65.

Ермаков А.И., Арасимович В.В., Ярош Н.П., Перуанский Г.А., Луковникова Г.А., Иконни-кова М.И. Методы биохимического исследования растений // 3-е изд. Ленинград.– 1987.– С. 430.

Бареева Н.Н., Донченко Л.В. Виноградные выжимки – перспективный промышленный источ-ник пектиновых веществ // Кубанский государ-ственный аграрный университет №20(04).– Крас-нодар.– 2006.– С. 36–42.

Левицкий А.П., Чайка И.К., Ходаков И.В., Охрименко А.Н., Пужанская И.П., Дерменко П.П. Кормовая ценность зерно-виноградных экс-трудатов // Зернові продукті і комбікорми №1.– Одесса.– 2011.– С. 32 –34.

Коробко В.И. Виноградные выжимки – важ-ный резерв кормов // Научный журнал «Наука, техника, технология».– Одесса– 2002.– С. 64 – 66.

Карунский А.И., Дашковская О.П., Иванов А.П. Эффективность использования виноградных выжимок при производстве комбикормов // Нау-кові праці, випуск 24.– Одесса.– 2003.– С.193–196.

Published

2015-12-29

Issue

Section

Refrigerating and accompanying technologies