Технологія страв з кисломолочного сиру та крупів, збагачених органічним йодом

Auteurs-es

  • Тетяна Семенівна Незвещук-Когут Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ пл. Центральна, 7, м. Чернівці, Україна, 58002, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0006-1909
  • Любов Тодоровна Струтинська Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ пл. Центральна, 7, м. Чернівці, Україна, 58002, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4853-2914
  • Любов Тодоровна Струтинська Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ пл. Центральна, 7, м. Чернівці, Україна, 58002, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4853-2914

DOI :

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.84156

Mots-clés :

йод, зірочник, цистозіра, органічний йод, фізіологічна потреба, мікроелементи, вітаміни

Résumé

Метою роботи було розробка страв з йодовмісною сировиною. Розглянута проблема йододефіциту у раціонах харчування населення, яка призводить до порушення таких життєво важливих процесів в організмі людини як зниження інтелектуального та фізичного розвитку. Одним із найбільш перспективних напрямів ліквідації йодної недостатності є використання йодовмісної сировини: зірочника та цистозіри в стравах із крупів

Bibliographies de l'auteur-e

Тетяна Семенівна Незвещук-Когут, Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ пл. Центральна, 7, м. Чернівці, Україна, 58002

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Любов Тодоровна Струтинська, Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ пл. Центральна, 7, м. Чернівці, Україна, 58002

Старший викладач

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Любов Тодоровна Струтинська, Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ пл. Центральна, 7, м. Чернівці, Україна, 58002

Старший викладач

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Références

Chizhikova, O. G., Korshenko, L. O., Samchenko, O. M., Kastusik, A. S. (2006). Zvezdchatka – netradicionnoe jodsoderzhashhee syr'e dlja pishhevyh produktov. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ja, 5, 46–47.

Jurchak, V. G. (2002). Nauchnoe obosnovanie i razrabotka tehnologii makaronnyh izdelij uluchshennogo kachestva i profilakticheskogo naznachenija putѐm ispol'zovanija netradicionnogo syr'ja i pishhevyh dobavok. Kyiv, 22.

Korzun, V. N., Parac, A. M., Bruslova, K. M. et. al. (2004). Novi pidhody u vyrishenni problemy likvidacii' joddeficytnyh zahvorjuvan'. Problemy harchuvannja, 3, 21–25.

Peresichnyj, M. I., Fedorova, D. V., Palamarek, K. V. (2013). Proektuvannja bilkovo-roslynnyh past iz pidvyshhenym umistom jodu. Obladnannja ta tehnologii' harchovyh vyrobnyctv, 30, 135–143.

Ristic-Medic, D., Piskackova, Z., Hooper, L., Ruprich, J., Casgrain, A., Ashton, K. et. al. (2009). Methods of assessment of iodine status in humans: a systematic review. American Journal of Clinical Nutrition, 89 (6), 2052S–2069S. doi: 10.3945/ajcn.2009.27230h

Haldimann, M., Alt, A., Blanc, A., Blondeau, K. (2005). Iodine content of food groups. Journal of Food Composition and Analysis, 18 (6), 461–471. doi: 10.1016/j.jfca.2004.06.003

Tehnologija likars'kyh zasobiv. Available at: http://intranet.tdmu.edu.ua

Nastanova ST-N MOZU 42-4.0:2012. Likars'ki zasoby. Nalezhna vyrobnycha praktyka (2012). Kyiv: MOZ Ukrai'ny.

Cherry, J. P. (1982). Protein – polysaccharide interactions. Food carbohydrates, 375.

Moreno-Reyes, R., Van Oyen, H., Vandevijvere, S. (2011). Optimization of iodine intake in Belgium. Annales d’Endocrinologie, 72 (2), 158–161. doi: 10.1016/j.ando.2011.03.021

Publié-e

2016-11-30

Numéro

Rubrique

Technical Sciences