Розробка енергоефективних режимів сушіння крохмалевмісної сировини

Auteurs-es

  • Raisa Shapar Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України вул. Булаховського, 2, м. Київ, Україна, 03164, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6448-8760
  • Olena Husarova Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України вул. Булаховського, 2, м. Київ, Україна, 03164, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7622-9168

DOI :

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2018.141156

Mots-clés :

коренеплоди батату, тепловолога обробка, ступеневе сушіння, чипси, харчовий порошок, енергоефективні режими

Résumé

У статті надано класифікацію рослинних матеріалів, зосереджено увагу на крохмалевмісній сировині, зокрема коренеплодах батату, наведено хімічний склад, існуючі способи сушіння. Представлено результати досліджень тепловологої обробки та процесу конвективного зневоднення коренеплодів. Розроблено енергоефективні двоступеневі режими сушіння, за якими температура теплоносія на першому етапі процесу дорівнює 80…100 °С, на другому – 55…70 °С, температура матеріалу впродовж зневоднення 50…60 °С. Запропоновані режими забезпечують скорочення тривалості сушіння, зниження теплових витрат до 15 %, одержання сушених продуктів з високими органолептичними показниками

Bibliographies de l'auteur-e

Raisa Shapar, Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України вул. Булаховського, 2, м. Київ, Україна, 03164

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник

Відділ тепломасопереносу в теплотехнологіях

Olena Husarova, Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України вул. Булаховського, 2, м. Київ, Україна, 03164

Науковий співробітник

Відділ тепломасопереносу в теплотехнологіях

Références

Sniezhkin, Yu. F., Shapar, R. O. (2012). Tekhnolohichni aspekty vyrobnytstva sushenykh produktiv [Technological aspects of the production of dried products]. Udoskonalennia protsesiv i obladnannia-zaporuka innovatsiinoho rozvytku kharchovoi promyslovosti [Improvement of processes and equipment, the key to the innovative development of the food industry]. Kyiv: NUKHT, 102–104.

Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available at: http://www.fao.org/home/en/ Last accessed: 15.05.2018

Nirmal, K. S. (Ed.) (2011). Handbook of Vegetables and Vegetable Processing. Wiley-Blackwell, A John Wiley & Sons, Ltd., Publication, 772. doi: http://doi.org/10.1002/9780470958346

Bovell-Benjamin, A. C. (2007). Sweet Potato: A review of its past, present, and future role in human nutrition. Advances in Food Nutrition Research, 52 (1), 1–59. doi: http://doi.org/10.1016/s1043-4526(06)52001-7

Joykumar Singh, N., Pandey, R. K. (2012). Convective air drying characteristics of sweet potato cube (Ipomoea batatas L.). Food and Bioproducts Processing, 90 (2), 317–322. doi: http://doi.org/10.1016/j.fbp.2011.06.006

Zhong, T. (2003). The effect of ohmic heating on vacuum drying rate of sweet potato tissue. Bioresource Technology, 87 (3), 215–220. doi: http://doi.org/10.1016/s0960-8524(02)00253-5

Silayo, V., Laswai, H., Mkuchu, J., Mpagalile, J. (2003). Effect of Sun-Drying on Some Quality Characteristics of Sweet Potato Chips. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 3 (2). doi: http://doi.org/10.4314/ajfand.v3i2.19143

Okungbowa, F. I., Osagie, M. (2009). Mycoflor of sun-dried sweetpotato (Ipomoea batatas L.) slices in Benn City, Nigeria. Nigeria. African Journal of Biotechnology, 8 (14), 3326–3331. Available at: https://www.ajol.info/index.php/ajb/article/view/61090/49282 Last accessed: 30.05.2018

Dzantieva, L. B., Hurumova, Z. K., Hoziev, A. M. (2017). Pat. No. 0002631393. Method for the production of food spiraling chips from sweet potato tubers [Sposob proizvodstva pischevyih spiralevidnyih chipsov iz klubney batata]. No. 2017100171; declareted: 09.01.2017; published: 21.09.2017. Bul. No. 27.

Li, M., Jiang, J. (2017). Pat. No. 106901277 China. Method for producing health sweet potato chips. No. 102017000296117; declareted: 28.04.2017; published: 30.06.2017.

Volchkova, N. T., Ionova, A. M., Kabanov, V. T. et. al. (1984). Proizvodstvo produktov pitaniya iz kartofelya [Manufacture of food products from potatoes]. Moscow: Light and Food Industry, 192.

Aliyeva, N. F. (2011). The identification of the activity of peroxidase in apples and potatoes under normal and saline conditions. The World of Medicine and Biology, 31 (4), 65–67. Available at: https://womab.com.ua/ua/smb-2011-04/122 Last accessed: 07.06.2018

Publié-e

2018-08-27

Numéro

Rubrique

Technical Sciences