Розробка соусів із використанням йодовмісної добавки
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2018.128926Słowa kluczowe:
дефіциту йоду, йодовмісна добавка, соуси, майонез, емульсія, органолептична оцінка, аналіз технологічної схемиAbstrakt
У статті розглядається можливість і доцільність розробки нових видів соусів збагачених мікронутрієнтами. Описано принципова технологічна схема виробництва соусу із використанням йодованої добавки. Наведено результати органолептичних досліджень соусів, фізико-хімічні та мікробіологічні показники якості виробленого продукту, що містять у своєму складі йодовмісну добавку на основі білка
Bibliografia
Rasmussen, L. B., Ovesen, L., Christensen, T., Knuthsen, P., Larsen, E. H., Lyhne, N. et. al. (2007). Iodine content in bread and salt in Denmark after iodization and the influence on iodine intake. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 58 (3), 231–239. doi: 10.1080/09637480701198117
Petrushevskiy, V. V., Gladkikh, V. G., Vinokurova, E. V. et. al. (1992). Biologicheskie aktivnye veshhestva pishhevykh produktov. Kyiv: Urozhay, 192.
Dedov, I. I., Yudenich, O. N., Gerasimov, G. A., Smirnov, N. P. (1992). Endemicheskiy zob. Problemy i resheniya. Problemy endokrinologii, 38 (3), 6–15.
Gaiti, E.; Braverman, L. I. (Ed.) (2000). Zobogennye faktory okruzhayushhey sredy. Bolezni shhitovidnoy zhelezy. Moscow: Meditsina, 359–377.
Karchevskiy, A. N. (2000). Znachenie mikroelementov v razvitii yododefitsitnykh zabolevaniy na primere promyshlennykh tsentrov Irkutskoy oblasti. Byulleten' Sibirskogo otdeleniya Rossiyskoy akademii meditsinskikh nauk, 2, 67–71.
Khakimova, A. M., Yunusova, A. N. (1979). Endemicheskiy zob i ego profilaktika. Kazan: Kazanskoe knizhnoe izdatel'stvo, 81.
Neymark, I. I. (1984). Zabolevaniya shhitovidnoy zhelezy v Altayskom krae. Barnaul: Altayskoe knizhnoe izdatel'stvo, 103.
Pisarevskaya, I. V. (1990). Endemicheskiy zob. Moscow: Meditsina, 22.
Volkotrub, L. P., Karavaev, N. V., Zinchenko, N. S., Yagudina, A. T. (2000). Gigienicheskie aspekty profilaktiki yoddefitsitnykh sostoyaniy. Gigiena i sanitariya, 3, 28–31.
Diakonova, A. K. (2001). Rozrobka novykh vydiv emulsiinykh produktiv na osnovi bilok-polisakharydnykh kompozytsii. Prohresyvni resursozberihaiuchi tekhnolohii ta yikh ekonomichne obgruntuvannia pidpryiemstvakh kharchuvannia. Ekonomichni problemy torhivli. P. 1. Kharkiv: KhDATOKh, 416.
Friedhoff, A. J., Miller, J. C., Armour, M., Schweitzer, J. W., Mohan, S. (2000). Role of maternal biochemistry in fetal brain development: effect of maternal thyroidectomy on behaviour and biogenic amine metabolism in rat progeny. The International Journal of Neuropsychopharmacology, 3 (2), 89–97. doi: 10.1017/s1461145700001863
DSTU 4487:2005. Maionezy. Zahalni tekhnichni umovy. Chynnyi vid 2007-01-01 (2006). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 41.
DSTU 4560:2006. Maionezy. Pravyla pryimannia ta metody vyprobuvannia. Chynnyi vid 2008-01-01 (2007). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 20.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2018 Myushfik Bakirov, Polupan Valentin, Olena Zolotykhina, Tetiana Afanasieva, Hanna Horbenko
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.