Дослідження впливу комплексної добавки «Мальтовин» на функціональні властивості заморожених м'ясних напівфабрикатів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2014.31981Słowa kluczowe:
м’ясні заморожені рубані напівфабрикати, комплексна добавка, антиокиснювач, функціональні властивості, поліфенолиAbstrakt
В статті наведені дослідження впливу поліфенольної добавки «Мальтовин» на функціональні показники заморожених рубаних напівфабрикатів вироблених за різними технологіями. Аналіз отриманих експериментальних даних дозволяє зробити висновок, що використання комплексної добавки в кількості 2 % до маси сировини затримує окиснення ліпідів і сприяє виробництву продукції високої якості та пролонгованого терміну зберігання.
Bibliografia
Vinnikova, L. G., Sharpe, G. O., Asaulyak, A. V. (2012). Patent 71060 UA МРКА22С 7/00 (2012.01), Method of production cutlets. Applicant and patent holder Odessa national academy of food technologies. № 201203568; appl. 26.03.2012; publ. 25.06.2012.
Jarinov, A. I. (1994). Bases of modern technologies for processing meat. Moscow, PTI-centre, 254.
Savіnok, O. M., Lіtvіnova, І. O. (2013). Patent 79879 UA МРК 51 А 23 L 1/29 (2006.01), Method of obsession functіonal additive "Maltovin". Applicant and patent holder Odessa national academy of food technologies. № 201210153; appl. 27.08.2012; publ. 13.05.2013, Bull. № 9.
Samozvon, О. N., Pivovar, О. К., Bondarenko, N. G. (2008). Study of possible use the additive from the fruit of alder as an antioxidant in the production of minced meat, 7, 194–203.
Kochieva, I. V., Plotnikov, E. E. et al. (2008). An effective way to slow the oxidative processes. J. Meat Industry, 8, 62–63.
Kochieva, I. V., Plotnikov, E. E. et al. (2008). Prospective antioxidant plant origin. J. Meat Industry, 7, 60–62.
Plotnikov, E. E., Glazova, G. V. et al. (2010). Plant antioxidants in the production of meat products. J. Meat Industry, 7, 26–28.
Hurynovich, G. V., Lisin, K. V., Potipaeva, N. N. (2005). The drug to prolong the shelf life of meat semi-finished. J. Meat Industry, 2, 31–33.
Hurynovich, G. V., Potipaeva, N. N. (2009). Natural antioxidant for meat products. J. World meat technologies, 2-3, 36–39.
Gushchin, V. V., Kulishev, B. V., Makoveev, I. I., Mitrofanov, N. S. (2002). The technology of semi-finished poultry meat. Moscow: Kolos, 119.
Antipova, L. V., Glotova, I. A., Rogov, I. A. (2004). Research methods of meat and meat products. Moscow: KolosS, 571.
Sharpe, A. A., Vinnikova, L. G., Soletskaya, A. D., Zyuzko, A. V. (2010). Influence of temperature to functional and technological properties of frozen meat semi-finished. Food Science and Technology, 2 (11), 68–69.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2014 Інна Олександрівна Літвінова, Оксана Миколаївна Савінок
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.