Дослідження пробіотичних властивостей штамів Bacillus sp. 1.1. та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113

Автор(и)

  • Владислав Олександрович Мілян Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Максим Андрійович Хархота Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ вул. Академіка Заболотного, 154, м. Київ, Україна, 03143, Україна
  • Олексій Олександрович Нечипуренко Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ вул. Академіка Заболотного, 154, м. Київ, Україна, 03143, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2014.32023

Ключові слова:

бацилярні пробіотики, антагоністичні активність бацил, кормові пробіотики, вплив жовчі на бацили, атибіотики

Анотація

Проведено дослідження пробіотичних властивостей, виділенних з навколишнього середовища штамів Bacillus sp. 1.1. та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113. Встановлено їх морфологічні та фізіолого-біохімічні ознаки, досліджено та встановлено високу та середню антагоністичну активність щодо музейних та актуальних штамів умовно патогенних мікроорганізмів. Показана стійкість до низьких та високих значень рН та різних концентрацій жовчних кислот.

Біографії авторів

Владислав Олександрович Мілян, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кафедра біотехнології і мікробіології

Максим Андрійович Хархота, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ вул. Академіка Заболотного, 154, м. Київ, Україна, 03143

Кандидат біологічних наук

Відділ антибіотиків

Олексій Олександрович Нечипуренко, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ вул. Академіка Заболотного, 154, м. Київ, Україна, 03143

Аспірант

Відділ антибіотиків

Посилання

Pirog, T. P. (2010). Zagalna microbiologiya [General Microbiology]. NUHT, 632.

Bucenko, L. M., Penchuk, Ju. M., Pirog, T. P. (2010). Tekhnologii mikrobnogo sintezy likarskih zasobiv [Technology of drugs microbial synthesis]. Kyiv, Ukraine: NUHT, 323.

Starovoytova, S. O., Skrocka, O. I., Penchuk, Ju. M., Pirog, T. P. (2012). Tekhnologiya pobiotikiv [Probiotics technology]. Kyiv, Ukraine: NUHT, 318.

Cutting, S. (2011). Bacillus probiotics. Food Microbiology, 28 (2), 214–220. doi: 10.1016/j.fm.2010.03.007

Sanders, M., Morelli, L., Tompkins, T. (2003). Sporoformers as human probiotics: Bacillus, Sporolactobacillus, and Brevibacillus. Comprehensive reviews in food science and food safety. 2 (3), 101–110. doi 10.1111/j.1541-4337.2003.tb00017.x

Khaneja, R., Perez-Fons, L., Fakhry, S., Baccigalupi, L., Steiger, S., To, E., Sandmann, G., Dong, T., Ricca, E., Fraser, P., Cutting, S. (2009). Carotenoids found in Bacillus. Journal of Applied Microbiology. 108 (6), 1889–1902. doi: 10.1111/j.1365-2672.2009.04590.x

Pohilenko, V. D., Pereligin, V. V. (2008). Probiotiki na osnove sporoobrazuyushih bakteriy i ih bezopasnost [Probiotics based on spore-forming bacteria and their safety]. Newspaper “news of Medicine and Pharmacy”, 18 (259).

Krieg, N. R. (Ed.) (1984). Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology, Volume 1. Baltimore: The Williams & Wilkins Co., 964.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-25

Номер

Розділ

Біологічні науки