Екологічно-безпечні технології в приготуванні страв для дієтичного харчування дітей
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2019.169110Mots-clés :
дієтичне харчування, оздоровча їжа, якість харчів, діти, здоров’я, екобезпечні технології.Résumé
У статті розкрито роль і значення правильного здорового харчування для забезпечення життєдіяльності організму дитини. Проаналізовано основні фактори, що визначають здоров’я населення, в т.ч. дітей, і збереження його генофонду. Виділено специфіку дієтичного харчування за кордоном. Обґрунтовано особливості харчування дітей різного віку. Розглянута можливість і доцільність вживання в раціоні харчування дітей страв з м’яса з курки, індички, перепелів, кроля, нутрії та страуса, що забезпечить здорове харчування й зміцнить здоров’я українських дітей
Références
Lialyk, A., Kryskova, L., Kravchuk, L. (2017). Kontseptsiia funktsionalnykh kharchovykh produktiv. Stan i perspektyvy kharchovoi nauky ta promyslovosti, 114–115. Available at: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/22113/2/SPHNP_2017_Lialyk_A-The_concept_of_functional_114-115.pdf
Osoblyvosti kharchuvannia ditei riznoho viku. Available at: https://d-l.com.ua/ua-issue-article-187
Kroliache miaso – naibilsh diietychne. Available at: https://www.unian.ua/health/country/868840-krolyache-myaso-naybilsh-dietichne.html
Suleimenova, R. A., Kaldybai, I. Е., Okuskhanova, E. K., Smolnikova, F. Kh. (2017). Rol i polza kurinogo miasa v pitanii cheloveka. Molodoi uchenyi, 2, 252–257. Available at: https://moluch.ru/archive/136/38188/ (Last accessed: 25.03.2019)
Vitriak, O. P., Karpenko, P. O. (2011). Voda u kharchuvanni liudyny. Voda v kharchovii promyslovosti. Odessa, 7–8.
Dopovіd pro stan prirodnogo navkolishnogo seredovishcha v Kharkіvskіy oblastі u 2017 rotsі. Available at: https://kharkivoda.gov.ua/oblasna-derzhavna-administratsiya/struktura-administratsiyi/strukturni-pidrozdili/486/2736/95064
Boruk, S. D., Tevtul, Ya. Yu., Boruk, Y. Y. (2013). Bezopasnost prymenenyia hruntovykh vod Chernovytskoi oblasty v pyshchevoi promyshlennosty. Yakist i bezpeka kharchovykh tekhnolohii. Kyiv: Natsionalnyi universytet kharchovykh tekhnolohii, 17–18.
Melnyk, O. P., Ivanov, S. V., Mank, V. V., Halimova, V. M., Halimov, S. K. (2013). Vykorystannia inversiinoi khronopotentsiometrii dlia vyznachennia vmistu metaliv u kharchovykh produktakh. Yakist i bezpeka kharchovykh tekhnolohii. Kyiv: Natsionalnyi universytet kharchovykh tekhnolohii, 18–20.
DSTU 7525: 2014 «Voda pytna. Vymohy ta metody kontroliuvannia yakosti» (2014). Kyiv: Minekorozvytku Ukrainy, 25. Available at: http://metrology.com.ua/download/dstu-gost-gost-r/59-gost/1205-dstu-7525-2014
Dubova, N. F. (2014). Analiz zakonodavstva Ukrainy z pytan bezpeky ta yakosti kharchovykh produktiv (ohliad literatury). Hihiiena naselenykh mists, 64, 241–249. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gnm_2014_64_38
Shtuchne likuvalne kharchuvannia. Available at: https://pidruchniki.com/2015060965407/turizm/shtuchne_likuvalne_harchuvannya
Instruktsiia z orhanizatsii kharchuvannia ditei u doshkilnykh navchalnykh zakladakh (2006). Zatverdzhena Ministerstvom osvity i nauky Ukrainy i Ministerstvom okhorony zdorovia Ukrainy. Nakaz No. 298/227. 17.04.2006. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z2206-13
Galich, A. (2018). Perepelinoe miaso v detskom ratsione.. Available at: https://kolobok.ua/814223-perepelinoe-mjaso-v-detskom-ratsione-chem-polezno-i-chem-opasno
Miaso nutrii. Available at: https://myasnuyray.com.ua/ua/diietichne-harchuvannja-korist-mjasa-indichki/
Kharakterystyka korysti i shkody miasa strausa z foto, yak pravylno pryhotuvaty take miaso, a takozh retsepty z nym. Available at: http://how.in.ua/harakteristika-koristi-i-shkodi-myasa-strausa-z-foto-yak-pravilno-prigotuvati-take-myaso-a-takozh-retsepti-z-nim.html
NIH: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Dietary Recommendations for Healthy Children. Available at: https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease (Last accessed: 23.05.2019)
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Jakub Koralevsky, Stevo Karapandzha, Svitlana Shapoval, Anna Radchenko, Iztok Legat 2019
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.