Розробка математичної моделі процесу заморожування клітинної суспензії

Auteurs-es

  • Inessa Burtna Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4550-9022
  • Zhanna Ostapenko Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0949-9912
  • Lyudmila Ruzhinska Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1223-7649

DOI :

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.98978

Mots-clés :

клітинна суспензія, мікробна маса, математичне моделювання, сублімаційне сушіння, температура, швидкість заморожування

Résumé

В роботі розглядається математичне моделювання процесу заморожування клітинної суспензії перед сублімаційним сушінням. Вплив умов проведення технологічної операції заморожування можна оцінити розподіленням температур мікробної суспензії в процесі заморожування.

Математична модель дозволяє визначити розподіл температур при заморожуванні, а також швидкість заморожування в залежності від властивостей середовища, що заморожується, умов відведення теплової енергії та геометрії області, в якій протікає процес

Bibliographies de l'auteur-e

Inessa Burtna, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехніки та інженерії 

Zhanna Ostapenko, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056

Кафедра біотехніки та інженерії

Lyudmila Ruzhinska, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехніки та інженерії

Références

Karpov, A. M., Ulumyev, A. A. (1982). Sushka produktov mikrobiologicheskogo sinteza. Moscow: Light and food industry, 216.

Bogdanov, S. N., Buchko, N. A., Guygo, E. I. et. al.; Guygo, E. I. (Ed.) (1986). Moscow: Agropromizdat, 320.

Gavrilov, V. P. (1977). Phisiko-himicheskie svoystva vnutri vnecletochnyh sred pri nizkih temperaturah. Biophizika, 22 (3), 544.

Androsov, V. V., Klyuchkina, T. V., Alekseev, N. G. (1982). Opredelenie evtekticheskih temperature sublimiruemuh materialov. Himiya i himicheskaya tehnologia, 5 (9), 1158–1159.

Wong, H. (1979). Osnovnye formuly i dannie po teploobmenu dlya inzhenerov. Moscow: Atomizdat, 216.

Kutaladze, S. S. (1990). Teploperedachya i gidrodynamycheskoe soprotyvlenye. Moscow: Energoizdat, 367.

Kutaladze, S. S. (1979). Osnovy teorii teploobmena. Moscow: Atomizdat, 367.

Leontyev, A. I. (Ed.) (1979). Teoriya teplomassoobmena. Moscow: Vyshaya shkola, 495.

Lykov, A. B. (1967). Teoriya teploprovodnosty. Moscow: Vyshaya shkola, 599.

Samarsky, A. A. (1977). Teoriya raznostnyh shem. Moscow: Nauka, 656.

Publié-e

2017-04-21

Numéro

Rubrique

Technical Sciences