Дослідження пектинових речовин як адсорбентів ароматичних речовин ефірних олій
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2014.26400Ключові слова:
ефірна олія, інкапсулювання, ароматичні речовини, гуміарабік, яблучний та буряковий пектини, адсорбціяАнотація
Обґрунтовано перспективність використання гуміарабіку як адсорбенту ароматичних речовин ефірних олій. Його адсорбційні властивості порівнювались з яблучним та буряковим пектинами, які довели високу селективність гуміарабіку. Встановлено динаміку адсорбції ароматичних речовин, що вказує на стабілізацію хімічного складу ефірної олії при нанесенні на гуміарабік без проведення їх попередньої детерпенізації та полегшує процес інкапсулювання.
Посилання
Baser, K., Buchbauer, G. (2010). Handbook of Essential Oils - science, technology and applications. CRC Press, 994.
Hui, Y. (2010). Handbook of fruit and vegetable flavors. A John wiley and sons, 1117.
Mclver, B. (29.08.2002). Patent № CA 2438516 USA. A61K8/11, C11D17/00C, A61K8/73F, C11D17/00D, A61K8/73, C11D3/50B2, A61K8/97, A61Q13/00, A23L1/00P4, C11D3/22B, C11D3/22E, C11D9/44B, A23L1/22B. Encapsulation of flavour and/or fragrance composition. № CA2438516 A1 filling 16.02.2001.
Charles, L., Marcus, A. (27.02.2009). Patent № 2347608 Russian Federation. B01J 13/16, A01N 25/28, C11B 9/00, C11D 17/08. Encapsulation of essential oils. № 2005138511/04 filling 10.06.2006.
Granato, D., Branco, G. F., Nazzaro, F., Cruz, A. G., Faria, J. A. F. (2010). Functional foods and nondairy probiotic food development: trends, concepts and products. Comp Rev Food Sci Food Saf. 9(3), 292–302. doi:10.1111/j.1541-4337.2010.00110.x
Cruz, A. G., Cadena, R. S., Walter, E. H. M., Mortazavian, A. M., Granato, D., Faria, J. A. F., Bolini, H. M. A. (2010). Sensory Analysis: Relevance for Prebiotic, Probiotic, and Synbiotic Product Development.Food Science and Technology, 9 (4), 358–373. doi: 10.1111/j.1541-4337.2010.00115.x
Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. N Engl J Med, 366 (4), 321–329. doi:10.1056/nejmoa1012848
Ford, E. S., Bergmann, M. M., Kröger, J.et al. (2009). Healthy living is the best revenge: findings from the European Prospective Investigation Into Cancer andNutrition-Potsdam study. Arch Intern Med. 169 (15),1355-1361. doi: 10.1001/archinternmed.2009.237
Madene, A., Jacquot, M., Scher, J., Desobry, S. (2006). Flavour encapsulation and controlled release – a review. International Journal of Food Science and Technology.41(1), 1-21. doi:10.1111/j.1365-2621.2005.00980.x
Oman, M., Škerget, M., Željko, K. (2013). Application of supercritical fluid extraction for the separation of nutraceuticals and other phytochemicals from plant material. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 32(2), 183–226.
Donchenko, L. V. (2000). Technology of pectin and pectin products / L.V. Donchenko. Мoscow: DеLi, 256.
Martin, A. M. (2013). Hydrodynamic Properties of Whole Arabic Gum. American Journal of Food Science and Technology.1 (3), 60–66.
Chandraju, S. R., Mythily, C. S., Kumar, C. (2012). Isolation of simple sugar from a hydro colloid: gum arabic. Recent Research in Science and Technology. 4 (11), 34–36.
Castro, F. P., Cunha, T. M., Barreto, P. L. M., Camboni, R. D. M., Prudencio, E. S. (2008). Effect of oligofructose incorporation on the properties of fermentedprobiotic lactic beverages. Int J Dairy Technol.62, 68–74. doi: 10.1111/j.1471-0307.2008.00447.x
Mayo, P. D. (1993). Terpenoids. Moscow: Publishing house foreign literature, 494.
Vojtkevich, S. A. (1999). Essential oils for perfumes and aromatherapy. Moscow: Food industry, 282.
Glyn, P. Handbook of hydrocolloids (2nd edition). (2009). Woodhead Publishing LTD, 948.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Наталія Василівна Чепель, Олена Вікторівна Грек
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.