Розробка соусів із використанням йодовмісної добавки

Autor

  • Myushfik Bakirov Харківській торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9723-9808
  • Polupan Valentin Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-3705-1616
  • Olena Zolotykhina Харківській торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0792-0558
  • Tetiana Afanasieva Харківській торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6809-3627
  • Hanna Horbenko Харківській торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3056-3683

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2018.128926

Słowa kluczowe:

дефіциту йоду, йодовмісна добавка, соуси, майонез, емульсія, органолептична оцінка, аналіз технологічної схеми

Abstrakt

У статті розглядається можливість і доцільність розробки нових видів соусів збагачених мікронутрієнтами. Описано принципова технологічна схема виробництва соусу із використанням йодованої добавки. Наведено результати органолептичних досліджень соусів, фізико-хімічні та мікробіологічні показники якості виробленого продукту, що містять у своєму складі йодовмісну добавку на основі білка

Biogramy autorów

Myushfik Bakirov, Харківській торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук, доцент

Polupan Valentin, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедрa товарознавства в митній справі

Olena Zolotykhina, Харківській торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Завідувач циклової комісії харчових технологій, спеціаліст вищої категорії

Tetiana Afanasieva, Харківській торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Викладач, спеціаліст вищої категорії

Hanna Horbenko, Харківській торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Завідуюча лабораторії, спеціаліст вищої категорії

Bibliografia

Rasmussen, L. B., Ovesen, L., Christensen, T., Knuthsen, P., Larsen, E. H., Lyhne, N. et. al. (2007). Iodine content in bread and salt in Denmark after iodization and the influence on iodine intake. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 58 (3), 231–239. doi: 10.1080/09637480701198117

Petrushevskiy, V. V., Gladkikh, V. G., Vinokurova, E. V. et. al. (1992). Biologicheskie aktivnye veshhestva pishhevykh produktov. Kyiv: Urozhay, 192.

Dedov, I. I., Yudenich, O. N., Gerasimov, G. A., Smirnov, N. P. (1992). Endemicheskiy zob. Problemy i resheniya. Problemy endokrinologii, 38 (3), 6–15.

Gaiti, E.; Braverman, L. I. (Ed.) (2000). Zobogennye faktory okruzhayushhey sredy. Bolezni shhitovidnoy zhelezy. Moscow: Meditsina, 359–377.

Karchevskiy, A. N. (2000). Znachenie mikroelementov v razvitii yododefitsitnykh zabolevaniy na primere promyshlennykh tsentrov Irkutskoy oblasti. Byulleten' Sibirskogo otdeleniya Rossiyskoy akademii meditsinskikh nauk, 2, 67–71.

Khakimova, A. M., Yunusova, A. N. (1979). Endemicheskiy zob i ego profilaktika. Kazan: Kazanskoe knizhnoe izdatel'stvo, 81.

Neymark, I. I. (1984). Zabolevaniya shhitovidnoy zhelezy v Altayskom krae. Barnaul: Altayskoe knizhnoe izdatel'stvo, 103.

Pisarevskaya, I. V. (1990). Endemicheskiy zob. Moscow: Meditsina, 22.

Volkotrub, L. P., Karavaev, N. V., Zinchenko, N. S., Yagudina, A. T. (2000). Gigienicheskie aspekty profilaktiki yoddefitsitnykh sostoyaniy. Gigiena i sanitariya, 3, 28–31.

Diakonova, A. K. (2001). Rozrobka novykh vydiv emulsiinykh produktiv na osnovi bilok-polisakharydnykh kompozytsii. Prohresyvni resursozberihaiuchi tekhnolohii ta yikh ekonomichne obgruntuvannia pidpryiemstvakh kharchuvannia. Ekonomichni problemy torhivli. P. 1. Kharkiv: KhDATOKh, 416.

Friedhoff, A. J., Miller, J. C., Armour, M., Schweitzer, J. W., Mohan, S. (2000). Role of maternal biochemistry in fetal brain development: effect of maternal thyroidectomy on behaviour and biogenic amine metabolism in rat progeny. The International Journal of Neuropsychopharmacology, 3 (2), 89–97. doi: 10.1017/s1461145700001863

DSTU 4487:2005. Maionezy. Zahalni tekhnichni umovy. Chynnyi vid 2007-01-01 (2006). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 41.

DSTU 4560:2006. Maionezy. Pravyla pryimannia ta metody vyprobuvannia. Chynnyi vid 2008-01-01 (2007). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 20.

##submission.downloads##

Opublikowane

2018-04-19

Numer

Dział

Technical Sciences