Дослідження впливу біологічного активування на вітамінний комплекс зерна злакових культур
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.107207Ключові слова:
біологічне активування, пророщене зерно, вітаміни, пшениця, голозерний овес, тритикалеАнотація
Запропоновано режим гідротермічного оброблення зерна злакових культур – пшениці, голозерного вівса, тритикале, який сприяє підвищенню його харчової цінності, зокрема збільшення кількості вітамінів, шляхом біологічного активування. У процесі запропонованої підготовки зерна суттєво знижується вміст антимінеральної речовини фітину, значно зростає вміст вітамінів антиоксидантів, вітамінів групи В, інозиту
Посилання
Tsipriyan, V. I. (Ed.) (2001). Ozdorovitelnoe i dieticheskoe pitanie. Kyiv: Globus, 336.
Vanhanen, V. V., Vanhanen, V. D. (2000). Uchenie o pitanii. Donetsk: Donechchina, 352.
Yayting, M., Lobstayn, T. (2001). Pitanie dlya detey i podrostkov. Moscow: FAIR-PRESS, 270.
Prykhod'ko, A. D. (2000). Proroshchene zerno, yak odyn iz chynnykiv vidtvornoyi zdatnosti ptytsi. Rozvedennya i henetyka tvaryn, 33, 111–113.
Shaskolskaya, N. D., Shaskolskyi, V. V. (2010). Samaya poleznaya eda – prorostki. Moscow: Azbuka, 192.
Kim, Y. S., Kim, J. G., Lee, Y. S., Kang, I.-J. (2005). Comparison of the Chemical Components of Buckwheat Seed and Sprout. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 34 (1), 81–86. doi: 10.3746/jkfn.2005.34.1.081
Rakcejeva, T., Zagorska, J., Zvezdina, E. (2014). Gassy Ozone Effect on Quality Parameters of Flaxes Made from Biologically Activated Whole Wheat Grains. International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 8 (4), 396–399.
Iordan, M., Stoica, A., Popescu, E. C. (2013). Сhanges in quality indices of wheat bread enriched with biologically active preparations. Annals. Food science and technology, 14 (2), 165–170.
Mendez, F., Maier, D. E., Mason, L. J., Woloshuk, C. P. (2003). Penetration of ozone into columns of stored grains and effects on chemical composition and processing performance. Journal of Stored Products Research, 39 (1), 33–44. doi: 10.1016/s0022-474x(02)00015-2
Kim, S.-J., Zaidul, I. S. M., Suzuki, T., Mukasa, Y., Hashimoto, N., Takigawa, S. et. al. (2008). Comparison of phenolic compositions between common and tartary buckwheat (Fagopyrum) sprouts. Food Chemistry, 110 (4), 814–820. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.02.050
Arutyunyan, T. V., Hladkyy, F. F., Danylova, L. A. (2013). Zminy lipidnoho skladu pshenytsi ta suputnikh rechovyn pry proroshchuvanni. Visnyk NTU «KhPI», 55, 104–112.
Dudkin, M. S., Cherno, N. K., Kazanskaya, I. S., Vaynshteyn, S. G., Masik, A. M. (1988). Pischevyie volokna. Kyiv: Urozhay, 152.
Tashmenov, R. S., Sabirov, K. A., Ibragimov, A. Ya., Karabaev, A. Sh. (1990). Analiz fitina v othodah proizvodstva risa. Himiko-farmatsevticheskiy zhurnal, 24 (10), 86–87.
Antonyuk, V. O., Antonyuk, L. Ya. (2000). Oderzhannya fitinu ta lektinu iz zarodkiv pshenitsi v odnomu tehnologichnomu tsikli. Ukrayins'kyi biokhimichnyi zhurnal, 72 (2), 97–99.
Meletyev, A. Ye., Todosiychuk, S. R., Koshova, V. M. (2007). Tekhnokhimichnyy kontrol vyrobnytstva solodu, pyva i bezalkoholnykh napoyiv. Kyiv: Nova knyha, 385.
Ermakova, A. I. (Ed.) (1987). Metodyi biohimicheskogo issledovoniya rasteniy. Leningrad: Agropromizdat, 430.
Ostrovskyi, Yu. M., Spyrychev, V. B., Matusys, Y. Y. et. al.; Ostrovskyi, Yu. M. (Ed.) (1979). Eksperimentalnaya vitaminologiya. Minsk: Nauka i tehnika, 552.
Kodentsova, V. M. (1994). Vyidelenie riboflavinsvyazyivayuschego apobelka iz belka kurinyih yaits i ego ispolzovanie dlya opredeleniya riboflavina v biologicheskih obraztsah. Prikladnaya biohimiya i mikrobiologiya, 30 (4-5), 603–609.
Sripriya, G., Antony, U., Chandra, T. S. (1997). Changes in carbohydrate, free amino acids, organic acids, phytate and HCl extractability of minerals during germination and fermentation of finger millet (Eleusine coracana). Food Chemistry, 58 (4), 345–350. doi: 10.1016/s0308-8146(96)00206-3
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Svitlana Bazhay-Zhezherun, Ludmyla Bereza-Kindzerska, Olga Togachynska
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.