Нанодисперсний TiO2, допований сульфуром як добавка до упакувань харчової продукції

Автор(и)

  • Mariia Vorobets Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича вул. Коцюбинського, 2, м. Чернівці, Україна, 58012, Україна
  • Ihor Kobasa Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича вул. Коцюбинського, 2, м. Чернівці, Україна, 58012, Україна
  • Oxana Panimarchuk Буковинський державний медичний університет пл. Театральна, 2, м. Чернівці, Україна, 58002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.109083

Ключові слова:

упакування, нанодисперсний Титан(ІV) оксид, допант, Сульфур, антибактеріальна активність, Bacillus subtilis

Анотація

Наведено результати дослідження композиційних матеріалів на основі Титан(ІV) оксиду, допованого Сульфуром, які володіють антибактеріальною активністю. Досліджено вплив концентрації Сульфуру й умов попередньої температурної обробки на антибактеріальну дію цих матеріалів по відношенню до бактерії Bacillus subtilis. Показано, що нанодисперсний TiO2, допований Сульфуром та пакувальні матеріали на його основі володіють антибактеріальною активністю по відношенню до зазначених вище бактерій

Біографії авторів

Mariia Vorobets, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича вул. Коцюбинського, 2, м. Чернівці, Україна, 58012

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції

Ihor Kobasa, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича вул. Коцюбинського, 2, м. Чернівці, Україна, 58012

Доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції

Oxana Panimarchuk, Буковинський державний медичний університет пл. Театральна, 2, м. Чернівці, Україна, 58002

Кандидат хімічних наук, асистент

Кафедра медичної та фармацевтичної хімії

Посилання

Jones, K. E., Patel, N. G., Levy, M. A., Storeygard, A., Balk, D., Gittleman, J. L., Daszak, P. (2008). Global trends in emerging infectious diseases. Nature, 451 (7181), 990–993. doi: 10.1038/nature06536

Vob, E., Storch, C. (2005). Evaluation of bacterial growth on various materials. Istanbul, 194–210.

Pelgrift, R. Y., Friedman, A. J. (2013). Nanotechnology as a therapeutic tool to combat microbial resistance. Advanced Drug Delivery Reviews, 65 (13-14), 1803–1815. doi: 10.1016/j.addr.2013.07.011

Kobasa, I., Vorobets, M., Arsenieva, L. (2016). Nanosized titanium dioxide as an antibacterial admixture for the food packaging materials. Journal Food and Environment Safety, 15 (4), 306–311.

Rеsursо- tа еnеrhооshchаdnі tеkhnоlоhіi vyrоbnytstvа і pаkuvаnnia khаrchоvоi prоduktsіi – оsnоvnі zаsаdy ii kоnkurentnozdatnosti (2014). Kyiv: NUKHT, 161.

Mazurkevich, Ya. S., Kobasa, I. M. (2002). TiO2-Bi2O3 materials. Inorganic Materials, 38 (5), 522–526. doi: 10.1023/a:1015487425528

Kryukov, A. І., Stroyuk, О. L., Kuchmyi, S. Ya., Pokhodenko, V. D. (2013). Nano-fotokataliz. Kyiv: Akademperiodyka, 618.

Besaha, Kh. S., Lutsiuk, I. V., Vakhula, Ya. I. (2015). Osoblyvosti tekhnolohii poroshkiv S-TiO2 dlia fotokatalizu. Visnyk natsionalnoho universytetu “Lvivska politekhnika”, 812, 106–110.

Kobasa, I. M., Strus, W., Kovbasa, M. A. Pat. US 2008/0146441. Highly photosensitive titanium dioxide and process for forming the same.

Vakhula, Ya. І., Besaha, Kh. S., Dobrotvorska, M. V. (2011). Zakonomirnosti formuvannia poverkhni nanochastynok Тytаn(ІV) оksydu, dopovanykh sirkoiu. Visnyk natsionalnoho universytetu “Lvivska politekhnika”, 700, 329–333.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-30

Номер

Розділ

Технічні науки