Екологічно-безпечні технології в приготуванні страв для дієтичного харчування дітей

Auteurs-es

  • Jakub Koralevsky Вища школа охорони здоров'я, краси та освіти в Познані str. Brzeźnicka, 3, м. Познань, Польща, 60-133, Poland https://orcid.org/0000-0002-0877-5025
  • Stevo Karapandzha World Association of Chefs' Societies Aleja kralja Zvonimira, 1, Varazdin, Хорватія, HR-42000, Croatia https://orcid.org/0000-0001-6165-935X
  • Svitlana Shapoval Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7195-0175
  • Anna Radchenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051 Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7101-6208
  • Iztok Legat Почесний довічний член Всесвітньої асоціації cпільнот шеф-кухарів WACS від Словенії, суддя WACS – рівень А. Член Комітету з культурної спадщини, Почесний суддя міжнародних кулінарних змагань у: Белграді, Ніцці, Сараєво, Брачі, Умазі, Словенії, Європі, Slovenia

DOI :

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2019.169110

Mots-clés :

дієтичне харчування, оздоровча їжа, якість харчів, діти, здоров’я, екобезпечні технології.

Résumé

У статті розкрито роль і значення правильного здорового харчування для забезпечення життєдіяльності організму дитини. Проаналізовано основні фактори, що визначають здоров’я населення, в т.ч. дітей, і збереження його генофонду. Виділено специфіку дієтичного харчування за кордоном. Обґрунтовано особливості харчування дітей різного віку. Розглянута можливість і доцільність вживання в раціоні харчування дітей страв з м’яса з курки, індички, перепелів, кроля, нутрії та страуса, що забезпечить здорове харчування й зміцнить здоров’я українських дітей

Bibliographies de l'auteur-e

Jakub Koralevsky, Вища школа охорони здоров'я, краси та освіти в Познані str. Brzeźnicka, 3, м. Познань, Польща, 60-133

Доктор філософії, координатор з міжнародних зв’язків

Stevo Karapandzha, World Association of Chefs' Societies Aleja kralja Zvonimira, 1, Varazdin, Хорватія, HR-42000

Сертифікований суддя Всесвітньої Асоціації співтовариств шеф-кухарів

Svitlana Shapoval, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Кандидат технічних наук, доцент, проректор з науково-педагогічної роботи

Anna Radchenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051 Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Викладач, спеціаліст вищої категорії

Циклова комісія харчових технологій

Iztok Legat, Почесний довічний член Всесвітньої асоціації cпільнот шеф-кухарів WACS від Словенії, суддя WACS – рівень А. Член Комітету з культурної спадщини, Почесний суддя міжнародних кулінарних змагань у: Белграді, Ніцці, Сараєво, Брачі, Умазі, Словенії, Європі

World Association of Chefs' Societies

Dimiceva 13, Ljubljana, Slovenia, 100

Харьковский торгово-экономический колледж Киевского национального торгово-экономического университета

ул. Клочковская, 202, Харьков, Украина, 61045

Références

Lialyk, A., Kryskova, L., Kravchuk, L. (2017). Kontseptsiia funktsionalnykh kharchovykh produktiv. Stan i perspektyvy kharchovoi nauky ta promyslovosti, 114–115. Available at: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/22113/2/SPHNP_2017_Lialyk_A-The_concept_of_functional_114-115.pdf

Osoblyvosti kharchuvannia ditei riznoho viku. Available at: https://d-l.com.ua/ua-issue-article-187

Kroliache miaso – naibilsh diietychne. Available at: https://www.unian.ua/health/country/868840-krolyache-myaso-naybilsh-dietichne.html

Suleimenova, R. A., Kaldybai, I. Е., Okuskhanova, E. K., Smolnikova, F. Kh. (2017). Rol i polza kurinogo miasa v pitanii cheloveka. Molodoi uchenyi, 2, 252–257. Available at: https://moluch.ru/archive/136/38188/ (Last accessed: 25.03.2019)

Vitriak, O. P., Karpenko, P. O. (2011). Voda u kharchuvanni liudyny. Voda v kharchovii promyslovosti. Odessa, 7–8.

Dopovіd pro stan prirodnogo navkolishnogo seredovishcha v Kharkіvskіy oblastі u 2017 rotsі. Available at: https://kharkivoda.gov.ua/oblasna-derzhavna-administratsiya/struktura-administratsiyi/strukturni-pidrozdili/486/2736/95064

Boruk, S. D., Tevtul, Ya. Yu., Boruk, Y. Y. (2013). Bezopasnost prymenenyia hruntovykh vod Chernovytskoi oblasty v pyshchevoi promyshlennosty. Yakist i bezpeka kharchovykh tekhnolohii. Kyiv: Natsionalnyi universytet kharchovykh tekhnolohii, 17–18.

Melnyk, O. P., Ivanov, S. V., Mank, V. V., Halimova, V. M., Halimov, S. K. (2013). Vykorystannia inversiinoi khronopotentsiometrii dlia vyznachennia vmistu metaliv u kharchovykh produktakh. Yakist i bezpeka kharchovykh tekhnolohii. Kyiv: Natsionalnyi universytet kharchovykh tekhnolohii, 18–20.

DSTU 7525: 2014 «Voda pytna. Vymohy ta metody kontroliuvannia yakosti» (2014). Kyiv: Minekorozvytku Ukrainy, 25. Available at: http://metrology.com.ua/download/dstu-gost-gost-r/59-gost/1205-dstu-7525-2014

Dubova, N. F. (2014). Analiz zakonodavstva Ukrainy z pytan bezpeky ta yakosti kharchovykh produktiv (ohliad literatury). Hihiiena naselenykh mists, 64, 241–249. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gnm_2014_64_38

Shtuchne likuvalne kharchuvannia. Available at: https://pidruchniki.com/2015060965407/turizm/shtuchne_likuvalne_harchuvannya

Instruktsiia z orhanizatsii kharchuvannia ditei u doshkilnykh navchalnykh zakladakh (2006). Zatverdzhena Ministerstvom osvity i nauky Ukrainy i Ministerstvom okhorony zdorovia Ukrainy. Nakaz No. 298/227. 17.04.2006. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z2206-13

Galich, A. (2018). Perepelinoe miaso v detskom ratsione.. Available at: https://kolobok.ua/814223-perepelinoe-mjaso-v-detskom-ratsione-chem-polezno-i-chem-opasno

Miaso nutrii. Available at: https://myasnuyray.com.ua/ua/diietichne-harchuvannja-korist-mjasa-indichki/

Kharakterystyka korysti i shkody miasa strausa z foto, yak pravylno pryhotuvaty take miaso, a takozh retsepty z nym. Available at: http://how.in.ua/harakteristika-koristi-i-shkodi-myasa-strausa-z-foto-yak-pravilno-prigotuvati-take-myaso-a-takozh-retsepti-z-nim.html

NIH: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Dietary Recommendations for Healthy Children. Available at: https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease (Last accessed: 23.05.2019)

Publié-e

2019-05-30

Numéro

Rubrique

Technical Sciences