Наукові основи технології білкової пасти для дитячого харчування з подовженим терміном зберігання
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.39175Mots-clés :
дитяче харчування, білкова паста, адаптація, біфідобактерії, лактобактерії, пребіотик, ферментація, зберіганняRésumé
В роботі показано перспективи розробки технологій білкових паст для харчування дітей від 8-ми місяців; наведено основні принципи, покладені в основу технологій виробництва продуктів термостатним способом; обґрунтовано вибір фізіологічно функціональних харчових інгредієнтів для адаптації складу продукту до молока жіночого і параметри технологічного процесу з використанням термокислотної коагуляції білків молока знежиреного
Références
Ukrainskii rynok molochnykh produktov detskogo pitaniya (2011). Elektronnyy resurs. Elektron. dan. Infagro. Available at: www/ URL: http://www.infagro.com.ua/ru/Product/Yes/37/
Kuznetsov, V. V., Lipatova, N. N. (2005). Spravochnik tekhnologa molochnogo proizvodstva, Tekhnologiya detskikh molochnykh produktov. Sankt-Peterburg: GIORD, 525.
Оbzor rynka detskogo pitaniya v Ukraine (2014). Elektronnyy resurs. Elektron. dan. Bebi-expo. Available at: http://babyexpo.ua/baby_expo/news_baby_expo/detail.php?ELEMENT_ID=5788
Zakon Ukrayiny «Pro dytyache kharchuvannya» № 142-V vid 14.09.2006 (2006). Vidomosti Verkhovnoyi Rady Ukrayiny, № 44, 433.
Tkachenko, N. A., Ukraintseva, Yu. S., Grosu, E. I. (2014). Obgruntuvannya parametriv fermentaciyi molochno-roslinnikh verchkiv u biotechnologiyi bilkovikh past dlya dytyachoho kharchuvanniya. Kharchova nauka i tekhnologiua, 4 (29), 28–36.
Ukraintseva, Yu. S., Grosu, E. I. (2014). Bilkova pasta dlya dytyachoho kharchuvanniya z podovgenim terminom zberigannya. Zbirnik naukovikh prats› molodikh uhenikh, aspirantiv ta studentiv, 194–196.
Biavati, B., Bottazzi, V., Morelli, L. (2001). Probiotics and Bifidobacteria. Novara (Italy): MOFIN ALCE, 79.
Shah, N. P. (1997). Bifidobacteria: Characteristics and potential for application in fermented milk products. Milchwissenschaft, 52 (1), 16–20.
Molder, H. W., Makellar, R. C., Yaguchi, M. (1999). Bifidobacteria and bifidogenic factors. Canadian Institute of Food Science and Technology Journal, 23 (1), 29–41. doi: 10.1016/s0315-5463(90)70197-6
Tkachenko N.A., Nazarenko, Y.V., Avershina A.S, Ukraintseva Yu.S. (2014). Starter compositions for baby cultured milk products with high level of proteolytic properties. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2/12(68), 66–71. doi: 10.15587/1729-4061.2014.23388
Roberfroid, M. B. (1998). Prebiotics and synbiotics: concepts and nutritional properties. Br. J. Nutr, 4, 197–202.
Schrezenmeir, J., de Vrese, M. (2001). Probiotics, prebiotics and synbiotics – approaching a definition. Am. J.Clin.Nutr, 2, 361–364.
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Наталія Андріївна Ткаченко, Юлія Сергіївна Українцева 2015
![Licence Creative Commons](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.