Розробка математичної моделі процесу заморожування клітинної суспензії
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.98978Mots-clés :
клітинна суспензія, мікробна маса, математичне моделювання, сублімаційне сушіння, температура, швидкість заморожуванняRésumé
В роботі розглядається математичне моделювання процесу заморожування клітинної суспензії перед сублімаційним сушінням. Вплив умов проведення технологічної операції заморожування можна оцінити розподіленням температур мікробної суспензії в процесі заморожування.
Математична модель дозволяє визначити розподіл температур при заморожуванні, а також швидкість заморожування в залежності від властивостей середовища, що заморожується, умов відведення теплової енергії та геометрії області, в якій протікає процес
Références
Karpov, A. M., Ulumyev, A. A. (1982). Sushka produktov mikrobiologicheskogo sinteza. Moscow: Light and food industry, 216.
Bogdanov, S. N., Buchko, N. A., Guygo, E. I. et. al.; Guygo, E. I. (Ed.) (1986). Moscow: Agropromizdat, 320.
Gavrilov, V. P. (1977). Phisiko-himicheskie svoystva vnutri vnecletochnyh sred pri nizkih temperaturah. Biophizika, 22 (3), 544.
Androsov, V. V., Klyuchkina, T. V., Alekseev, N. G. (1982). Opredelenie evtekticheskih temperature sublimiruemuh materialov. Himiya i himicheskaya tehnologia, 5 (9), 1158–1159.
Wong, H. (1979). Osnovnye formuly i dannie po teploobmenu dlya inzhenerov. Moscow: Atomizdat, 216.
Kutaladze, S. S. (1990). Teploperedachya i gidrodynamycheskoe soprotyvlenye. Moscow: Energoizdat, 367.
Kutaladze, S. S. (1979). Osnovy teorii teploobmena. Moscow: Atomizdat, 367.
Leontyev, A. I. (Ed.) (1979). Teoriya teplomassoobmena. Moscow: Vyshaya shkola, 495.
Lykov, A. B. (1967). Teoriya teploprovodnosty. Moscow: Vyshaya shkola, 599.
Samarsky, A. A. (1977). Teoriya raznostnyh shem. Moscow: Nauka, 656.
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Inessa Burtna, Zhanna Ostapenko, Lyudmila Ruzhinska 2017
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.