Розробка методики кількісного визначення дигідрокверцетину. Повідомлення 1
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.59243Ключевые слова:
фотоколориметричний метод, кількісне визначення, валідаційні характеристики, Державна фармакопея України, дигідрокверцетинАннотация
На сьогодні помітно зростає науковий інтерес до вивчення флавоноїдів в рослинних об’єктах, що пов'язано з їх високою біологічною активністю. У зв'язку з цим актуальним завданням аналітичної хімії є розробка доступних аналітичних методик визначення флавоноїдів в рослинних об’єктах.
Мета. Метою роботи була розробка специфічної методики кількісного визначення дигідрокверцетину і визначення її валідаційних характеристик.
Методи. Розроблена фотоколориметрична методика кількісного визначення ДКВ, яка базувалась на специфічній реакції утворення ціанідинхлориду при додаванні до розчину дигідрокверцетину цинкового порошку у кислому середовищі.
Результати. Розроблено фотоколориметричну методику визначення флавоноїдів в перерахунку на ДКВ, визначені її основні валідаційні характеристики. Отриманi метрологiчнi характеристики фотоколориметричної методики визначення ДКВ не перевищували критерiї прийнятностi вiдповiдно до вимог Державної фармакопеї України.
Висновки. За результатами статистичної обробки експериментальних даних встановлено, що розроблена методика може бути використана для кількісного визначення ДКВ. Отримані метрологічні данні свідчать, що методика відтворювалась в умовах двох різних лабораторій, з довірчою вірогідністю 95 % відхилення одиничного значення складало 101,85±2,54 %
Библиографические ссылки
Galleano, M., Pechanova, O., G. Fraga, C. (2010). Hypertension, Nitric Oxide, Oxidants, and Dietary Plant Polyphenols. Current Pharmaceutical Biotechnology, 11 (8), 837–848. doi: 10.2174/138920110793262114
Przybylski, R., Gruczyńska, E. (2009). A review of nutritional and nutraceutical components of Buckwheat. Eur. J. Plant Sci. Biotechnol., 3 (1), 10–22. Available at: http://www.globalsciencebooks.info/Online/GSBOnline/images/0906/EJPSB_3(SI1)/EJPSB_3(SI1)10-22o.pdf
Cucciolla, V., Borriello, A., Oliva, A., Galletti, P., Zappia, V., Ragione, F. D. (2007). Resveratrol: From Basic Science to the Clinic. Cell Cycle, 6 (20), 2495–2510. doi: 10.4161/cc.6.20.4815
Zielińska, D., Szawara-Nowak, D., Zieliński, H. (2010). Determination of the antioxidant activity of rutin and its contribution to the antioxidant capacity of diversified buckwheat origin material by updated analytical strategies. Polish journal of food and nutrition sciences, 60 (4), 315–321.
Krikova, A. V. et. al (2006). Biologicheskaja aktivnost' rastitel'nyh istochnikov flavonoidov. Farmacija, 54 (3), 17–18.
Evdokimova, O. V. (2006). Preparaty rastitel'nogo proishozhdenija pri hronicheskoj venoznoj nedostatochnosti. Novaja apteka, 4, 11–12.
Es'kin, A. P., Levdanskij, V. A., Polezhaeva, N. I. (1998). Metod kolichestvennogo fotometricheskogo opredelenija digidrokvercetina. Himija rastitel'nogo syr'ja, 3, 41–46.
Bagdonaitė, E., Mártonfi, P., Repčák, M., Labokas, J. (2012). Variation in concentrations of major bioactive compounds in Hypericum perforatum L. from Lithuania. Industrial Crops and Products, 35 (1), 302–308. doi: 10.1016/j.indcrop.2011.07.018
Liu, B., Zhu, Y. (2007). Extraction of flavonoids from flavonoid-rich parts in tartary buckwheat and identification of the main flavonoids. Journal of Food Engineering, 78 (2), 584–587. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2005.11.001
Bobkov, Ju. G., Babajan, Je. A. et. al (1987). Obshhie metody analiza: Gosudarstvennaja farmakopeja SSSR. Issue 1. Moscow: «Medicina», 336.
Vladymyrov, O. Ju. (2015). Rozrobka ta standartyzacija profilaktychnyh zasobiv na osnovi roslynnyh dzherel dygidrokvercetynu. Kharkiv, 24.
Derzhavna Farmakopeja Ukrai'ny (2008). Derzh. p-vo “Naukovo–ekspertnyj farmakopejnyj centr”. Kharkiv: RIREG, 617.
Jevtifjejeva, O. A. (2011). Standartyzacija pidhodiv do ocinky jakosti ekstemporal'nyh likars'kyh zasobiv. Kharkiv, 42.
Загрузки
Опубликован
Выпуск
Раздел
Лицензия
Copyright (c) 2016 Олександр Юрійович Владимиров, Вікторія Акоповна Георгіянц, Ганна Олександрівна Бур’ян, Шарк Амжад Ібрагім Абу, Лідія Олександрівна Петрушова, Тетяна Вікторівна Алексєєва, Олександр Анатолійович Здорик, Василь Васильович Гриненко, Ірина Анатоліївна Данилова
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
Наше издание использует положения об авторских правах Creative Commons CC BY для журналов открытого доступа.
Авторы, которые публикуются в этом журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы оставляют за собой право на авторство своей работы и передают журналу право первой публикации этой работы на условиях лицензии Creative Commons CC BY, которая позволяет другим лицам свободно распространять опубликованную работу с обязательной ссылкой на авторов оригинальной работы и первую публикацию работы в этом журнале.
2. Авторы имеют право заключать самостоятельные дополнительные соглашения, которые касаются неэксклюзивного распространения работы в том виде, в котором она была опубликована этим журналом (например, размещать работу в электронном хранилище учреждения или публиковать в составе монографии), при условии сохранения ссылки на первую публикацию работы в этом журнале .