Дослідження впливу біологічного активування на вітамінний комплекс зерна злакових культур

Автор(и)

  • Svitlana Bazhay-Zhezherun Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-5382-4842
  • Ludmyla Bereza-Kindzerska Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Olga Togachynska Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.107207

Ключові слова:

біологічне активування, пророщене зерно, вітаміни, пшениця, голозерний овес, тритикале

Анотація

Запропоновано режим гідротермічного оброблення зерна злакових культур – пшениці, голозерного вівса, тритикале, який сприяє підвищенню його харчової цінності, зокрема збільшення кількості вітамінів, шляхом біологічного активування. У процесі запропонованої підготовки зерна суттєво знижується вміст антимінеральної речовини фітину, значно зростає вміст вітамінів антиоксидантів, вітамінів групи В, інозиту

Біографії авторів

Svitlana Bazhay-Zhezherun, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології оздоровчих продуктів

Ludmyla Bereza-Kindzerska, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат химических наук

Кафедра биохимии и экологического контроля

Olga Togachynska, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра біохімії та екологічного контролю

Посилання

Tsipriyan, V. I. (Ed.) (2001). Ozdorovitelnoe i dieticheskoe pitanie. Kyiv: Globus, 336.

Vanhanen, V. V., Vanhanen, V. D. (2000). Uchenie o pitanii. Donetsk: Donechchina, 352.

Yayting, M., Lobstayn, T. (2001). Pitanie dlya detey i podrostkov. Moscow: FAIR-PRESS, 270.

Prykhod'ko, A. D. (2000). Proroshchene zerno, yak odyn iz chynnykiv vidtvornoyi zdatnosti ptytsi. Rozvedennya i henetyka tvaryn, 33, 111–113.

Shaskolskaya, N. D., Shaskolskyi, V. V. (2010). Samaya poleznaya eda – prorostki. Moscow: Azbuka, 192.

Kim, Y. S., Kim, J. G., Lee, Y. S., Kang, I.-J. (2005). Comparison of the Chemical Components of Buckwheat Seed and Sprout. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 34 (1), 81–86. doi: 10.3746/jkfn.2005.34.1.081

Rakcejeva, T., Zagorska, J., Zvezdina, E. (2014). Gassy Ozone Effect on Quality Parameters of Flaxes Made from Biologically Activated Whole Wheat Grains. International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 8 (4), 396–399.

Iordan, M., Stoica, A., Popescu, E. C. (2013). Сhanges in quality indices of wheat bread enriched with biologically active preparations. Annals. Food science and technology, 14 (2), 165–170.

Mendez, F., Maier, D. E., Mason, L. J., Woloshuk, C. P. (2003). Penetration of ozone into columns of stored grains and effects on chemical composition and processing performance. Journal of Stored Products Research, 39 (1), 33–44. doi: 10.1016/s0022-474x(02)00015-2

Kim, S.-J., Zaidul, I. S. M., Suzuki, T., Mukasa, Y., Hashimoto, N., Takigawa, S. et. al. (2008). Comparison of phenolic compositions between common and tartary buckwheat (Fagopyrum) sprouts. Food Chemistry, 110 (4), 814–820. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.02.050

Arutyunyan, T. V., Hladkyy, F. F., Danylova, L. A. (2013). Zminy lipidnoho skladu pshenytsi ta suputnikh rechovyn pry proroshchuvanni. Visnyk NTU «KhPI», 55, 104–112.

Dudkin, M. S., Cherno, N. K., Kazanskaya, I. S., Vaynshteyn, S. G., Masik, A. M. (1988). Pischevyie volokna. Kyiv: Urozhay, 152.

Tashmenov, R. S., Sabirov, K. A., Ibragimov, A. Ya., Karabaev, A. Sh. (1990). Analiz fitina v othodah proizvodstva risa. Himiko-farmatsevticheskiy zhurnal, 24 (10), 86–87.

Antonyuk, V. O., Antonyuk, L. Ya. (2000). Oderzhannya fitinu ta lektinu iz zarodkiv pshenitsi v odnomu tehnologichnomu tsikli. Ukrayins'kyi biokhimichnyi zhurnal, 72 (2), 97–99.

Meletyev, A. Ye., Todosiychuk, S. R., Koshova, V. M. (2007). Tekhnokhimichnyy kontrol vyrobnytstva solodu, pyva i bezalkoholnykh napoyiv. Kyiv: Nova knyha, 385.

Ermakova, A. I. (Ed.) (1987). Metodyi biohimicheskogo issledovoniya rasteniy. Leningrad: Agropromizdat, 430.

Ostrovskyi, Yu. M., Spyrychev, V. B., Matusys, Y. Y. et. al.; Ostrovskyi, Yu. M. (Ed.) (1979). Eksperimentalnaya vitaminologiya. Minsk: Nauka i tehnika, 552.

Kodentsova, V. M. (1994). Vyidelenie riboflavinsvyazyivayuschego apobelka iz belka kurinyih yaits i ego ispolzovanie dlya opredeleniya riboflavina v biologicheskih obraztsah. Prikladnaya biohimiya i mikrobiologiya, 30 (4-5), 603–609.

Sripriya, G., Antony, U., Chandra, T. S. (1997). Changes in carbohydrate, free amino acids, organic acids, phytate and HCl extractability of minerals during germination and fermentation of finger millet (Eleusine coracana). Food Chemistry, 58 (4), 345–350. doi: 10.1016/s0308-8146(96)00206-3

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-07-31

Номер

Розділ

Технічні науки