Розробка методики кількісного визначення дигідрокверцетину. Повідомлення 1
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.59243Ключові слова:
фотоколориметричний метод, кількісне визначення, валідаційні характеристики, Державна фармакопея України, дигідрокверцетинАнотація
На сьогодні помітно зростає науковий інтерес до вивчення флавоноїдів в рослинних об’єктах, що пов'язано з їх високою біологічною активністю. У зв'язку з цим актуальним завданням аналітичної хімії є розробка доступних аналітичних методик визначення флавоноїдів в рослинних об’єктах.
Мета. Метою роботи була розробка специфічної методики кількісного визначення дигідрокверцетину і визначення її валідаційних характеристик.
Методи. Розроблена фотоколориметрична методика кількісного визначення ДКВ, яка базувалась на специфічній реакції утворення ціанідинхлориду при додаванні до розчину дигідрокверцетину цинкового порошку у кислому середовищі.
Результати. Розроблено фотоколориметричну методику визначення флавоноїдів в перерахунку на ДКВ, визначені її основні валідаційні характеристики. Отриманi метрологiчнi характеристики фотоколориметричної методики визначення ДКВ не перевищували критерiї прийнятностi вiдповiдно до вимог Державної фармакопеї України.
Висновки. За результатами статистичної обробки експериментальних даних встановлено, що розроблена методика може бути використана для кількісного визначення ДКВ. Отримані метрологічні данні свідчать, що методика відтворювалась в умовах двох різних лабораторій, з довірчою вірогідністю 95 % відхилення одиничного значення складало 101,85±2,54 %
Посилання
Galleano, M., Pechanova, O., G. Fraga, C. (2010). Hypertension, Nitric Oxide, Oxidants, and Dietary Plant Polyphenols. Current Pharmaceutical Biotechnology, 11 (8), 837–848. doi: 10.2174/138920110793262114
Przybylski, R., Gruczyńska, E. (2009). A review of nutritional and nutraceutical components of Buckwheat. Eur. J. Plant Sci. Biotechnol., 3 (1), 10–22. Available at: http://www.globalsciencebooks.info/Online/GSBOnline/images/0906/EJPSB_3(SI1)/EJPSB_3(SI1)10-22o.pdf
Cucciolla, V., Borriello, A., Oliva, A., Galletti, P., Zappia, V., Ragione, F. D. (2007). Resveratrol: From Basic Science to the Clinic. Cell Cycle, 6 (20), 2495–2510. doi: 10.4161/cc.6.20.4815
Zielińska, D., Szawara-Nowak, D., Zieliński, H. (2010). Determination of the antioxidant activity of rutin and its contribution to the antioxidant capacity of diversified buckwheat origin material by updated analytical strategies. Polish journal of food and nutrition sciences, 60 (4), 315–321.
Krikova, A. V. et. al (2006). Biologicheskaja aktivnost' rastitel'nyh istochnikov flavonoidov. Farmacija, 54 (3), 17–18.
Evdokimova, O. V. (2006). Preparaty rastitel'nogo proishozhdenija pri hronicheskoj venoznoj nedostatochnosti. Novaja apteka, 4, 11–12.
Es'kin, A. P., Levdanskij, V. A., Polezhaeva, N. I. (1998). Metod kolichestvennogo fotometricheskogo opredelenija digidrokvercetina. Himija rastitel'nogo syr'ja, 3, 41–46.
Bagdonaitė, E., Mártonfi, P., Repčák, M., Labokas, J. (2012). Variation in concentrations of major bioactive compounds in Hypericum perforatum L. from Lithuania. Industrial Crops and Products, 35 (1), 302–308. doi: 10.1016/j.indcrop.2011.07.018
Liu, B., Zhu, Y. (2007). Extraction of flavonoids from flavonoid-rich parts in tartary buckwheat and identification of the main flavonoids. Journal of Food Engineering, 78 (2), 584–587. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2005.11.001
Bobkov, Ju. G., Babajan, Je. A. et. al (1987). Obshhie metody analiza: Gosudarstvennaja farmakopeja SSSR. Issue 1. Moscow: «Medicina», 336.
Vladymyrov, O. Ju. (2015). Rozrobka ta standartyzacija profilaktychnyh zasobiv na osnovi roslynnyh dzherel dygidrokvercetynu. Kharkiv, 24.
Derzhavna Farmakopeja Ukrai'ny (2008). Derzh. p-vo “Naukovo–ekspertnyj farmakopejnyj centr”. Kharkiv: RIREG, 617.
Jevtifjejeva, O. A. (2011). Standartyzacija pidhodiv do ocinky jakosti ekstemporal'nyh likars'kyh zasobiv. Kharkiv, 42.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Олександр Юрійович Владимиров, Вікторія Акоповна Георгіянц, Ганна Олександрівна Бур’ян, Шарк Амжад Ібрагім Абу, Лідія Олександрівна Петрушова, Тетяна Вікторівна Алексєєва, Олександр Анатолійович Здорик, Василь Васильович Гриненко, Ірина Анатоліївна Данилова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.