Розробка методики кількісного визначення дигідрокверцетину. Повідомлення 1
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.59243Słowa kluczowe:
фотоколориметричний метод, кількісне визначення, валідаційні характеристики, Державна фармакопея України, дигідрокверцетинAbstrakt
На сьогодні помітно зростає науковий інтерес до вивчення флавоноїдів в рослинних об’єктах, що пов'язано з їх високою біологічною активністю. У зв'язку з цим актуальним завданням аналітичної хімії є розробка доступних аналітичних методик визначення флавоноїдів в рослинних об’єктах.
Мета. Метою роботи була розробка специфічної методики кількісного визначення дигідрокверцетину і визначення її валідаційних характеристик.
Методи. Розроблена фотоколориметрична методика кількісного визначення ДКВ, яка базувалась на специфічній реакції утворення ціанідинхлориду при додаванні до розчину дигідрокверцетину цинкового порошку у кислому середовищі.
Результати. Розроблено фотоколориметричну методику визначення флавоноїдів в перерахунку на ДКВ, визначені її основні валідаційні характеристики. Отриманi метрологiчнi характеристики фотоколориметричної методики визначення ДКВ не перевищували критерiї прийнятностi вiдповiдно до вимог Державної фармакопеї України.
Висновки. За результатами статистичної обробки експериментальних даних встановлено, що розроблена методика може бути використана для кількісного визначення ДКВ. Отримані метрологічні данні свідчать, що методика відтворювалась в умовах двох різних лабораторій, з довірчою вірогідністю 95 % відхилення одиничного значення складало 101,85±2,54 %
Bibliografia
Galleano, M., Pechanova, O., G. Fraga, C. (2010). Hypertension, Nitric Oxide, Oxidants, and Dietary Plant Polyphenols. Current Pharmaceutical Biotechnology, 11 (8), 837–848. doi: 10.2174/138920110793262114
Przybylski, R., Gruczyńska, E. (2009). A review of nutritional and nutraceutical components of Buckwheat. Eur. J. Plant Sci. Biotechnol., 3 (1), 10–22. Available at: http://www.globalsciencebooks.info/Online/GSBOnline/images/0906/EJPSB_3(SI1)/EJPSB_3(SI1)10-22o.pdf
Cucciolla, V., Borriello, A., Oliva, A., Galletti, P., Zappia, V., Ragione, F. D. (2007). Resveratrol: From Basic Science to the Clinic. Cell Cycle, 6 (20), 2495–2510. doi: 10.4161/cc.6.20.4815
Zielińska, D., Szawara-Nowak, D., Zieliński, H. (2010). Determination of the antioxidant activity of rutin and its contribution to the antioxidant capacity of diversified buckwheat origin material by updated analytical strategies. Polish journal of food and nutrition sciences, 60 (4), 315–321.
Krikova, A. V. et. al (2006). Biologicheskaja aktivnost' rastitel'nyh istochnikov flavonoidov. Farmacija, 54 (3), 17–18.
Evdokimova, O. V. (2006). Preparaty rastitel'nogo proishozhdenija pri hronicheskoj venoznoj nedostatochnosti. Novaja apteka, 4, 11–12.
Es'kin, A. P., Levdanskij, V. A., Polezhaeva, N. I. (1998). Metod kolichestvennogo fotometricheskogo opredelenija digidrokvercetina. Himija rastitel'nogo syr'ja, 3, 41–46.
Bagdonaitė, E., Mártonfi, P., Repčák, M., Labokas, J. (2012). Variation in concentrations of major bioactive compounds in Hypericum perforatum L. from Lithuania. Industrial Crops and Products, 35 (1), 302–308. doi: 10.1016/j.indcrop.2011.07.018
Liu, B., Zhu, Y. (2007). Extraction of flavonoids from flavonoid-rich parts in tartary buckwheat and identification of the main flavonoids. Journal of Food Engineering, 78 (2), 584–587. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2005.11.001
Bobkov, Ju. G., Babajan, Je. A. et. al (1987). Obshhie metody analiza: Gosudarstvennaja farmakopeja SSSR. Issue 1. Moscow: «Medicina», 336.
Vladymyrov, O. Ju. (2015). Rozrobka ta standartyzacija profilaktychnyh zasobiv na osnovi roslynnyh dzherel dygidrokvercetynu. Kharkiv, 24.
Derzhavna Farmakopeja Ukrai'ny (2008). Derzh. p-vo “Naukovo–ekspertnyj farmakopejnyj centr”. Kharkiv: RIREG, 617.
Jevtifjejeva, O. A. (2011). Standartyzacija pidhodiv do ocinky jakosti ekstemporal'nyh likars'kyh zasobiv. Kharkiv, 42.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2016 Олександр Юрійович Владимиров, Вікторія Акоповна Георгіянц, Ганна Олександрівна Бур’ян, Шарк Амжад Ібрагім Абу, Лідія Олександрівна Петрушова, Тетяна Вікторівна Алексєєва, Олександр Анатолійович Здорик, Василь Васильович Гриненко, Ірина Анатоліївна Данилова
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.