Класифікація та аналіз роботи ферментерів з механічними перемішуючими пристроями в аеробних процесах біотехнології

Авторы

  • Дмитро Миколайович Закоморний Национальный технический университет Украины «КПИ» пр. Победы, 37, г. Киев, Украина, 03056, Ukraine
  • Вадим Миколайович Поводзинський Национальный технический университет Украины «Киевский политехнический институт» пр. Победы, 37, г. Киев, Украина, 03056, Ukraine
  • Владислав Юрійович Шибецький Национальный технический университет Украины «Киевский политехнический институт» пр. Победы, 37, г. Киев, Украина, 03056, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5482-0838

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.42614

Ключевые слова:

біологічний агент, ферментер, культивування, біотехнологія, гідродинаміка, масопередача, механічний перемішуючий пристрій

Аннотация

Нами запропонована сучасна класифікація промислових ферментерів з введенням енергії механічними перемішуючими пристроями та наведений аналіз специфіки потоків багатофазної системи, що на підставі аналізу процесів масопередачі кисню в процесах аеробного культивування дозволяє розрахувати основні параметри конструкції типових груп апаратів

Биографии авторов

Дмитро Миколайович Закоморний, Национальный технический университет Украины «КПИ» пр. Победы, 37, г. Киев, Украина, 03056

Кафедра биотехники и инженерии 

Вадим Миколайович Поводзинський, Национальный технический университет Украины «Киевский политехнический институт» пр. Победы, 37, г. Киев, Украина, 03056

Кандидат технических наук, доцент

Кафедра биотехники и инженерии

Владислав Юрійович Шибецький, Национальный технический университет Украины «Киевский политехнический институт» пр. Победы, 37, г. Киев, Украина, 03056

Асистент

Кафедра біотехніки та інженерії

Библиографические ссылки

Gafarov, V., Vinarov A., Gordeev L. (1979). Simulation biochemistry reactors. Moscow: Forest industrial-ness, 344.

Viesturs, C., Kuznetsov A., Savenkov V. (1988). Viesturs fermentation systems – Riga: Zinatne, 368.

Schuger, К. (1980). Neue Bioreaktoren for aerobe Prozesse. Chem-Ing.-Techn., 52 (12), 951–965. doi: 10.1002/cite.330521205

Viesturs, C. E. (1972). Aeration and mixing in the process of cultivation of microorganisms. Moscow, 54–67.

Povodzinskiy, V. M., Rezenchuk, O. E., Shibetskiy, V. Y. (2011). Classification and analysis of fermenters with air mixing. Scientific news NTUU "KPI", 3, 79–84.

Barabash, V. M., Begichev, V. I., Belevitsky, M. A., Smirnov, N. N. (2007). Problems and tendencies of development of the theory and practice of mixing liquid media. Theoretical fundamentals of chemical technology, 41 (2), 140–147.

Guidance Document RD 26.260.008-92 (1993). Fermenter for production of microbiological synthesis. Methods of calculating the basic structural elements and modes of operation. Official publication.

Aiba, S. (1975). Biochemical technology and equipment. Ed. and with an introduction by GK Scriabin, PI Nikolayev. Moscow: Food Industry, 288.

Stabnikov, V. N., Loboda, P. P., Povodzinskiy, V. M. (1984). Features of the calculation fermenters with vibromixing device. Chem. and Petr. engineering, 5, 26–28.

Ruzhinska, L. I., Povodzinskiy, V. M., Cherednik, E. M., Morozov, E. V. (2013). Mathematical modeling of mixing by culturing biological agents that are sensitive to shear stress. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1/4 (61), 27–30. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/9148/7931

Povodzinskiy, V. M., Ruzhinska, L. I., Shibetskiy, V. Y. (2010). Modelling hydrodynamics rolernoho fermenter in biotechnology vaccines. Scientific Herald of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology, 12, 2 (44), Part 4, 76–81.

Опубликован

2015-05-19

Выпуск

Раздел

Технические науки