Дослідження пробіотичних властивостей штамів Bacillus sp. 1.1. та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2014.32023Słowa kluczowe:
бацилярні пробіотики, антагоністичні активність бацил, кормові пробіотики, вплив жовчі на бацили, атибіотикиAbstrakt
Проведено дослідження пробіотичних властивостей, виділенних з навколишнього середовища штамів Bacillus sp. 1.1. та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113. Встановлено їх морфологічні та фізіолого-біохімічні ознаки, досліджено та встановлено високу та середню антагоністичну активність щодо музейних та актуальних штамів умовно патогенних мікроорганізмів. Показана стійкість до низьких та високих значень рН та різних концентрацій жовчних кислот.
Bibliografia
Pirog, T. P. (2010). Zagalna microbiologiya [General Microbiology]. NUHT, 632.
Bucenko, L. M., Penchuk, Ju. M., Pirog, T. P. (2010). Tekhnologii mikrobnogo sintezy likarskih zasobiv [Technology of drugs microbial synthesis]. Kyiv, Ukraine: NUHT, 323.
Starovoytova, S. O., Skrocka, O. I., Penchuk, Ju. M., Pirog, T. P. (2012). Tekhnologiya pobiotikiv [Probiotics technology]. Kyiv, Ukraine: NUHT, 318.
Cutting, S. (2011). Bacillus probiotics. Food Microbiology, 28 (2), 214–220. doi: 10.1016/j.fm.2010.03.007
Sanders, M., Morelli, L., Tompkins, T. (2003). Sporoformers as human probiotics: Bacillus, Sporolactobacillus, and Brevibacillus. Comprehensive reviews in food science and food safety. 2 (3), 101–110. doi 10.1111/j.1541-4337.2003.tb00017.x
Khaneja, R., Perez-Fons, L., Fakhry, S., Baccigalupi, L., Steiger, S., To, E., Sandmann, G., Dong, T., Ricca, E., Fraser, P., Cutting, S. (2009). Carotenoids found in Bacillus. Journal of Applied Microbiology. 108 (6), 1889–1902. doi: 10.1111/j.1365-2672.2009.04590.x
Pohilenko, V. D., Pereligin, V. V. (2008). Probiotiki na osnove sporoobrazuyushih bakteriy i ih bezopasnost [Probiotics based on spore-forming bacteria and their safety]. Newspaper “news of Medicine and Pharmacy”, 18 (259).
Krieg, N. R. (Ed.) (1984). Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology, Volume 1. Baltimore: The Williams & Wilkins Co., 964.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2014 Владислав Олександрович Мілян, Максим Андрійович Хархота, Олексій Олександрович Нечипуренко
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.