Розробка математичної моделі процесу заморожування клітинної суспензії

Автор(и)

  • Inessa Burtna Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056, Україна https://orcid.org/0000-0003-4550-9022
  • Zhanna Ostapenko Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056, Україна https://orcid.org/0000-0003-0949-9912
  • Lyudmila Ruzhinska Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056, Україна https://orcid.org/0000-0003-1223-7649

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.98978

Ключові слова:

клітинна суспензія, мікробна маса, математичне моделювання, сублімаційне сушіння, температура, швидкість заморожування

Анотація

В роботі розглядається математичне моделювання процесу заморожування клітинної суспензії перед сублімаційним сушінням. Вплив умов проведення технологічної операції заморожування можна оцінити розподіленням температур мікробної суспензії в процесі заморожування.

Математична модель дозволяє визначити розподіл температур при заморожуванні, а також швидкість заморожування в залежності від властивостей середовища, що заморожується, умов відведення теплової енергії та геометрії області, в якій протікає процес

Біографії авторів

Inessa Burtna, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехніки та інженерії 

Zhanna Ostapenko, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056

Кафедра біотехніки та інженерії

Lyudmila Ruzhinska, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехніки та інженерії

Посилання

Karpov, A. M., Ulumyev, A. A. (1982). Sushka produktov mikrobiologicheskogo sinteza. Moscow: Light and food industry, 216.

Bogdanov, S. N., Buchko, N. A., Guygo, E. I. et. al.; Guygo, E. I. (Ed.) (1986). Moscow: Agropromizdat, 320.

Gavrilov, V. P. (1977). Phisiko-himicheskie svoystva vnutri vnecletochnyh sred pri nizkih temperaturah. Biophizika, 22 (3), 544.

Androsov, V. V., Klyuchkina, T. V., Alekseev, N. G. (1982). Opredelenie evtekticheskih temperature sublimiruemuh materialov. Himiya i himicheskaya tehnologia, 5 (9), 1158–1159.

Wong, H. (1979). Osnovnye formuly i dannie po teploobmenu dlya inzhenerov. Moscow: Atomizdat, 216.

Kutaladze, S. S. (1990). Teploperedachya i gidrodynamycheskoe soprotyvlenye. Moscow: Energoizdat, 367.

Kutaladze, S. S. (1979). Osnovy teorii teploobmena. Moscow: Atomizdat, 367.

Leontyev, A. I. (Ed.) (1979). Teoriya teplomassoobmena. Moscow: Vyshaya shkola, 495.

Lykov, A. B. (1967). Teoriya teploprovodnosty. Moscow: Vyshaya shkola, 599.

Samarsky, A. A. (1977). Teoriya raznostnyh shem. Moscow: Nauka, 656.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-21

Номер

Розділ

Технічні науки