Аналіз впливу паковань на якість продуктів харчування
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.92373Słowa kluczowe:
паковання зі змінюваними газовими середовищами, активні паковання, інтелектуальні паковання, функції паковань, показники якостіAbstrakt
Розглянуто специфічні особливості зберігання різних продуктів харчування, вплив деструктивних факторів на погіршення їх споживчої цінності та товарного вигляду. Досліджено роль основних видів сучасних паковань та їх функцій в збереженні, а подекуди, і покращенні цілої низки об’єктивних та суб’єктивних показників якості продуктів харчування та в розширенні можливостей їх використання
Bibliografia
Sidorenco, S., Dudla, I. (2004). Vlijanije upacovochnuh materialov na kachestvo pichevoj produkcij. Izvestija vusshih uchebnuh zavedenij. Pischevaja tehnologija, 1, 112–114.
Junusov, E. Sh., Ezhkova, G. O., Garipov, R. M., Jefremova, A. A., Nosov, V. V. (2015). Ispolzovanie novuh polimernuh materialov dlja upacovki polufabricatov pticu. Vestnik Kazanskokgo tehnologichnogo universiteta, 18 (16), 200–203.
Pasichnuj, V. M., Hrapachov, O. V., Marunin, A. I. (2016). Vukorustanja modufikovanogo gazovogo seredovushcha ta vacuumuvanja pru pakuvanni ta zberiganni oholodzhenogo mjasa ta napivfabrukativ z njogo. Naukovuj visnuk lvivskogo nacionalnogo universutetu veterunarnoji meducunu ta biotehnologij imeni S. Z. G'zhyc'kogo, 18 (2 (68)), 68–72.
Rozaljonok, T. A., Sidorin, Y. Y. (2014). Issledovanie i razrabotka antimikrobnoj kompoziciji dlja pischevuh upakovok. Tehnika і tehnologija pischevuh proizvodstv, 2, 130–134.
Najchenko, V. M. (2012). Vpluv umov zberigannja plodiv kistochkovuh kultur na urazhennja jih fitopatogennoju mikrofloroju ta fiziologichnumu rozladamu. Vіsnik Umanskogo nacionalnogo universutetu sadivnuctva, 1-2, 124–131.
Veber, G. (2010). Nanorazmernuje komponentu v upakovochnuh materialah. Mjasnye tehnologii, 6, 34–37. Available at: http://www.meatbranch.com/publ/view/504.html
Steeman, A. (2016). Autonomization: delegating new functions to packaging. Examples. Best in Packaging. Available at: https://bestinpackaging.com/2016/07/21/autonomization-delegating-new-functions-to-packaging-part-02-examples/
DSTU-Н ISO/IЕC Guide 41:2004. Nastanovu stosovno pakuvanja. Polozgenja, sprjamovani na zadovolenja potreb spoguvacha (2006). Kyiv: Dergspoguvstandart Ukraine, 10.
Shreder, V. L., Kulik, N. V. (2006). Interaktivnaja polimernaja upakovka. Newchemistry.ru. Available at: http://shhshhshh.neshhchemistry.ru/letter.php?n_id=1375
IMMER Ukrplastic. Available at: http://www.ukrplastic.com/ua/
Upakovka HeatGenie (2012). Pakko.me. Available at: http://www.upakovano.ru/articles/427954
Intelektual'naja upakovka. iPak. Available at: http://www.ipakag.com/ru/products-2/11-ipakag/products/intelligent-packaging/27-intelektyalnaya-ypakovka
Top glavnuh sobutij runka upakovki (2016). Osnova. Available at: http://article.unipack.ru/60863
Ecolean – legkaja upakovka. Available at: https://www.ecolean.com/ru/package/#
Luchko, A. (2014). 13 primerov «umnogo» dizajna upakovok. Look at me. Available at: http://www.lookatme.ru/mag/live/inspiration-lists/202077-smart-package
DSTU 4518:2008. Produktu harchovi. Markuvanja dlja spoguvachiv (2008). Kyiv: Dergspoguvstandart Ukraine, 39.
Pro osnovni pryncypy ta vymogy do bezpechnosti ta jakosti harchovyh produktiv (1997). Verhovna Rada Ukrai'ny, No. 771/97-VR. Available at: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80
Gigienicheskie normativy GN 2.3.972-00 (2000). Moscow: Federal'nyj centr gossanjepidnadzora Minzdrava Rossii, 55. Available at: http://docs.nevacert.ru/files/sanpin/gn_2.3.3.972-00.pdf
Pro vymogy do predmetiv ta materialiv, shho kontaktujut' z harchovymy produktamy (2012). Ministerstvo agrarnoi' polityky ta prodovol'stva Ukrai'ny, No. 9450. Available at: http://minagro.gov.ua/node/18243
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2017 Олена Сергіївна Калініна, Роман Іванович Байцар
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.