Research of influence of biological activation on the vitamin complex of grain cereal cultures
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.107207Ключевые слова:
biological activation, germinated grain, vitamins, wheat, bare grain oats, triticaleАннотация
The hydrothermal treatment of grain of cereal cultures - wheat, bare grain oats, triticale, which promotes increase in its nutritional value, in particular increase in amount of vitamins, by biological activation is offered. In the course of the offered grain preparation contents of anti-mineral substance of phytin significantly decrease, the content of vitamins of antioxidants, vitamins of group B and inositol considerably grows
Библиографические ссылки
Tsipriyan, V. I. (Ed.) (2001). Ozdorovitelnoe i dieticheskoe pitanie. Kyiv: Globus, 336.
Vanhanen, V. V., Vanhanen, V. D. (2000). Uchenie o pitanii. Donetsk: Donechchina, 352.
Yayting, M., Lobstayn, T. (2001). Pitanie dlya detey i podrostkov. Moscow: FAIR-PRESS, 270.
Prykhod'ko, A. D. (2000). Proroshchene zerno, yak odyn iz chynnykiv vidtvornoyi zdatnosti ptytsi. Rozvedennya i henetyka tvaryn, 33, 111–113.
Shaskolskaya, N. D., Shaskolskyi, V. V. (2010). Samaya poleznaya eda – prorostki. Moscow: Azbuka, 192.
Kim, Y. S., Kim, J. G., Lee, Y. S., Kang, I.-J. (2005). Comparison of the Chemical Components of Buckwheat Seed and Sprout. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 34 (1), 81–86. doi: 10.3746/jkfn.2005.34.1.081
Rakcejeva, T., Zagorska, J., Zvezdina, E. (2014). Gassy Ozone Effect on Quality Parameters of Flaxes Made from Biologically Activated Whole Wheat Grains. International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 8 (4), 396–399.
Iordan, M., Stoica, A., Popescu, E. C. (2013). Сhanges in quality indices of wheat bread enriched with biologically active preparations. Annals. Food science and technology, 14 (2), 165–170.
Mendez, F., Maier, D. E., Mason, L. J., Woloshuk, C. P. (2003). Penetration of ozone into columns of stored grains and effects on chemical composition and processing performance. Journal of Stored Products Research, 39 (1), 33–44. doi: 10.1016/s0022-474x(02)00015-2
Kim, S.-J., Zaidul, I. S. M., Suzuki, T., Mukasa, Y., Hashimoto, N., Takigawa, S. et. al. (2008). Comparison of phenolic compositions between common and tartary buckwheat (Fagopyrum) sprouts. Food Chemistry, 110 (4), 814–820. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.02.050
Arutyunyan, T. V., Hladkyy, F. F., Danylova, L. A. (2013). Zminy lipidnoho skladu pshenytsi ta suputnikh rechovyn pry proroshchuvanni. Visnyk NTU «KhPI», 55, 104–112.
Dudkin, M. S., Cherno, N. K., Kazanskaya, I. S., Vaynshteyn, S. G., Masik, A. M. (1988). Pischevyie volokna. Kyiv: Urozhay, 152.
Tashmenov, R. S., Sabirov, K. A., Ibragimov, A. Ya., Karabaev, A. Sh. (1990). Analiz fitina v othodah proizvodstva risa. Himiko-farmatsevticheskiy zhurnal, 24 (10), 86–87.
Antonyuk, V. O., Antonyuk, L. Ya. (2000). Oderzhannya fitinu ta lektinu iz zarodkiv pshenitsi v odnomu tehnologichnomu tsikli. Ukrayins'kyi biokhimichnyi zhurnal, 72 (2), 97–99.
Meletyev, A. Ye., Todosiychuk, S. R., Koshova, V. M. (2007). Tekhnokhimichnyy kontrol vyrobnytstva solodu, pyva i bezalkoholnykh napoyiv. Kyiv: Nova knyha, 385.
Ermakova, A. I. (Ed.) (1987). Metodyi biohimicheskogo issledovoniya rasteniy. Leningrad: Agropromizdat, 430.
Ostrovskyi, Yu. M., Spyrychev, V. B., Matusys, Y. Y. et. al.; Ostrovskyi, Yu. M. (Ed.) (1979). Eksperimentalnaya vitaminologiya. Minsk: Nauka i tehnika, 552.
Kodentsova, V. M. (1994). Vyidelenie riboflavinsvyazyivayuschego apobelka iz belka kurinyih yaits i ego ispolzovanie dlya opredeleniya riboflavina v biologicheskih obraztsah. Prikladnaya biohimiya i mikrobiologiya, 30 (4-5), 603–609.
Sripriya, G., Antony, U., Chandra, T. S. (1997). Changes in carbohydrate, free amino acids, organic acids, phytate and HCl extractability of minerals during germination and fermentation of finger millet (Eleusine coracana). Food Chemistry, 58 (4), 345–350. doi: 10.1016/s0308-8146(96)00206-3
Загрузки
Опубликован
Выпуск
Раздел
Лицензия
Copyright (c) 2017 Svitlana Bazhay-Zhezherun, Ludmyla Bereza-Kindzerska, Olga Togachynska
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
Наше издание использует положения об авторских правах Creative Commons CC BY для журналов открытого доступа.
Авторы, которые публикуются в этом журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы оставляют за собой право на авторство своей работы и передают журналу право первой публикации этой работы на условиях лицензии Creative Commons CC BY, которая позволяет другим лицам свободно распространять опубликованную работу с обязательной ссылкой на авторов оригинальной работы и первую публикацию работы в этом журнале.
2. Авторы имеют право заключать самостоятельные дополнительные соглашения, которые касаются неэксклюзивного распространения работы в том виде, в котором она была опубликована этим журналом (например, размещать работу в электронном хранилище учреждения или публиковать в составе монографии), при условии сохранения ссылки на первую публикацию работы в этом журнале .