Дослідження комплексу функціонально-технологічних властивостей білка тваринного
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.86272Mots-clés :
тваринний білок, регідратація, вологопоглинаюча здатність, гелі, суспензії, емульсії, температура, м’ясопродуктиRésumé
Представлено аналіз результатів аналітичних та практичних досліджень комплексу функціонально-технологічних властивостей білка тваринного марки Gelexcel А-95 як основи для створення функціональних комплексних добавок. Встановлено закономірності їх змін залежно від технологічних чинників, визначено раціональні параметри регідратації білка тваринного, умови гелеутворення, емульгування для подальшого застосування в технологічному процесі виробництва м’ясопродуктів
Références
Salavatulina, R. M., Aliev, S. A., Lyubchenko, V. N. (1984). Izmenenie funktsionalnyih svoystv farsha varenyih kolbasnyih izdeliy, soderzhaschih molochnyie i soevyie belki. Obzornaya informatsiya. Moscow: TsNIITEI myasomolprom, 26.
Pryanishnikov, V. V. (2011). Ves spektr zhivotnyih belkov – dlya innovatsionnyih myasnyih tehnologiy. Pischevaya industriya, 2 (7), 44–46.
Kramlich, C. (1986). Sausage products. The Science of meat and meat products, 19, 326–359.
Rivas, R., Osland, D. (1983). Europe a tour through tradition and technolo. Meat Indastry, 29 (9), 24–31.
Thedens, P. (1984). Emylgatoren und emulgierende Kutterhcefsmittel fur die Herstellung von Bruhwurst. Die Fleisherei, 35 (2), 118–119.
Last, J. A., Reiser, K. M. (1984). Collagen Biosynthesis. Environmental Health Perspectives, 55, 169. doi: 10.2307/3429701
Kerry, J., Kerry, J., Ledard, D. (Eds.) (2002). Meat processing: Improving quality. Boca Raton: CRC Press. Taylor&Francis Group, 440. doi: 10.1533/9781855736665
Barkovskiy, V. F., Gorodentseva, T. B., Toporova, N. B. (1983). Osnovyi fiziko-himicheskih metodov analiza. Moscow: Vysshaja shkola, 247.
Yamlinskiy, V. P., Pchelin, V. A., Amelina, E. A. (1982). Koagulyatsionnyie kontaktyi v dispersnyih sistemah. Moscow: Himiya, 185.
Gurov, A. N., Lozinskaya, N. V., Larichev, N. A. (1983). Novyie metodyi otsenki emuliruyuschih svoystv belkov. Fizicheskaya himiya strukturirovaniya pischevyih belkov. Tallin, 55–57.
Kupriyanov, V. A., Smodlev, A. N. (2000). Osobennosti ispolzovaniya kontsentratov zhivotnogo belka pri proizvodstve myasnyih produktov. Myasnaya industriya, 7, 43–45.
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Марина Олександрівна Янчева, Олена Борисівна Дроменко 2016
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.