Дослідження пектинових речовин як адсорбентів ароматичних речовин ефірних олій
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2014.26400Słowa kluczowe:
ефірна олія, інкапсулювання, ароматичні речовини, гуміарабік, яблучний та буряковий пектини, адсорбціяAbstrakt
Обґрунтовано перспективність використання гуміарабіку як адсорбенту ароматичних речовин ефірних олій. Його адсорбційні властивості порівнювались з яблучним та буряковим пектинами, які довели високу селективність гуміарабіку. Встановлено динаміку адсорбції ароматичних речовин, що вказує на стабілізацію хімічного складу ефірної олії при нанесенні на гуміарабік без проведення їх попередньої детерпенізації та полегшує процес інкапсулювання.
Bibliografia
Baser, K., Buchbauer, G. (2010). Handbook of Essential Oils - science, technology and applications. CRC Press, 994.
Hui, Y. (2010). Handbook of fruit and vegetable flavors. A John wiley and sons, 1117.
Mclver, B. (29.08.2002). Patent № CA 2438516 USA. A61K8/11, C11D17/00C, A61K8/73F, C11D17/00D, A61K8/73, C11D3/50B2, A61K8/97, A61Q13/00, A23L1/00P4, C11D3/22B, C11D3/22E, C11D9/44B, A23L1/22B. Encapsulation of flavour and/or fragrance composition. № CA2438516 A1 filling 16.02.2001.
Charles, L., Marcus, A. (27.02.2009). Patent № 2347608 Russian Federation. B01J 13/16, A01N 25/28, C11B 9/00, C11D 17/08. Encapsulation of essential oils. № 2005138511/04 filling 10.06.2006.
Granato, D., Branco, G. F., Nazzaro, F., Cruz, A. G., Faria, J. A. F. (2010). Functional foods and nondairy probiotic food development: trends, concepts and products. Comp Rev Food Sci Food Saf. 9(3), 292–302. doi:10.1111/j.1541-4337.2010.00110.x
Cruz, A. G., Cadena, R. S., Walter, E. H. M., Mortazavian, A. M., Granato, D., Faria, J. A. F., Bolini, H. M. A. (2010). Sensory Analysis: Relevance for Prebiotic, Probiotic, and Synbiotic Product Development.Food Science and Technology, 9 (4), 358–373. doi: 10.1111/j.1541-4337.2010.00115.x
Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. N Engl J Med, 366 (4), 321–329. doi:10.1056/nejmoa1012848
Ford, E. S., Bergmann, M. M., Kröger, J.et al. (2009). Healthy living is the best revenge: findings from the European Prospective Investigation Into Cancer andNutrition-Potsdam study. Arch Intern Med. 169 (15),1355-1361. doi: 10.1001/archinternmed.2009.237
Madene, A., Jacquot, M., Scher, J., Desobry, S. (2006). Flavour encapsulation and controlled release – a review. International Journal of Food Science and Technology.41(1), 1-21. doi:10.1111/j.1365-2621.2005.00980.x
Oman, M., Škerget, M., Željko, K. (2013). Application of supercritical fluid extraction for the separation of nutraceuticals and other phytochemicals from plant material. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 32(2), 183–226.
Donchenko, L. V. (2000). Technology of pectin and pectin products / L.V. Donchenko. Мoscow: DеLi, 256.
Martin, A. M. (2013). Hydrodynamic Properties of Whole Arabic Gum. American Journal of Food Science and Technology.1 (3), 60–66.
Chandraju, S. R., Mythily, C. S., Kumar, C. (2012). Isolation of simple sugar from a hydro colloid: gum arabic. Recent Research in Science and Technology. 4 (11), 34–36.
Castro, F. P., Cunha, T. M., Barreto, P. L. M., Camboni, R. D. M., Prudencio, E. S. (2008). Effect of oligofructose incorporation on the properties of fermentedprobiotic lactic beverages. Int J Dairy Technol.62, 68–74. doi: 10.1111/j.1471-0307.2008.00447.x
Mayo, P. D. (1993). Terpenoids. Moscow: Publishing house foreign literature, 494.
Vojtkevich, S. A. (1999). Essential oils for perfumes and aromatherapy. Moscow: Food industry, 282.
Glyn, P. Handbook of hydrocolloids (2nd edition). (2009). Woodhead Publishing LTD, 948.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2014 Наталія Василівна Чепель, Олена Вікторівна Грек
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.