Аналітичне моделювання в інформаційній системі підприємств ресторанного бізнесу за умов невизначеності
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.102378Mots-clés :
ресторанний бізнес, інформаційні системи, таксономічний аналіз, поправочний коефіцієнт, аналітичне моделюванняRésumé
Досліджено, необхідність використання в обліковій стратегії управління методик факторно-таксономічного аналізу за сукупністю підприємств ресторанного бізнесу м. Харкова в умовах збереження точності її подання. Проведено порівняння результатів аналітичного моделювання успішності із застосуванням запропонованого комплексно-цільового підходу, за яким здійснюються розрахунки таксономічного показника рівня економічного розвитку та співвідношення рівнів торговельного доходу та операційних витрат за складовими частинами товарообороту
Références
Butinez, F. F., Chizevska, L. V., Gerasimchuk, N. V. (2000). Buhgalterskiy upravlinskiy oblik [Accounting Management]. Zhytomyr: Ruta, 448.
Golov, S. F. (2008). Upravlinskiy oblik [Management accounting]. Kyiv: Libra, 704.
Zhuk, V. N. (2013). Osnovi instituzionalnoy teorii buhgalterskogo ucheta [Fundamentals of Institutional theory of Accouning]. Kyiv: Agrarnaya nauka, 408.
Bondar, М. I. (2010). Vnutrishnogospodarskiy (upravlinskiy) oblik u pidvishenni efectivnosti diylnosti pidpriemstva [Intraeconomic (managmant) accounting in improving the efficiency of the enterprise]. Udoskonalennya obliku, analizu, audytu i zvitnosti u suchasnykh umovakh hlobalizatsiy nykh protsesiv u svitoviy ekonomitsi. Uzhgorod: UzhNU, 27–31.
Verenich, О. G., Konovalihina, T. O. (2010). Oblik dohodiv i vitrat osnovnoy diylnosti u restorannomu biznesi [Accounting for income and expensesof the main operating activities in catering]. Ekonomichni nauky. Seriya: Oblik i finansy, 7 (25), 254–260.
Grinko, А. P. (2015). Classification of capital assets as a information tool of accounting. Technology Audit and Production Reserves, 2 (6 (22)), 72–76. doi: 10.15587/2312-8372.2015.41736
Kharkiv region in 2015 (Statystychnyy schorichnyk). Available at: http://kh.ukrstat.gov.ua/index.php/statystychnyi-shchorichnyk-kharkivska-oblast-u-2013-rotsi
Pluta, V. (1980). Sravnitelniy mnogomerniy analiz [Comparative multivariate analisis in economic research]. Мoscow: Statistic, 151.
Grinko, А. P., Kvasha, O. O. (2016). Teoretichni ta oblikovo-ekonomichni aspekti formuvany informazhii pro vitrati, dohodi ta finansovi rezultati na pidpriemstvah restorannogo gospodarstva [Theoretical and accounting and economic aspects of the formation of information on incomes, expenditures and financial result at the restaurant business enterprises]. Kharkiv: PP Іvanchenko, 290.
Кvasha, O. O., Grinko, A. P., Akimova, N. S. (2016). Sychsna konzepziy organizazii buhgalterskogo obliku v informaziyniy sistemi economichnogo upravlinny pidpriemstvom [Modern concept of the organization of accounting in the information system of economic management of tne enterprise]. Dublin: SAUL Publishing Ltd, 39–57.
Napadovska, L. V. (2010). Upravlinskiy oblik [Managmant Accouning]. Kyiv: KNTEU, 648.
Kvasha, O. O., Grinko, A. P. (2010). Metodika provedeny analizu finansovo-gospodarskoi diylnosti na pidpriemstvah restorannogo gospodarstva [Methodology for conducting analysis of financial and economic activities at enterprises in catering]. Kharkiv: KhDUKhT, 223–224.
Chumak, О. V. (2002). Analiz bezubitichnosti proizvodstva produkzii predpriytia pitaniy [Analysis of the break-even production of food products]. Prohresyvni resursozberihayuchi tekhnolohiyi ta yikh ekonomichne obgruntuvannya u pidpryyemstvakh kharchuvannya. Ekonomichni problemy torhivli, 2, 100–106.
Оdinzhov, B. E., Dik, V. V., Urinzov, A. I., Churikanova, O. I. (2014). Metodi prinatiy rishen u sistemi zbalansovanih pokaznikiv [Methods of decision making in the system of balanced indicators]. Naukovyi visnyk NHU, 4, 120–126.
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Tetiana Bochulia, Іrіnа Chernіkovа, Olha Kvasha, Irina Korobkina 2017
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.