Наукові основи технології білкової пасти для дитячого харчування з подовженим терміном зберігання

Автор(и)

  • Наталія Андріївна Ткаченко Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2557-3927
  • Юлія Сергіївна Українцева Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.39175

Ключові слова:

дитяче харчування, білкова паста, адаптація, біфідобактерії, лактобактерії, пребіотик, ферментація, зберігання

Анотація

В роботі показано перспективи розробки технологій білкових паст для харчування дітей від 8-ми місяців; наведено основні принципи, покладені в основу технологій виробництва продуктів термостатним способом; обґрунтовано вибір фізіологічно функціональних харчових інгредієнтів для адаптації складу продукту до молока жіночого і параметри технологічного процесу з використанням термокислотної коагуляції білків молока знежиреного

Біографії авторів

Наталія Андріївна Ткаченко, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, профессор

Завідувач кафедри технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Юлія Сергіївна Українцева, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Посилання

Ukrainskii rynok molochnykh produktov detskogo pitaniya (2011). Elektronnyy resurs. Elektron. dan. Infagro. Available at: www/ URL: http://www.infagro.com.ua/ru/Product/Yes/37/

Kuznetsov, V. V., Lipatova, N. N. (2005). Spravochnik tekhnologa molochnogo proizvodstva, Tekhnologiya detskikh molochnykh produktov. Sankt-Peterburg: GIORD, 525.

Оbzor rynka detskogo pitaniya v Ukraine (2014). Elektronnyy resurs. Elektron. dan. Bebi-expo. Available at: http://babyexpo.ua/baby_expo/news_baby_expo/detail.php?ELEMENT_ID=5788

Zakon Ukrayiny «Pro dytyache kharchuvannya» № 142-V vid 14.09.2006 (2006). Vidomosti Verkhovnoyi Rady Ukrayiny, № 44, 433.

Tkachenko, N. A., Ukraintseva, Yu. S., Grosu, E. I. (2014). Obgruntuvannya parametriv fermentaciyi molochno-roslinnikh verchkiv u biotechnologiyi bilkovikh past dlya dytyachoho kharchuvanniya. Kharchova nauka i tekhnologiua, 4 (29), 28–36.

Ukraintseva, Yu. S., Grosu, E. I. (2014). Bilkova pasta dlya dytyachoho kharchuvanniya z podovgenim terminom zberigannya. Zbirnik naukovikh prats› molodikh uhenikh, aspirantiv ta studentiv, 194–196.

Biavati, B., Bottazzi, V., Morelli, L. (2001). Probiotics and Bifidobacteria. Novara (Italy): MOFIN ALCE, 79.

Shah, N. P. (1997). Bifidobacteria: Characteristics and potential for application in fermented milk products. Milchwissenschaft, 52 (1), 16–20.

Molder, H. W., Makellar, R. C., Yaguchi, M. (1999). Bifidobacteria and bifidogenic factors. Canadian Institute of Food Science and Technology Journal, 23 (1), 29–41. doi: 10.1016/s0315-5463(90)70197-6

Tkachenko N.A., Nazarenko, Y.V., Avershina A.S, Ukraintseva Yu.S. (2014). Starter compositions for baby cultured milk products with high level of proteolytic properties. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2/12(68), 66–71. doi: 10.15587/1729-4061.2014.23388

Roberfroid, M. B. (1998). Prebiotics and synbiotics: concepts and nutritional properties. Br. J. Nutr, 4, 197–202.

Schrezenmeir, J., de Vrese, M. (2001). Probiotics, prebiotics and synbiotics – approaching a definition. Am. J.Clin.Nutr, 2, 361–364.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-24

Номер

Розділ

Технічні науки